Guardian: Τα πράγματα στην Ελλάδα πάνε από το κακό στο χειρότερο

Η ανταποκρίτρια του Guardian στην Αθήνα, Helena Smith, υπογραμμίζει σε άρθρο της, ότι την ώρα που ένα νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα είναι έτοιμο να φέρει νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, το Grexit, επανέρχεται ξανά στην επικαιρότητα. Μάλιστα την ώρα που η ελληνική πλευρά φαίνεται να ετοιμάζεται για μια νέα σύγκρουση με τους δανειστές, πολλοι αναρωτιούνται γιατί τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο.

Σύμφωνα με την Helena Smith, η μάχη της Ελλάδα για αποφυγή της χρεοκοπίας, θα έπρεπε να είχε επιλυθεί τον Μάιο του 2010, με την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου. Ωστόσο έχοντας υπογράψει άλλα δύο Μνημόνια, η Ελλάδα πασχίζει με το τελευταίο πακέτο των 86 δισ. ευρώ.

Όπως σημειώνει «η αβεβαιότητα έχει επιστρέψει στις αγορές, όπως και ο φόβος, καθώς εκτιμάται ότι 2,2 δισ. ευρώ έχουν αποσυρθεί από τις τράπεζες από πανικόβλητους καταθέτες, από την αρχή του χρόνου. Με τη συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ να έχει ξεκινήσει πάλι, αγρότες, εργατικά σωματεία και άλλοι τομείς, εξοργισμένοι από τις επιπτώσεις της λιτότητας βγήκαν πάλι σε διαδηλώσεις».

Από την άλλη πλευρά, στο ίδιο άρθρο υπάρχουν και οι δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα. Ο βουλευτής μιλώντας για τις διαδηλώσεις τονίζει πως «εύχομαι να κινητοποιούνταν περισσότεροι άνθρωποι. Οι διαμαρτυρίες είναι στο ιδεολογικό και πολιτικό DNA μας. Είναι σημαντικές, στέλνουν ένα μήνυμα».

Παράλληλα, ο Guardian, αναφέρεται σε ειρωνεία του ΣΥΡΙΖΑ. «Ανέβηκε στην εξουσία με την υπόσχεση να σκίσει το μνημόνιο και αντί για αυτό στα δύο χρόνια διακυβέρνησης έχει επιβλέψει τα πιο τιμωρητικά μέτρα λιτότητας έως τώρα». Η οικονομία έχει βελτιωθεί, με την Αθήνα να πετυχαίνει αξιοπρόσεκτο πρωτογενές πλεόνασμα πέρυσι, αλλά η κοινωνική κρίση εντάθηκε» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επίσης η Helena Smith, υπογραμμίζει ότι “ο φόβος να πολιτικοποιηθεί έντονα η διαμάχη, ανάμεσα σε Αθήνα και δανειστές, εξαιτίας των εκλογών σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, έχει κάνει πιο περίπλοκη την κατάσταση”.
“Η εκτίμηση είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα υποχωρήσει, όπως έκανε και όταν η Ελλάδα έφτασε πιο κοντά από ποτέ στο Grexit, στην κορύφωση της κρίσης το καλοκαίρι του 2015. Θα είναι όμως εξαιρετικά δύσκολο να πείσει του δυσαρεστημένους βουλευτές να υποστηρίξουν περισσότερα μέτρα και να τα ”πουλήσουν” μετά στον εξαντλημένο από την επαναλαμβανόμενη λιτότητα λαό” αναφέρει ακόμα.
Τέλος από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σημειώνει ότι «είμαστε στο ίδιο σημείο στο οποίο βρισκόμασταν πριν από αρκετά χρόνια», ενώ προσθέτει: «Η μόνη διαφορά είναι ότι ενισχύεται το αντι-ευρωπαϊκό αίσθημα. Αυτή που ήταν κάποτε μία πολύ φιλική χώρα απέναντι στην Ευρώπη, γίνεται ολοένα και λιγότερο και αυτό έρχεται με μεγάλο κίνδυνο».

Πηγή: www.parapolitika.gr