Το Ποτάμι είναι το Κέντρο των Αλλαγών!

10621185 10201591912279405 1252239550 o

Το Ποτάμι είναι ένα κίνημα που δεν έχει προλάβει να γίνει κόμμα. Και δεν θα γίνει κόμμα. Ένα Κίνημα που δεν έχει μέλη να βολέψει. Ένα Κίνημα που δεν έχει σκιώδεις υπουργούς. Ένα Κίνημα που δεν το ταΐζουν τα συμφέροντα και δεν εξυπηρετεί συντεχνίες.
Στο Ποτάμι δεν βρίσκονται οι μόνοι καλοί. Και στην Επιτροπή Διαλόγου του Ποταμιού δεν είναι οι μόνοι σοφοί, οι μόνοι προβληματισμένοι, οι μόνοι νεωτεριστές.
Όμως η μέλισσα για να παράγει μέλι θέλει την κυψέλη της. Και τα παλιά κόμματα έχουν πάψει προ πολλού να είναι κυψέλες που παράγουν ιδέες.
Το Ποτάμι θα φέρει αυτούς τους άξιους μπροστά. Και θα τους κάνει κυβερνήτες αν χρειαστεί στα μικρά και μεγάλα πλεούμενα της καθημερινότητας.
Δεν θα γίνουμε εμείς υπουργοί, είπα και κάποιοι ξαφνιάστηκαν αλλά δεν θα σηκώσουμε και ψηλά τα χέρια μπροστά στα πρωτοπαλίκαρα του παλιού συστήματος.
Η Ελλάδα σήμερα είναι η χώρα με την μεγαλύτερη ανισότητα στην ΕΕ μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών.
Είμαστε η χώρα που οι ίδιοι οι πολίτες της θεωρούν ότι η διαφθορά είναι παντού. Οι χειρότεροι στη διαφθορά στην Ευρώπη. Όλα αυτά φυσικά έχουν αντίκτυπο στην οικονομία. Είμαστε η προτελευταία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (λίγο πάνω από την Ρουμανία) στο επιχειρηματικό περιβάλλον σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Αυτή είναι η πραγματικότητα της σημερινής Ελλάδας.
Και αυτήν την πραγματικότητα, το Ποτάμι θέλει να την αλλάξει.
Πάμε να δούμε πως:

ΘΕΣΗ 1: ΕΝΑ ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Οι βουλευτές δεν χρειάζονται καμία ασυλία, αλλά όταν θεωρούν ότι η δίωξη τους είναι πολιτική ή παράλογη μπορούν να καταφύγουν στη Βουλή και να ζητήσουν προστασία. Όσον αφορά τους υπουργούς, να μην αποφασίζει η Βουλή για τη δίωξή τους, αλλά να ανατεθεί σε συλλογικό όργανο ανώτατων δικαστών, όπως στη Γαλλία ή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Δύο ακόμη μεγάλες συνταγματικές αλλαγές.
Εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας στην επιλογή της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων, βάσει καταλόγου που θα του υποβάλλει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία (3 ονόματα) και η αντιπολίτευση (2 ονόματα). Αναθεώρηση του άρθρου 90 του Συντάγματος.
Ρύθμιση για την επιλογή των Προέδρων των Ανεξάρτητων Αρχών με αναθεώρηση του άρθρου 101Α, το οποίο ελλείψει στοιχειώδους συναντίληψης έχει χρεοκοπήσει τον καινοτόμο θεσμό, γιατί δεν βρίσκεται πλειοψηφία 4/5 στη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

ΘΕΣΗ 2: ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Προτείνουμε τον κεντρικό συντονισμό πολιτικών από ένα Νέο Κέντρο Διακυβέρνησης. Προτείνουμε μόνιμους υφυπουργούς, μείωση ειδικών συμβούλων, κατάργηση αναπληρωτών, δραστική μείωση των μελών της κυβέρνησης (από γύρω στα 50 που είναι σήμερα στα 25).
Μόνιμους υφυπουργούς στην παιδεία – την ασφάλιση – την υγεία – το υπουργείο εξωτερικών – κάτι που το Σύνταγμα προβλέπει. Η επιλογή πρέπει να γίνεται μέσω ανοικτού διαγωνισμού με υποχρεωτική πενταετή θητεία.

