Στα δύο ο ΣΥΡΙΖΑ – Ανασχηματισμός μέσα στις επόμενες ώρες – Συνεχίζει με τους 110 ο Τσίπρας

tsipras-ko-syriza

– Μαξίμου: Ανασχηματισμός και μετά εκλογές
– Βουλευτές, μέλη της Κ.Ε. Και οργανώσεις στρέφονται κατά Τσίπρα
– Συνεχίζει με ΑΝΕΛ, δεν αλλάζει σχήμα η κυβέρνηση
– Δείχνει την έξοδο από τον ΣΥΡΙΖΑ στους αντάρτες ο Πρωθυπουργός
– Με λίστα οι εκλογές Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο για το… μεγάλο ξεκαθάρισμα

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Όλα δείχνουν τις τελευταίες ώρες ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει το σενάριο των εκλογών σε… τρεις κινήσεις.

Πρώτα ανασχηματισμός ο οποίος θα αφορά τουλάχιστον στην αντικατάσταση των διαφωνούντων υπουργών: Λαφαζάνη, Βαλαβάνη, Ήσυχου και Στρατούλη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως υπάρξουν ακόμη τέσσερις έως πέντε αλλαγές υπουργών και αναπληρωτών υπουργών ενώ «καραμπόλα» μπορεί να προκύψει εάν η Ζ. Κωνσταντοπούλου αντικατασταθεί από πρόσωπο που αυτή τη στιγμή είναι μέλος του υπουργικού συμβουλίου.

Σε ό,τι αφορά στην επόμενη ημέρα ο Α. Τσίπρας ήταν σαφής. Δεν παραδίδει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και συνεχίζει με όσους έμειναν:

«Η επιλογή, δε, αυτή των συντρόφων μας, καθιστά ουσιαστικά έωλη τη στήριξη της πρώτης στην ιστορία του τόπου κυβέρνησης της αριστεράς, καθώς πλέον είμαι αναγκασμένος να συνεχίσω μέχρι και την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε μειοψηφικό αριθμό βουλευτών σε σχέση με το συνολικό αριθμό των 300 αντιπροσώπων» διαμηνύει ο Αλέξης Τσίπρας.

Κάπως έτσι και με την κοινοβουλευτική δύναμη ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ να κινείται οριακά πάνω από τον αριθμό των 120 βουλευτών και το όριο ανοχής του κοινοβουλίου ο Πρωθυπουργός δείχνει ξεκάθαρα το δεύτερο βήμα. Διαμηνύει λοιπόν ότι θα συνεχίσει ως την ολοκλήρωση της συμφωνίας ως έχει έχοντας την ανοχή και τις απαραίτητες ψήφους της αντιπολίτευσης για την ψήφιση των νόμων.

Η αναφορά στο non paper του Μαξίμου είναι επίσης σαφής:

«Το γεγονός ότι δεν εκφράστηκε ουσιαστική και τεκμηριωμένη αντίρρηση περί της αληθινής ισχύος του εκβιασμού, καθιστά την επιλογή 32 βουλευτών της ΚΟ να μη μοιραστούν την ευθύνη, τόσο με εμένα προσωπικά όσο και με τους υπόλοιπους 110 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ως μια επιλογή που έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης και σε μια κρίσιμη ώρα δημιουργεί ένα ανοιχτό τραύμα στο εσωτερικό μας».

Το Μαξίμου βέβαια δεν μετράει 39 αλλά 32 βουλευτές που είπαν ξεκάθαρα όχι.

Προέχει η ολοκλήρωση της Συμφωνίας, για να αποφευχθεί το grexit και το σχέδιο Σόιμπλε, είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Παπαδημούλης μιλώντας στο mega, ενώ υπογράμμισε πως όλοι καταλαβαίνουν ότι αν πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει και η χώρα. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι ο ανασχηματισμός είναι θέμα ωρών.

Το τρίτο βήμα είναι οι εκλογές. Αυτές θα γίνουν (το είπε και ο Ν. Βούτσης) είτε τον Σεπτέμβριο, είτε τον Οκτώβριο, ανάλογα με το πότε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της συμφωνίας.
Εδώ ερώτημα παραμένει εάν θα στηρίξουν οι ΑΝΕΛ τα νομοσχέδια και εάν θα υπάρξει κάποια άλλη εξέλιξη.
Ερώτημα επίσης παραμένει εάν θα διευρυνθούν οι διαφωνίες εντός της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Οι εκλογές ωστόσο θα αποτελέσουν την «ευκαιρία» για το μεγάλο ξεκαθάρισμα εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εκλογές αυτές γίνονται με λίστα και αυτό το χαρτί αναμένεται να το παίξει το Μαξίμου.

Ουσιαστικά η επιμονή στη διαφωνία αλλά και η μη παραίτηση οδηγεί το Μαξίμου στο να μην συμπεριλάβει στις εκλογικές λίστες του διαφωνούντες και έτσι ανοίγει η πόρτα της τελειωτικής ρήξης.
Εδώ ωστόσο έρχονται στην επιφάνεια και νέες διαφωνίες. Ήδη 109 στελέχη της Κ.Ε. Έχουν στείλει «μηνυμα» στον Α. Τσίπρα ότι διαφωνούν με ανάλογες επιλογές, αλλά και το μνημόνιο, ενώ και σε επίπεδο νομαρχιακών οργανώσεων έχουν εκφραστεί διαφωνίες με τις επιλογές του Μαξίμου.

Ανασχηματισμός, συμφωνία και μετά εκλογές, λέει και ο Π. Καμμένος

Ξεκάθαρος ως προς το σχέδιο που υπάρχει ήταν και ο Πάνος Καμμένος που μιλώντας στον ΑΝΤ1. Πρώτα η ολοκλήρωση της συμφωνίας είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και ύστερα εκλογές. Σε ό,τι αφορά στο κόμμα του ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση στέλνοντας μήνυμα και στο εσωτερικό του κόμματος λέγοντας πως οι 13 βουλευτές θα είναι όλοι στις λίστες των εκλογών. Τόνισε ωστόσο ότι οι ΑΝΕΛ θα πάνε σε συνέδριο καθώς η ψήφιση της συμφωνίας είναι εκτός των όσων έχουν καθοριστεί και εκτός των όσων έχουν λάβει εντολή από το λαό.

mewsit.gr