Προς χαλάρωση τα μέτρα σε διασκέδαση, γήπεδα, σχολικές εκδρομές

Τι θα γίνει τελικά με το καρναβάλι

Καλύτερη φαίνεται η εικόνα της πανδημίας στη χώρ μας. Οι σκληροί δείκτες του κορονοϊού αποκλιμακώνονται, τα επιδημιολογικά δεδομένα βελτιώνονται και η κυβέρνηση φαίνεται, πλέον, πως είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει το ίδιο μοντέλο που ακολουθούν πολλές ευρωπαϊκές χώρες ακόμα ως προς τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρωνΣυνεδριάζει το μεσημέρι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, για την άρση των μέτρων που επιβλήθηκαν κατά την έξαρση του πέμπτου επιδημικού κύματος, μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Οι επιστήμονες μέλη της Επιτροπής εδώ και ενάμιση μήνα συνεδριάζουν σταθερά κάθε εβδομάδα αξιολογώντας συνεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα. Εως σήμερα έχουν απελευθερωθεί οι περιορισμοί που αφορούν στη μουσική – είχε απαγορευτεί – και στο ωράριο λειτουργίας εστίασης και διασκέδασης που πλέον είναι ελεύθερο. Την περασμένη εβδομάδα, δόθηκε το “πράσινο φως” και καταργήθηκε το όριο ατόμων για κάθε τραπέζι σε εστίαση και διασκέδαση, ενώ όπως όλα δείχνουν αυτή την εβδομάδα η διασκέδαση θα βρεθεί ξανά στο επίκεντρο της συζήτησης. Ειδικότερα:

  • Η κυβέρνηση ζητά την άρση της απαγόρευσης ορθίων σε εστίαση και διασκέδαση, με σκοπό να επιστρέψουν τα καταστήματα στον τρόπο λειτουργίας προ της παραλλαγής Ομικρον. Οι ειδικοί δεν είναι αρνητικοί ως προς το συγκεκριμένο μέτρο, καθώς θεωρούν ότι η πανδημία αποκλιμακώνεται και καταγράφεται πλέον μια ασφαλής σταθεροποίηση των δεικτών. Επιπλέον, και όπως προκύπτει από πληροφορίες, μια τέτοια χαλάρωση θα λειτουργήσει αντισταθμιστικά ώστε να “συγκρατήσει” την αντίσταση για τα καρναβάλια που, όπως όλα δείχνουν, δεν θα πραγματοποιηθούν. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι χώροι της εστίασης και των νυχτερινών καταστημάτων είναι ελεγχόμενοι με την έννοια ότι η πρόσβαση ελέγχεται – αφορά μόνο σε εμβολιασμένους.
  • Θα συνεχιστεί η συζήτηση για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις που ξεκίνησε ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα. Σχεδόν βέβαιο είναι ότι δεν θα επιτραπούν οι παρελάσεις το τελευταίο ΣΚ του Τριωδίου, καθώς θεωρούνται ανεξέλεγκτες εκδηλώσεις με μεγάλο συγχρωτισμό που δεν μπορούν να ελεγχθούν και να περιχαρακωθούν μόνο για εμβολιασμένους. Ετσι υπάρχει ο φόβος ότι θα οδηγήσουν σε αλυσίδες μετάδοσης του ιού. Είναι αρκετά πιθανό να επιτραπούν συγκεκριμένες εκδηλώσεις με ελεγχόμενη πρόσβαση.
  • Η αύξηση της χωρητικότητας στα γήπεδα είναι ακόμη ένα μέτρο που θα βρεθεί πιθανόν στην “ατζέντα” της Επιτροπής. Η χωρητικότητα σήμερα διαμορφώνεται στο 10% και έως 1000 άτομα, ωστόσο μπορεί να αυξηθεί ακόμη και στο 50%. Οι ειδικοί και στη περίπτωση των γηπέδων υποστηρίζουν ότι πρόκειται για χώρους ελεγχόμενους καθώς εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι πολίτες.
  • Οι σχολικές εκδρομές είναι και αυτό ένα θέμα που θα τεθεί προς συζήτηση με σκοπό να επιτραπούν. Σημειώνεται ότι σήμερα δε γίνονται σχολικές εκδρομές που είχαν σταματήσει από τα Χριστούγεννα. Οι ειδικοί είναι πάντα επιφυλακτικοί για μια νέα έξαρση της πανδημίας, ωστόσο σταδιακά οδηγούμαστε σε αλλαγή της στρατηγικής απέναντι στον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας. “Παγκοσμίως βαίνουμε σε μια κατάσταση, όπου η κοινωνική αποστασιοποίηση θα χρησιμοποιείται όλο και λιγότερο ενώ όλο και περισσότερο θα χρησιμοποιείται ο εμβολιασμός και το testing”, όπως χαρακτηριστικά είπε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

fimotro.gr