ΘΕΣΗ 3: ΜΗ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Να χωρίσουμε τη χώρα σε μικρές περιφέρειες. Ο πολίτης να έχει δικαίωμα δύο ψήφων. Μια για τον τοπικό του βουλευτή και μια για το συνδυασμό της ευρύτερης περιφέρειας. Να μπορεί να ψηφίσει υποψήφιους από δύο διαφορετικά κόμματα. Μια Βουλή με λιγότερους Βουλευτές – 150 από τις μονοεδρικές και 100 από τις περιφέρειες, χωρίς μπόνους για τα κόμματα εξουσίας. Πέντε έδρες της Βουλής να καταλαμβάνονται από Έλληνες της διασποράς.

ΘΕΣΗ 4: ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
Η πολυνομία είναι ένας από τους κρισιμότερους «αόρατους» εχθρούς της ανάπτυξης. Η Ελλάδα είναι η χώρα με τους περισσότερους νόμους και ρυθμίσεις στον κόσμο, ένα πολυδαίδαλο νομικό σύστημα το οποίο κανείς δεν γνωρίζει. Αυτή η πολυπλόκαμη γραφειοκρατία εξυπηρετεί μόνο τον εαυτό της. Όσο πιο δυσνόητη και στριφνή είναι η νομοθεσία, τόσο περισσότερο ο πολίτης χρειάζεται να απευθυνθεί στους «πολιτευτές». Έτσι ανατροφοδοτείται και διαιωνίζεται η γραφειοκρατία.

ΘΕΣΗ 5 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Τρεις είναι οι τομείς παρέμβασης και αλλαγών στη Δημόσια Διοίκηση:
1. Αντιμετώπιση της πολυνομίας, της κακονομίας και της ανομίας
2. Κατάρτιση σχεδίων δράσης Υπουργείων. Κάθε Υπουργείο, Περιφέρεια και Νομικό Πρόσωπο που διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα θα υποχρεούται να καταρτίζει Σχέδιο Δράσης
3. Το ανθρώπινο κεφάλαιο, οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι ο βασικός μηχανισμός εφαρμογής των αλλαγών.
ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ
Αναβάθμιση των ΚΕΠ
· Λειτουργία του κεντρικού κυβερνητικού portal ΕΡΜΗΣ για το σύνολο των επαφών πολίτη – δημόσιας διοίκησης
· Επιβράβευση των δημοσίων υπαλλήλων που υπηρετούν σε θέσεις «πρώτης γραμμής».
· Ενημερωτικές καμπάνιες μέσω των κρατικών ΜΜΕ για τα δικαιώματα των πολιτών και τις υποχρεώσεις των δημοσίων υπαλλήλων
· Ενδυνάμωση του ρόλου του συνηγόρου ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση κρουσμάτων κακοδιοίκησης και γραφειοκρατίας

ΘΕΣΗ 6: ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ
Το Ποτάμι προτείνει να ενισχυθεί ο ρόλος του Εθνικού Συντονιστή κατά της Διαφθοράς και να θεσπιστεί θέση Ευρωπαίου επιτρόπου με αντικείμενο την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Και βέβαια πρέπει να γίνουμε πιο αυστηροί με όλους όσοι κλέβουν το κράτος και τους πολιτικούς που πλουτίζουν με μίζες. Το Ποτάμι προτείνει με τυχαία δημόσια δειγματοληψία να ελέγχονται όλες οι κατηγορίες των υπόχρεων πόθεν έσχες.

ΘΕΣΗ 7: ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ
Αν μας ενδιαφέρει η έλλειψη διακρίσεων με βάση τη θρησκεία, χρειαζόμαστε σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας και διαχωρισμό της εκκλησίας από το κράτος.
Αν μας ενδιαφέρει η έλλειψη διακρίσεων με βάση την αναπηρία, χρειαζόμαστε πρόσβαση στη δημόσια διοίκηση, την παιδεία και την υγεία. Και ράμπες στα πεζοδρόμια.
Αν μας ενδιαφέρει η έλλειψη διακρίσεων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό, χρειάζεται να αναγνωρίσουμε ίσα δικαιώματα σε όλους, όπως και την δυνατότητα σύναψης σύμφωνου συμβίωσης.

