Ολες οι ταμειακές μηχανές σε online σύνδεση με την Εφορία

tameiaki_mixani

 

 

 

Ξεκινά η «επιχείρηση» online διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα ηλεκτρονικά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων που ανοίγει τον δρόμο για την απόδοση του ΦΠΑ στον πραγματικό χρόνο της συναλλαγής.

 

Ολες οι ταμειακές μηχανές σε online σύνδεση με την Εφορία

Το «όπλο» αυτό, όπως σημειώνουν παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, θα συμβάλει αποφασιστικά ώστε να αντιμετωπιστεί η φοροκλοπή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

Ηδη σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου αναβάθμισης των ψηφιακών υπηρεσιών της ΓΓΠΣ προς το Δημόσιο και τις επιχειρήσεις. Ο μειοδότης αναμένεται να αναδειχθεί εντός των προσεχών ημερών για να αρχίσει να… τρέχει το έργο.

Στο συνολικό «πακέτο» της αναβάθμισης περιλαμβάνεται και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών όλων των επιχειρήσεων με τη ΓΓΠΣ, με στόχο σε πραγματικό χρόνο να λαμβάνει δεδομένα για τις αποδείξεις λιανικής πώλησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τεχνικής πλευράς η συγκεκριμένη εφαρμογή μπορεί να είναι έτοιμη μέσα στους πρώτους μήνες του 2013, αρκεί βέβαια να υπάρξει και η πολιτική βούληση για την άμεση υλοποίησή της.

Η «επιχείρηση» online διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα ηλεκτρονικά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων ανοίγει τον δρόμο για την απόδοση του ΦΠΑ στον πραγματικό χρόνο της

Η «επιχείρηση» online διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα ηλεκτρονικά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων ανοίγει τον δρόμο για την απόδοση του ΦΠΑ στον πραγματικό χρόνο της συναλλαγής

Στη συνέχεια οι επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να προσαρμόσουν τις ταμειακές μηχανές στις νέες τεχνικές προδιαγραφές του Taxisnet προκειμένου να είναι δυνατή η αποστολή όλων των δεδομένων των συναλλαγών τους στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΓΓΠΣ.

Πιο αναλυτικά, με την online διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το υπουργείο Οικονομικών θα ανοίξει ο δρόμος για να περιοριστεί δραστικά η φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ.

Κι αυτό καθώς θα καταστεί εφικτό:

  • Ο ΦΠΑ να καταβάλλεται στον πραγματικό χρόνο της συναλλαγής.
  • Να καταργηθούν οι περιοδικές δηλώσεις που υποβάλλουν σήμερα κάθε μήνα ή κάθε τρίμηνο οι επιχειρήσεις ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων που τηρούν. Με το νέο σύστημα ο ΦΠΑ θα πιστώνεται απευθείας στον λογαριασμό του Δημοσίου.

Οπως λένε στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το κόστος προσαρμογής των ταμειακών μηχανών θα είναι μικρό, ενώ μόλις ολοκληρωθεί το έργο, θα μπει φρένο στην έκδοση πλαστών τιμολογίων και θα καταπολεμηθεί η φοροαποφυγή και η φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ, καθώς πρόκειται για ένα πολύ πιο αποτελεσματικό «εργαλείο» από αυτά που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Και αυτό γιατί, με την έκδοση της απόδειξης από την επιχείρηση, θα ενημερώνεται την ίδια στιγμή (σε πραγματικό χρόνο) και το υπουργείο Οικονομικών για την πράξη αυτή. Ετσι, θα έχει πλήρη εικόνα για τις κινήσεις και τις συναλλαγές κάθε επιχείρησης.

Το νέο σύστημα διευκολύνει τον φορολογικό έλεγχο, καθώς εύκολα θα μπορούν να εντοπιστούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής μέσω εικονικών τιμολογίων ή αν δεν εκδόθηκαν αποδείξεις.

Παράλληλα, οι φορολογικές αρχές, έχοντας στη διάθεσή τους τα πλήρη στοιχεία των πωλήσεων, θα έχουν τη δυνατότητα να προσδιορίζουν τον τζίρο των επιχειρήσεων και να διασταυρώνουν τα στοιχεία με τα κέρδη που εμφανίζουν στις φορολογικές δηλώσεις οι επιχειρήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόσφατα οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενέκριναν τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το Taxisnet, γνωμοδοτώντας πως οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου είναι επαρκείς.

Υπ. Οικονομικών
Οι 5 βασικοί στόχοι της αναβάθμισης

Οι βασικοί στόχοι του υπουργείου Οικονομικών, όπως προκύπτει από την προκήρυξη του έργου αναβάθμισης των τεχνικών υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, είναι οι ακόλουθοι:

  • Η εξάλειψη πιθανών (άθελων ή εσκεμμένων) λαθών κατά τη μη αυτοματοποιημένη υποβολή των στοιχείων αποδείξεων λιανικής.
  • Η άμεση ενημέρωση του υπουργείου για τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων σε σχέση με τις αποδείξεις λιανικής και των τιμολογίων που εκδίδουν.
  • Η δυνατότητα διασταύρωσης των στοιχείων τόσο των αποδείξεων λιανικής όσο και των τιμολογίων, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών.
  • Η εφαρμογή του έργου θα καθιστά πιο εύκολη τη χρήση κινήτρων για τη συλλογή αποδείξεων από τον πολίτη.
  • Ο πολίτης θα έχει ηλεκτρονική ενημέρωση για τις αποδείξεις λιανικής που έχουν υποβληθεί σε αυτόν και θα υπάρχει η δυνατότητα πλήρους εικόνας του φορολογουμένου. 
  • Πηγή : ΕΘΝΟΣ

 

.