Στην Καρδίτσα ο Κώστας Πουλάκης

poylakis

 

 

Την Καρδίτσα επισκέφθηκε σήμερα ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας», Κώστας Πουλάκης, συνοδευόμενος και από τον βουλευτή Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Νίκο Μιχαλάκη, αλλά και από τον υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας, Ηλία Τσιαμαντά και το μέλος του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Παύλο Μπεμπέ. Το κλιμάκιο επισκέφθηκε τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Β. Τσιάκο, στον οποίο παρουσίασε τις θέσεις της παράταξης για μία σειρά ζητήματα που απασχολούν την περιοχή της Καρδίτσας, ενημερώθηκε πλήρως και ουσιαστικά τόσο από τον κ. Τσιάκο, όσο και από τη διευθύντρια των Τεχνικών Υπηρεσιών της Αντιπεριφέρειας, η οποία ήταν παρούσα στη συνάντηση, ενώ κοινή ήταν η βούληση για συνέχιση της συνεργασίας.

Ο κ. Πουλάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της αναπτυξιακής υστέρησης της Δυτικής Θεσσαλίας (Καρδίτσα, Τρίκαλα) έναντι της Ανατολικής (Βόλος, Λάρισα), ανισότητα η οποία επιτείνεται από τις συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής, εφιστώντας την προσοχή του κ. Αντιπεριφερειάρχη στο ζήτημα της δραστικής περικοπής και της καθυστερημένης καταβολής Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, καθώς και μία σειρά αναπτυξιακά θέματα είτε για τα ώριμα προς ένταξη στο τρέχον ΕΣΠΑ έργα είτε για την απαιτούμενη προετοιμασία για την επόμενη προγραμματική περίοδο (2014-2020). Όπως ανέφερε ο κ. Πουλάκης για την νέα προγραμματική περίοδο, «η Ελλάδα αναδεικνύεται από τους μεγάλους χαμένους του νέου ΕΣΠΑ, ενώ οι ασφυκτικοί δημοσιονομικοί όροι και  προϋποθέσεις που θέτει το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, το γεγονός ότι τα αναπτυξιακά προγράμματα που καλούνται οι Περιφέρειες να εκπονήσουν δεσμεύονται ρητά από τα Μνημόνια Οικονομικής Πολιτικής και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα στην ουσία ακυρώνουν κάθε προοπτική ανάπτυξης και καταπολέμησης της φτώχειας, της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού».

Ωστόσο, ο κ. Πουλάκης ζήτησε από τον κ. Τσιάκο η Περιφέρεια Θεσσαλίας να προετοιμαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ, μακριά από τεχνοκρατικές και διαχειριστικές λογικές του παρελθόντος, επισημαίνοντας ότι αν δεν προηγηθεί μία σε βάθος ανάλυση των αναπτυξιακών αδυναμιών, αναγκών και δυνατοτήτων της Θεσσαλίας και κάθε περιοχής ξεχωριστά, «το νέο ΕΣΠΑ θα αποδειχθεί εξίσου αναποτελεσματικό, όπως τα προηγούμενα». Ο κ. Πουλάκης επανέφερε την πρόταση της παράταξής του για έναν μακροπρόθεσμο δημοκρατικό αναπτυξιακό σχεδιασμό και τόνισε την ανάγκη οι Αντιπεριφέρειες να αναλάβουν την πρωτοβουλία μίας διεξοδικής διαβούλευσης με φορείς, τοπικές κοινότητες, συλλογικότητες και επιστημονικές οργανώσεις, ώστε το αναπτυξιακό σχέδιο της νέας περιόδου να αντανακλά τις πραγματικές τοπικές ανάγκες και επιλογές.

Επιπλέον, ο κ. Πουλάκης έθεσε υπόψη του κ. Τσιάκου την ανησυχία της παράταξής του για το διαφαινόμενο «πάγωμα» σημαντικών οδικών έργων, τόσο του επαρχιακού δικτύου – θέμα για το οποίο ο ίδιος έχει καταθέσει και σειρά ερωτήσεων – όσο και κυρίως του σημαντικότατου για τη Δυτική Θεσσαλία έργου της Ε-65. Όπως τόνισε ο κ. Πουλάκης, «η μνημονιακή πολιτική λιτότητας, οι περικοπές πόρων, η κατ’ ουσίαν αναστολή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έχουν οδηγήσει σε αναστολή πολλά κομβικά για την περιοχή μας έργα, τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλλουν σημαντικά στην άνοδο της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αλλά και στην ανάπτυξη του τόπου μας».

Τέλος, αναφερόμενος στο ζήτημα των καταργήσεων και συγχωνεύσεων φορέων, του κλεισίματος δημοσίων υπηρεσιών κ.λπ., υπογράμμισε ότι «το ξήλωμα όλων των δημόσιων υπηρεσιών και φορέων της περιφέρειας, εκτός του ότι καθιστά δύσκολη την καθημερινότητα των πολιτών και τους αναγκάζει να καταφύγουν σε ιδιωτικές υπηρεσίες, υποβαθμίζει συστηματικά το παρόν και το μέλλον της περιοχής και είναι απολύτως αναγκαίο να εμποδίσουμε το κλείσιμο των δομών και σε κάθε περίπτωση να απαιτήσουμε την πραγματοποίηση αντισταθμιστικών έργων και επενδύσεων στην περιοχή μας».

 

 

.