ΘΕΣΗ 8: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑ
Λένε πολλοί ότι ο πολιτισμός αποτελεί την «βαριά βιομηχανία» της χώρας. Υπάρχει οποιαδήποτε βιομηχανία, βαριά ή ελαφριά, χωρίς προγραμματισμό και σχέδιο; Προτείνουμε λοιπόν δεκαετή σχεδιασμό πολιτικής πολιτισμού. Ανάδειξη του παρελθόντος, απεικόνιση του παρόντος, παραγωγή του μέλλοντος.
Τα μουσεία και οι χώροι πολιτισμού πρέπει να είναι ανοιχτοί κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Όταν έχουμε 50.000 Έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό είναι αδιανόητο να απαγορεύονται με συνταγματική διάταξη τα μη κρατικά πανεπιστήμια.
Το σωστό μέτρο της βάσης του 10, δηλαδή ο κανόνας που όριζε ότι κανείς δεν εισάγεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αν δεν έχει μέσο όρο πάνω από τη βάση καταργήθηκε ως ταξικό μέτρο.
Οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην παιδεία δεν αρχίζουν πάντως από τα Πανεπιστήμια. Αλλά από τα Δημοτικά, και καλύτερα ακόμη από τα Νηπιαγωγεία.

ΘΕΣΗ 9: ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΜΜΕ
Δεν υπάρχει προηγούμενο χώρας σε παγκόσμιο επίπεδο, όπου όλοι οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί λειτουργούν παράνομα επί δεκαετίες.
Το Ποτάμι ζητεί προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για επταετείς άδειες χρήσης των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων, ανασύσταση του ΕΣΡ, συνδυασμό της τήρησης της δημοσιογραφικής δεοντολογίας στα ηλεκτρονικά μέσα με τη διαδικασία της αδειδότησης.

ΘΕΣΗ 10: ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δικαιοσύνη που καθυστερεί είναι δικαιοσύνη που δεν αποδίδεται. Χωρίς την μηχανογράφηση δεν μπορεί να γίνει τίποτα.
Στα μη τεχνικά τώρα:
αλλαγή συνταγματικού τρόπου ορισμού της ηγεσίας της δικαιοσύνης ώστε την εξουσία να έχει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όχι μόνο το υπουργικό συμβούλιο
συμμετοχή των πολιτών στην αξιολόγηση δικαστών
είσοδος επαγγελματικών διευθυντικών στελεχών στην διοίκηση των δικαστηρίων
ίδρυση ειδικής υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου για το δικαστικό σώμα, με αυξημένες εγγυήσεις ανεξαρτησίας από πολιτικές παρεμβάσεις
επέκταση και ενίσχυση του θεσμού της πιλοτικής-πρότυπης δίκης που επιτρέπει την ομαδοποίηση υποθέσεων και την γρήγορη διαλεύκανση τους
ενίσχυση της ειδικής ταχείας διαδικασίας για την διαλεύκανση υποθέσεων που εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα, δήμαρχοι και ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί.

ΘΕΣΗ 11: ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Το Ποτάμι προτείνει έλεγχο του κόστους της δημόσιας υγείας με αποκλειστικό παραπεμπτικό σε δημόσια νοσοκομεία και εξετάσεις από τον οικογενειακό γιατρό του δημόσιου πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας, ώστε να σταματήσουν οι αχρείαστες αξονικές τομογραφίες και η αχρείαστη συνταγογράφηση και η διαφθορά στην υγεία.

ΘΕΣΗ 12: ΕΥΡΩΠΑÏΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
Χρειάζονται αυστηρά ευρωπαϊκά σύνορα αλλά και φροντίδα για τους μετανάστες που ζουν στην χώρα. Πρέπει να διοχετεύσουμε τους μετανάστες που θέλουν να μείνουν και να εργαστούν στην Ελλάδα στον αγροτικό τομέα, κι όπου αλλού υπάρχουν ανάγκες. Να παραχωρήσουμε άδεια παραμονής σε όσους μετανάστες έχουν νόμιμη εργασία και σέβονται τους νόμους της χώρας. Να παρέχουμε υπηρεσίες περίθαλψης και παιδείας σε όλους. Να άρουμε τα εμπόδια που απαγορεύουν στα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται και μεγαλώνουν στην Ελλάδα να γίνουν Έλληνες.
Επείγει η «Αντικατάσταση του Δουβλίνου ΙΙΙ με θέσπιση Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου», έτσι ώστε ο πρόσφυγας να ζητάει προστασία από την ΕΕ συνολικά και όχι από μία χώρα μεμονωμένα. Μέχρι τότε πρέπει φροντίζουμε για χώρους υποδοχής, γρήγορη διεκπεραίωση της διαδικασίας απονομής ασύλου και πολιτικές ένταξεις με αιχμή την εκμάθηση της γλώσσας.

