Ερώτηση ΚΚΕ στη Βουλή για το πράσινο σκουλήκι

prasino_skouliki

 

 

 

Δραματική καταστροφή βαμβακοπαραγωγής και απόρριψη αποζημίωσης πληγέντων βαμβακοπαραγωγών από ΕΕ για το πράσινο σκουλήκι για το 2010

Μετέωροι και ανάστατοι είναι οι χιλιάδες, απλήρωτοι βαμβακοπαραγωγοί μετά την απόρριψη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της δυνατότητας καταβολής αποζημίωσης ΠΣΕΑ (Πολιτικής Σχεδιασμού Έκτακτης Ανάγκης) για το 2010 από το πράσινο σκουλήκι, αν και η καταστροφή της βαμβακοπαραγωγής συνεχίστηκε μεγαλύτερη και στα επόμενα χρόνια 2011 -2012 και διαπιστώθηκε από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ που επισκέφτηκαν τα βαμβακοχώραφα στο νομό της Καρδίτσας, καθώς και στα χωριά των δήμων Κιλελέρ, Φαρσάλων, Αγιάς της Λάρισας και Ρήγα Φεραίου της Μαγνησίας, όπως και του κάμπου των Τρικάλων, στον Έβρο αλλά και σε άλλες περιοχές.

Μάλιστα το ύψος της καταστροφής και η απώλεια ήταν τόσο μεγάλη, που σε πολλές περιπτώσεις η παραγωγή ανά στρέμμα δεν έφτανε το πλαφόν που χρειάζεται, προκειμένου να εισπράξουν οι αγρότες την συνδεμένη επιδότηση λόγω της δράσης του πράσινου σκουληκιού και παρά τα αυξημένα έξοδα (φυτοφάρμακα) για την καταπολέμηση του.

Το αποτέλεσμα είναι να συρρικνώνεται το εισόδημα από τις απώλειες παραγωγής και επιδοτήσεων ταυτόχρονα, για τρία συνεχή χρόνια. Ωστόσο η απόρριψη έγκρισης καταβολής αποζημίωσης από τα ΠΣΕΑ από την Κομισιόν για το 2010, σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει αποζημίωση ούτε για τις απώλειες των επόμενων χρόνων 2011-2012.

Δεδομένου ότι οξυμμένο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και φέτος οι βαμβακοπαραγωγοί της Θεσσαλίας από την προσβολή των καλλιεργειών τους και τη δραματική μείωση της παραγωγής και ότι υπάρχει ανθεκτικότητα του εντόμου στα εντομοκτόνα που υποδεικνύουν οι γεωπόνοι, θα πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση για αποζημίωση των πληγέντων από τον ΕΛΓΑ – και για τις προηγούμενες χρονιές – καθώς και να αρθεί το πλαφόν παραγωγής για την είσπραξη της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, 

  • Τι μέτρα θα πάρει ώστε να δοθούν οι αποζημιώσεις για το πράσινο σκουλήκι τόσο για το 2010, όσο και για τις επόμενες χρονιές, για να σωθεί το αγροτικό εισόδημα και να συνεχίσουν οι βαμβακοπαραγωγοί τη δραστηριότητα τους.
  • Αν και μετά την απόρριψη της έγκρισης αποζημίωσης καταστροφών από την ΕΕ θα προχωρήσει στην τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιωθεί η ζημιά από το πράσινο σκουλήκι στο 100% (δεδομένου ότι οι βαμβακοπαραγωγοί προκατέβαλαν τα ασφάλιστρα) από τον ΕΛΓΑ και όχι από τα ΠΣΕΑ και τι επιστημονική βοήθεια θα υπάρξει για την ουσιαστική καταπολέμηση του πράσινου σκουληκιού.
  • Αν θα δοθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση στους βαμβακοπαραγωγούς που δεν έχουν πιάσει το πλαφόν λόγω των καταστροφών από το πράσινο σκουλήκι.

 

.