Οι μεγάλες ανατροπές στις συντάξεις που πέρασαν με το μνημόνιο

sintakseis-708 4

Mεγάλες αλλαγές και ανατροπές κρύβουν τα πρώτα μέτρα του μνημονίου που πέρασαν από τη Βουλή. Μια διάταξη που μπήκε αιφνιδιαστικά στο τελικό κείμενο του νόμου που ψηφίστηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης οδηγεί σε επιπλέον μείωση συντάξεων για έως 150.000 δικαιούχους.

Με διάταξη της τελευταίας στιγμής, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων για όσους έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης από την 1η/1/2015. Η σχετική ρύθμιση που προβλέπεται στο νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη (ν.3863/10) ανατρέπει τα θεμελιωμένα δικαιώματα καθώς από το νέο σύστημα δεν θα εξαιρεθούν όσοι έχουν συμπληρώσει και την ηλικία και το χρόνο ασφάλισης πριν από το 2015, και βάσει του νόμου 3863 είχαν το δικαίωμα να αποχωρήσουν και μετά το 2015, χωρίς όμως να τους επηρεάσουν οι αλλαγές στον υπολογισμό της σύνταξης.

Οι μειώσεις στις συντάξεις φτάνουν σε 1,8% για το τρέχον έτος και θα φθάσουν το 4,5% στην επόμενη 15ετία. Αυτές τις μειώσεις θα υποστούν όσοι θα συνταξιοδοτηθούν από φέτος και μετά.

Το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων που θα ισχύσει για όλους ανεξαιρέτως τους ασφαλισμένους σε Δημόσιο, ΙΚΑ, Ταμεία ΔΕΚΟ, Τραπεζών, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, οι οποίοι έχουν υποβάλλει αιτήσεις αποχώρησης από την 1η/1/2015 και μετά.

Η σύνταξη θα υπολογίζεται ως εξής:

– Ένα τμήμα σύνταξης θα αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης που έχουν πραγματοποιήσει οι ασφαλισμένοι μέχρι τις 31/12/2010 και θα υπολογιστεί με ό,τι προβλέπει η νομοθεσία του κάθε Ταμείου, δηλαδή θα υπολογιστεί με το «παλιό σύστημα».

– Ένα τμήμα σύνταξης θα αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης από το 2011 και μετά και θα υπολογιστεί με μειωμένους συντελεστές και με βάση τις εισφορές και τις συνολικές αποδοχές των εργαζομένων από το 2011 μέχρι το έτος που συνταξιοδοτούνται.

– Ένα τμήμα σύνταξης θα είναι από το βασικό ποσό των 360 ευρώ.

sofokleousin.gr