ΘΕΣΗ 13: ΒΙΩΣΙΜΟ ΧΡΕΟΣ
Είμαστε υπέρ της ποιοτικής αναβάθμισης της συμμετοχής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Χρειαζόμαστε ισχυρούς συμμάχους και εταίρους.
Στο Κυπριακό η λύση θα πρέπει να είναι συμβατή με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τις Αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Οι Έλληνες πολιτικοί πρέπει να σταθούν στο πλευρό των ηγετών της Κύπρου.
Στο Σκοπιανό η εθνική γραμμή δεν πρέπει να αλλάξει. Μια ονομασία για όλες τις χρήσεις που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία, αλλά με σαφέστατο προσδιορισμό που θα τον ξεχωρίζει από την ελληνική Μακεδονία.
Στα ελληνοτουρκικά να δημιουργήσουμε ένα μηχανισμό τακτικών αλλά άτυπων συναντήσεων των δύο χωρών, ορίζοντας έναν «Έλληνα ειδικό απεσταλμένο για την Τουρκία»
Πάμε λοιπόν στην αληθινή εξωτερική πολιτική:
ΧΡΕΟΣ
Η ρύθμιση του χρέους πρέπει να είναι αμοιβαία επιδίωξη, δική μας και των δανειστών μας. Το Χρέος πρέπει να είναι εξυπηρετήσιμο και να μην υπονομεύει την προσπάθεια της πατρίδας μας για τη μετάβαση σε σταθερή αναπτυξιακή πορεία.
Η διευθέτηση του χρέους με μεγάλη χρονική παράταση των λήξεων, μείωση των επιτοκίων, διευθέτηση των βραχυπρόθεσμων απαιτήσεων του ΔΝΤ.
Σε αυτή τη διαπραγμάτευση πρέπει να τεθεί και το θέμα της εξαίρεσης από το PSI των ομολόγων ύψους 56,6 δις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

ΘΕΣΗ 14: ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Πρώτα απ’ όλα πρέπει να απενοχοποιηθεί η επιχειρηματικότητα.
Πρέπει να δώσουμε απόλυτη προτεραιότητα στην παραγωγή προϊόντων που είναι διεθνώς εμπορεύσιμα.
Να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος εργασίας, και κυρίως οι ασφαλιστικές εισφορές.
Να βελτιωθεί το θεσμικό περιβάλλον για την καινοτομία
Η δημόσια διοίκηση και οι εφορίες να δέχονται την ηλεκτρονική υπογραφή, τα ψηφιακά λογιστικά τεκμήρια, και γενικά τα ψηφιακά αρχεία ως ισοδύναμα με τα έντυπα.
Να βελτιωθεί το θεσμικό περιβάλλον για τις υγιείς επιχειρήσεις.
Οι δημόσιες επενδύσεις να στραφούν κατά προτεραιότητα σε έργα που ενισχύουν την παραγωγή (π.χ. αρδευτικά έργα σε περιοχές με εξαγωγικές καλλιέργειες), τη διαμετακόμιση (π.χ. σιδηροδρομικές συνδέσεις λιμανιών), και την τεχνολογική υποδομή (π.χ. ευρυζωνικά δίκτυα).
Τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014-2020 για την έρευνα και την καινοτομία να πάνε σε κέντρα αριστείας και σε πραγματικές επιχειρήσεις.

