Μελομακάρονα από τις χαμένες πατρίδες: Ισλί

Υλικά

800 γραμμάρια μαργαρίνη

½ κιλό βούτυρο γάλακτος

650 γραμμάρια γάλα χλιαρό

1 κουταλάκι γλυκού αμμωνία (γεμάτο)

2 κρόκους αυγών

2 κιλά αλεύρι γ.ο.χ.

1 φακελάκι μπεικιν πάουντερ

1 ποτήρι ζάχαρη

Για τη γέμιση

½ κιλό καρυδόψιχα χοντροκομμένη

1 φλιτζανάκι ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

1 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σκόνη

Για το σιρόπι

1 κιλό ζάχαρη

2 ½ ποτήρια νερό

Λίγο χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Χτυπήστε στο μίξερ το βούτυρο και τη μαργαρίνη για 20 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσουν. Ρίξτε τη ζάχαρη, τους κρόκους αυγών, και συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέστε την αμμωνία διαλυμένη στο γάλα, το μπεικιν πάουντερ και τέλος, σταδιακά το αλεύρι. Θέλουμε να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.

Για τη γέμιση: Σε ένα μικρό σκεύος, ανακατέψτε την καρυδόψιχα με τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Πάρτε με τα χέρια σας μικρά κομματάκια ζύμης και πλάστε τα στρογγυλά μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού. Πατήστε τα στη μέση και βάλτε 1 κουταλάκι από τη γέμιση. Κλείστε τα προσεκτικά και βάλτε τα σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Συνεχίστε με τα υπόλοιπα. Πιέστε τα ελαφρά από πάνω με ένα πιρούνι ή με ένα ειδικό τσιμπιδάκι, δίνοντάς τους ανάγλυφα σχέδια. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 30 λεπτά περίπου.

Για το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα , διαλύστε τη ζάχαρη με το νερό και βράστε τα για 3 λεπτά μαζί με το χυμό λεμονιού. Χαμηλώστε τη φωτιά και με μια τρυπητή κουτάλα, βουτήξτε τα ισλί για 3-4 λεπτά στο σιρόπι. Βγάλτε τα προσεκτικά και μεταφέρετέ τα σε μια πιατέλα. Πασπαλίστε με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης και απολαύστε!!!

Η συνταγή είναι από το βιβλίο της Έφης Γρηγοριάδου «Χριστούγεννα στις Αλησμόνητες Πατρίδες».