«Συνέπειες που δεν έχετε ξαναδεί» – Ο χρησμός Πούτιν για τις χώρες που θα αναμιχθούν στην Ουκρανία

Μια φράση του Πούτιν κατά το διάγγελμά του με το οποίο άναψε το «πράσινο φως» στην εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, αποτελεί την ουσία της επικίνδυνης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη αλλά και συμμαχικές χώρες της Βορειοατλαντικής συμμαχίας.

 
 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε ότι όσες χώρες επιχειρήσουν να αναμειχθούν, θα αντιμετωπίσουν «επιπτώσεις που δεν έχουν ξαναδεί», παραπέμποντας εμμέσως πλην σαφώς στα πυρηνικά που διαθέτει στο οπλοστάσιό του. Άλλωστε έχει επαναλάβει ξανά ότι η Ρωσία είναι πυρηνική δύναμη και μάλιστα πριν λίγες ημέρες παρακολούθησε άσκηση ρωσικών δυνάμεων με πυρηνικά μαζί με τον Λευκορώσο πρόεδρο και στενό σύμμαχό του Λουκασένκο.

Όπως αναφέρουν διεθνείς αναλυτές, ξαφνικά «το αδιανόητο» βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας. Έτσι μια περιφερειακή σύγκρουση μετατρέπεται σε παγκόσμιο εφιάλτη.

Οι νέες αναπτύξεις πυρηνικών όπλων στην Ανατολική Ευρώπη θα μπορούσαν να τοποθετήσουν τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ και της Ρωσίας πιο κοντά από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία.

 

Ποιο είναι το «οπλοστάσιο» πυρηνικών της Ρωσίας;

Η Ρωσία διαθέτει το μεγαλύτερο οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων στον κόσμο με στόλο 6257 δυνάμεων που περιλαμβάνει 527 διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBM), βαλλιστικούς πυραύλους εκτοξευόμενους από υποβρύχια και στρατηγικά βομβαρδιστικά.

Τα ICBM μπορούν να φτάσουν σε τελική ταχύτητα τεσσάρων μιλίων ανά δευτερόλεπτο σε περίπου δέκα λεπτά μετά την εκτόξευση, πράγμα που σημαίνει ότι τα όπλα θα μπορούσαν ενδεχομένως να φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη Ρωσία μέσα σε 20 λεπτά.

topontiki.gr