ΘΕΣΗ 15: ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Η μόνη λύση είναι ένα μέρος τους, όσο χρειάζεται, για να καταστούν βιώσιμες, να μετοχοποιηθεί.
ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ
Δεν πρέπει να νοθεύσουμε την επιχειρηματικότητα επιβραβεύοντας αυτούς που δεν πλήρωσαν τα δάνειά τους.
Είναι απαραίτητη η ριζική αλλαγή του πτωχευτικού δικαίου.
Να καταργηθούν τα απόλυτα προνόμια του κράτους στα κόκκινα δάνεια επιχειρήσεων.
Να επιτραπεί το κούρεμα του δανείου κατόπιν κοινής συμφωνίας δανειστή-δανειολήπτη εξωδικαστικά, χωρίς τον κίνδυνο να θεωρηθεί κάτι τέτοιο απιστία.
Για στεγαστικά η αρχή πρέπει να είναι «κανένας δεν χάνει το σπίτι που μένει, αλλά και σε κανέναν δεν χαρίζεται το σπίτι που χρωστάει»
Στα κόκκινα δάνεια ακινήτων να επιτραπεί το leasing.

ΘΕΣΗ 16: ΑΠΛΗ, ΙΣΟΤΙΜΗ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
Η μείωση της φορολογίας είναι αναγκαία αναπτυξιακή πολιτική. Ο στόχος πρέπει να είναι η ενιαία φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα. Να θεσπιστεί η ιδιότητα του «συνεπούς φορολογούμενου».
Να καταργηθούν οι εφορίες για μισθωτούς και συνταξιούχους. Όλο το βάρος να δοθεί στον έλεγχο των χρημάτων που φοροδιαφεύγουν. Σε όλο τον κόσμο ο φορολογικός έλεγχος βασίζεται στη στοχευμένη δειγματοληψία.
ΕΝΦΙΑ
Εμείς πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να φορολογείται το ένα κεραμίδι. Το ένα σπίτι μιας οικογένειας μέχρι 100 τ.μ. δεν μπορεί να φορολογείται. Το ένα δωμάτιο ανά παιδί δεν μπορεί να φορολογείται. Ας τον αλλάξουν λοιπόν τον ΕΝΦΙΑ και ας επισπεύσουν τη μεταφορά του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ
Το πρόβλημα έχει μία απλή λύση, την παρακολούθηση των καυσίμων σε όλη την πορεία τους από τη στιγμή που εισέρχονται στη χώρα μέχρι να φτάσουν στον καταναλωτή.

ΘΕΣΗ 17: ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΝΕΡΓΩΝ
Το Ποτάμι έχει δέκα συγκεκριμένες προτάσεις για να υψώσει το αναγκαίο τείχος κοινωνικής προστασίας γι’ αυτούς που πραγματικά το χρειάζονται.
1. Επιμήκυνση της διάρκειας του τακτικού επιδόματος ανεργίας από 12 σε 24 μήνες, για όσο διάστημα η ανεργία μένει πάνω από το 10%.
2. Επέκταση του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας σε όλους τους ανέργους που ζουν σε οικογένειες με εισόδημα κάτω από το όριο φτώχειας, χωρίς άλλες προϋποθέσεις.
3. Θεσμοθέτηση επιδόματος κατοικίας με εισοδηματικά κριτήρια στη θέση του επιδόματος ενοικίου ΟΕΚ που καταργήθηκε το 2010.
4. Ενοποίηση και εξορθολογισμός των επιδομάτων ΑΜΕΑ.
5. Εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε εθνική κλίμακα.
6. Γεύματα στα σχολεία για τους μαθητές δημοτικού.
7. Κουπόνι στις οικογένειες με παιδιά ηλικίας 2-5 ετών που θα μπορεί να εξαργυρώνεται σε πιστοποιημένους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
8. Αποκατάσταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», για τη στήριξη των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι.
9. Δωρεάν πρόσβαση σε βασικό πακέτο υπηρεσιών υγείας για φτωχούς, ανέργους, ηλικιωμένους και χρόνια ασθενείς.
10. Κατάργηση των διαρκών επανελέγχων στους ασθενείς με ανίατες ασθενείς, οι οποίοι σήμερα επανεξετάζονται διαρκώς, για να διαπιστωθεί το προφανές, ότι δηλαδή το πρόβλημα τους παραμένει.
Αν με ρωτήσετε που θα βρούμε χρήματα, θα σας απαντήσω ότι η χρηματοδότηση των πρωτοβουλιών αυτών είναι η πρώτη προτεραιότητα. Το πρωτογενές πλεόνασμα θα κατευθυνθεί πρώτα εκεί.

