Χοιρινό ψητό στην κατσαρόλα με σος μουστάρδας

Υλικά

1 κιλό χοιρινό ψαχνό (για ψητό)

3 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε μικρά κομμάτια

1 φλιτζάνι του τσαγιού λευκό ξύδι ή μηλόξιδο

100 γραμμάρια κρέμα γάλακτος με όλα τα λιπαρά 35%

3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα

1 κουταλιά της σούπας μέλι

4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1-2 φύλλα δάφνης

1 κουταλιά της σούπας θυμάρι ξερό

Αλατοπίπερο κατά βούληση

Εκτέλεση

Αφού πλύνετε το κρέας, με τη μύτη του μαχαιριού κάνετε μικρές τρυπούλες και σπρώχνετε μέσα σε αυτές τα κομματάκια του σκόρδου. Δένετε το κρέας με λίγο σπάγκο ψησίματος. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα και περνάτε το κρέας από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσει. Προσθέτετε το ξύδι, το μέλι, τη δάφνη, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι και 1 φλιτζάνι νερό για να βράσει σε χαμηλή φωτιά με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 1 με 1,5 ώρα μέχρι να μαλακώσει καλά. Αν χρειαστεί επιπλέον νερό, το προσθέτετε.

Όταν είναι έτοιμο, αφαιρέστε το σπάγκο και διατηρήστε το ζεστό σκεπασμένο σε ένα σκεύος ή στο φούρνο. Σουρώστε το ζωμό που έχει μείνει στην κατσαρόλα και βάλτε το πάνω στο μάτι. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος και τη μουστάρδα, διορθώστε τη γεύση προσθέτοντας αλατοπίπερο αν χρειάζεται, και αφήστε να πάρει μια δύο βράσεις μέχρι να χυλώσει. Σερβίρετε το κρέας κομμένο σε φέτες, περιχύνοντάς το με τη σάλτσα. Συνοδέψτε το υπέροχα με πουρέ πατάτας ή ψητές πατάτες φούρνου.

topontiki.gr