Κουραμπιέδες γεμιστοί με λουκούμια

Υλικά

250 γραμμάρια βούτυρο τύπου Κερκύρας σε θερμοκρασία δωματίου

250 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος αιγοπρόβειο λιωμένο σε θερμοκρασία δωματίου

200 γραμμάρια ζάχαρη άχνη

900 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 βανίλια σκόνη

1 κουταλάκι του γλυκού ανθόνερο

30 γραμμάρια κονιάκ ή λικέρ πικραμύγδαλο

1 τσιμπιά αλάτι

Μερικά λουκούμια κομμένα σε μικρά κομματάκια

Για το άχνισμα

Λίγο ανθόνερο σε μπουκαλάκι σπρέι

Ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C στον αέρα ή στις αντιστάσεις πάνω-κάτω αλλά σε αυτή την περίπτωση θα τοποθετήσουμε το ταψί στη μεσαία σχάρα του φούρνου. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα βούτυρα και την άχνη ζάχαρη και τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για τουλάχιστον 20 λεπτά μέχρι να ασπρίσει και να γίνει σαν σαντιγί το μίγμα. Κατά διαστήματα σταματάμε το μίξερ, με μια σπάτουλα καθαρίζουμε τα τοιχώματα και συνεχίζουμε. Προσθέτουμε τη βανίλια, το ανθόνερο και το κονιάκ χτυπώντας λίγο, σταματάμε το χτύπημα και αφαιρούμε τον κάδο.

Προσθέτουμε το αλάτι στο αλεύρι και σιγά σιγά το προσθέτουμε στο μίγμα με το βούτυρο, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα στην αρχή. Όταν δούμε ότι δυσκολευόμαστε με τη σπάτουλα, βάζουμε τα χέρια μας και συνεχίζουμε με απαλές κινήσεις μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Δεν θέλει ζύμωμα για να μην χαθεί ο όγκος του. Πλάθουμε μπαλάκια και βάζουμε στο κέντρο ένα κομματάκι λουκούμι. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και συνεχίζουμε με το υπόλοιπο μίγμα. Τα πιέζουμε ελαφρά στο κέντρο τους με το δάκτυλό μας και τα ψήνουμε για 20 με 25 λεπτά περίπου.

Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς, ψεκάζουμε με λίγο ανθόνερο και αχνίζουμε με τη ζάχαρη. Στρώνουμε σε μια πιατέλα και απολαμβάνουμε.

topontiki.gr