ΘΕΣΗ 18: ΝΕΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Να πολεμηθεί η αδήλωτη, ανασφάλιστη και απροστάτευτη εργασία. Οι έλεγχοι για τη μαύρη εργασία να είναι εντατικοί και συνεχείς και αν αξιοποιούν κάθε τεχνολογικό μέσο. Η συμβολή του συνδικαλιστικού κινήματος στην αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας μπορεί να είναι μεγάλη και πρέπει να θεσμοθετηθεί.
Να ισχύσουν πάλι συλλογικές συμβάσεις. Στις μεγάλες επιχειρήσεις κύρια μορφής διαπραγμάτευσης να είναι οι επιχειρησιακές συμβάσεις.
Για τις επιχειρήσεις χωρίς σωματεία που απασχολούν κάτω από πενήντα εργαζόμενους να ισχύουν οι κλαδικές συμβάσεις.
Είναι αναγκαίο, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να απεξαρτηθούν από την κομματοκρατία και οι συνδικαλιστές από τα προνόμια.

ΘΕΣΗ 19: ΔΙΚΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
Εμείς είμαστε υπέρ ενός Ενιαίου συστήματος συντάξεων: Ίδιοι κανόνες για όλους, χωρίς προνόμια και εξαιρέσεις. Ανταποδοτικότητα των εισφορών. Προστασία των φτωχών ηλικιωμένων.
Μια πλήρως ανταποδοτική αναλογική σύνταξη, χρηματοδοτούμενη αποκλειστικά από ασφαλιστικές εισφορές (ασφαλισμένων και εργοδοτών), χωρίς κρατικές ενισχύσεις και χωρίς «κοινωνικούς πόρους».
Με πλήρως ανταποδοτική επικουρική σύνταξη.
Στοχευμένη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με άμεση αρχή από τους αυτοαπασχολούμενους που πρέπει να πληρώνουν με βάση τις εισπράξεις του μήνα και όχι με την σημερινή οριζόντια για όλα τα εισοδήματα τιμολόγηση.

ΘΕΣΗ 20: ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να αναλάβει πόρους, όπως π.χ. τον φόρο ακίνητης περιουσίας. Μέσω τυχαίας δειγματοληψίας θα επιλέγονται κάθε χρόνο περίπου 120-150 δήμοι. Στους δήμους αυτούς θα γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι δαπανών, πληρωμών, και γενικότερα τήρησης της νομιμότητας υπό την εποπτεία του Ελεγκτικού Συνεδρίου και με την συμβολή ειδικών εκλεκτικών εταιρειών.
Η πρόταση αυτή της τυχαίας δειγματοληψίας πρέπει να επεκταθεί και σε άλλους δημόσιους οργανισμούς (νοσοκομεία, πολεοδομίες, εφορίες και όπου υπάρχουν μεγάλες οικονομικές συναλλαγές) .
ΑΜΥΝΑ – ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ
Προτείνουμε την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας των Ε.Δ. και την άμεση αξιοποίηση όσων χώρων δεν χρησιμοποιούνται με τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Άμεσα προβλέπεται η κατάργηση 50 στρατοπέδων. Οι χώροι αυτοί σε μητροπολιτικές περιοχές να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία πρασίνου και την ανακούφιση περιοχών πυκνής δόμησης. Όταν οι άδειοι χώροι βρίσκονται σε περιοχές πυκνής δόμησης θα γίνονται πάρκα. Όταν βρίσκονται σε περιοχές αραιής δόμησης, θα χρησιμοποιηθούν για κατασκευή σπιτιών.

