Τουρισμός: Αλλάζουν χέρια 74 ξενοδοχεία μέχρι το καλοκαίρι

Οι προς πώληση μονάδες είναι κυρίως μικρομεσαίες

Στην πώληση 74 ξενοδοχείων προχωρά η Intrum που έχει προσλάβει την EY και την Euroxx Securities ως χρηματοοικονομικούς συμβούλους της και την Bernitsas Law ως νομικό σύμβουλο για την εκποίηση του Tethys.

Το Project Tethys, αφορά στην πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων με συνολικό άνοιγμα 286,5 εκατ. ευρώ (μέσο άνοιγμα 4 εκατ. ευρώ). Πάνω από το 70% της έκθεσης του χαρτοφυλακίου έχει καταγγελθεί.

Τα ανοίγματα προέρχονται από δανειολήπτες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της φιλοξενίας και αποτελούν ήδη μέρος των οχημάτων τιτλοποίησης «Sunrise I NPL Finance DAC», «Sunrise II NPL Finance DAC» και «Vega II NPL Finance DAC».

  • Το χαρτοφυλάκιο αποτελείται από 72 δανειολήπτες που ταξινομούνται ως εταιρικές και μικρομεσαίες οντότητες που δραστηριοποιούνται σε όλη την Ελλάδα
  • Οι αντίστοιχες εξασφαλίσεις Real Estate αφορούν 74 ξενοδοχειακές μονάδες σε όλη την Ελλάδα, δημιουργώντας μια σημαντική ευκαιρία για χρηματοοικονομικούς επενδυτές και ξενοδόχους,  να αποκτήσουν  ένα γεωγραφικά διεσπαρμένο χαρτοφυλάκιο ξενοδοχειακών μονάδων μικρού και μεσαίου μεγέθους
  • Το χαρτοφυλάκιο θα πωληθεί με απευθείας πώληση, και ο στόχος είναι το deal να κλείσει μέχρι τον Ιούλιο.
  • Πάνω  από το 60% της χωρητικότητας των δωματίων αφορά ξενοδοχεία 5 και 4 αστέρων ενώ το 50,7% των δωματίων βρίσκεται στα ελληνικά νησιά. Συνολικά η δυναμικότητας των προς πώληση ξενοδοχείων είναι 4.273 δωμάτια.

Τα προς πώληση ξενοδοχεία είναι κυρίως μικρομεσαία με μέση δυναμικότητα 58 δωματίων.

Δυναμική ανάκαμψη του τουρισμού

Εκτιμάται ότι θα υπάρξει έντονο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο καθώς όλα τα δεδομένα συνηγορούν σε δυναμική ανάκαμψη του τουρισμού εντός του τρέχοντος έτους.

Χθες, ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας γνωστοποίησε ότι καταγράφηκε αύξηση 30% των προκρατήσεων τον Ιανουάριο σε σχέση με το 2019. Πιο αναλυτικά όπως είπε σε σχέση με το 2019, λοιπόν, η αύξηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων για το 2022 των μεγάλων ταξιδιωτικών πρακτορείων από το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι 37% στην Κρήτη, 24% στη Ρόδο και 20% στην Κω.

Η TUI αντί για 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες θα φέρει, κατά δήλωση του CEO της, 3 εκατομμύρια.

Η DER Touristik, ο δεύτερος tour operator στη Γερμανία, ανακοίνωσε αύξηση 20%, έως 1,2 εκατομμύρια επισκέπτες, ενώ μας ζητάει ειδικές συμφωνίες για Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2022, κάτι που σημαίνει ότι η στρατηγική μας για την επέκταση του τουριστικού προϊόντος είναι ρεαλιστική.

«Συναντήθηκα με τον Πρέσβη της Νορβηγίας. Η Ελλάδα είναι πρώτη σε προκρατήσεις στην Ευρώπη. Το μεγαλύτερο ταξιδιωτικό πρακτορείο της Σουηδίας προγραμματίζει 500.000 διαθέσιμες θέσεις για την Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Η κρουαζιέρα έχει προβλεπόμενη αύξηση 118% για το λιμάνι του Πειραιά  και 189% για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Τέλος, ανέφερε ότι τον επισκέφθηκε ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέφρυ Πάιατ για να του γνωστοποιήσει  ότι από τον Απρίλιο θα έχουμε 14 απευθείας πτήσεις αμερικανικών εταιρειών από την Αμερική προς την Ελλάδα και η πρώτη ξεκινάει 7 Μαρτίου.

fimotro.gr