ΘΕΣΗ 21: ΤΟ ΜΠΟΣΤΑΝΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΛΑΡΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας λοιπόν (χερσαία και υπεράκτια αιολικά πάρκα, διασύνδεση ηλεκτρικών δικτύων),
Ανακύκλωση – επανάχρηση, ενεργειακή αξιοποίηση και τελευταία επιλογή η ταφή.
Χρειαζόμαστε νέα εθνική στρατηγική για τον τουρισμό με ευρεία πολιτική και κοινωνική συναίνεση.
Χρειαζόμαστε ένα Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, και συγκεκριμένα της πεζοπορίας, της ορειβασίας, της αναρρίχησης και των καταδύσεων.
ΓΕΩΡΓΙΑ
Η Ελλάδα να γίνει το μποστάνι και το κελάρι της Ευρώπης. Να συμπράξουμε για να αντιμετωπίσουμε τον μικρό και διάσπαρτο κλήρο, να φτιάξουμε ομάδες παραγωγών ανά προϊόν γιατί η υγιής συλλογικότητα είναι απαραίτητη. Και να στηριχτούμε στη έρευνα και την καινοτομία. Ο συνεταιρισμός, η συνεργασία, η αλληλεγγύη, η αυτοοργάνωση αποτελούσαν στοιχεία γνώριμα στην ελληνική παράδοση. Χρειάζεται όμως τόλμη, διάθεση, επιχειρηματικό ρίσκο και η συνειδητοποίηση, ότι δεν είναι ούτε καλό -πλέον, ούτε εφικτό- να τα περιμένουμε όλα από το κράτος.
Μόνο τότε οι εξαγωγές θα αυξηθούν θεαματικά και ο πρωτογενής τομέας θα συμβάλει στη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου. Προϊόντα και υπηρεσίες ποιότητας, όχι χαμηλού κόστους και «όλα τα κιλά όλα τα λεφτά».
ΘΑΛΑΣΣΑ
Ο οικολογικός θαλάσσιος τουρισμός μαζί με τη συστηματική προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας είναι ένας ανεκμετάλλευτος πλούτος.
Εθνική ολοκληρωμένη ναυτιλικακή πολιτική: Ο στόχος πρέπει να είναι η σύμπραξη επιχειρήσεων, εκπαιδευτικών φορέων και δημοσίου για την ανάπτυξη και ενίσχυση των ναυτιλιακών δυνατοτήτων της χώρας, καθώς και η οικοδόμηση ενός σταθερού και προβλέψιμου περιβάλλοντος για τη δραστηριότητα των ναυτιλιακών επιχειρήσεων.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Παρουσίασα πολλές προτάσεις σήμερα γιατί είναι πάρα πολλά αυτά που πρέπει να αλλάξουμε στην Ελλάδα.
Υπάρχουν και άλλα που δεν είπα. Όλα στον ίδιο άξονα.
Πρώτο: Ένα κράτος που είναι ανοιχτό στον έλεγχο από τους πολίτες, με διαφάνεια, ισονομία, και αποτελεσματικές διαδικασίες.
Δεύτερο: Μια οικονομία που παράγει και εξάγει, με ανταγωνιστικές επιχειρήσεις που θα προσλάβουν εκατοντάδες χιλιάδες νέους εργαζόμενους. Χωρίς παραχωρήσεις σε αυτούς που θεωρούν την χώρα τσιφλίκι τους.
Τρίτο: Ένα κοινωνικό κράτος που καλύπτει βασικές ανάγκες ισότιμα για όλους, με ιδιαίτερη φροντίδα για τους πολύ αδύναμους, και χωρίς προνόμια για τις συντεχνίες.

Αυτούς τους μεγάλους στόχους έχει το Ποτάμι. Το κίνημα των αλλαγών. Το κίνημα του Κέντρου.
Με σταμάτησε ένας γηραιότερος πριν στην είσοδο χαρούμενος που είδε σε μια εφημερίδα τον τίτλο «Το Ποτάμι είναι το Κίνημα του Κέντρου». Να χαίρεται αλλά να ξέρει ότι το Ποτάμι δεν είναι το αραχνιασμένο κέντρο. Δεν είναι οι ισορροπιστές που θέλουν να τα έχουν καλά και με του αριστερούς και τους δεξιούς.
Το Ποτάμι είναι το Κέντρο των Αλλαγών!
Αυτές οι δύο λέξεις πάνε μαζί για μας.
Το Κέντρο των Αλλαγών!

Το Ποτάμι Ν. Τρικάλων
Ολόκληρη η ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη: www.topotami.gr/omilia-tou-stavrou/

Επιχειρηματολογούμε, διαφωνούμε, συνθέτουμε, συναινούμε, αλλάζουμε.
Όχι συνθήματα Λύσεις!!!

http://www.topotami.gr
https://twitter.com/ToPotami
http://www.youtube.com/user/topotami
https://plus.google.com/u/1/+ToPotami/posts

.