Χορευτικό πανόραμα στο Αίγιο απ’ τον Χορευτικό Όμιλο «ΜΕΤΕΩΡΑ»

9990000001

«Σεργιάνι στην παράδοση του τόπου μας» ήταν ο τίτλος των πολιτιστικών εκδηλώσεων που παρουσιάστηκαν με πολύ μεγάλη επιτυχία το περασμένο Σάββατο βράδυ «πρωταυγουστιά» στο Αίγιο σε μία από κοινού εμφάνιση των Χορευτικών Ομίλων: Αιγίου και »ΜΕΤΕΩΡΑ» Δήμου Καλαμπάκας. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο υπαίθριο θέατρο «Γιώργος Παππάς», όπου παρουσιάστηκε ένα πλούσιο παραδοσιακό χορευτικό πανόραμα από τους χορευτές των δύο Ομίλων με χορούς από Αιγαίο, Θεσσαλία, Καλαμπάκα, Πίνδο, Ήπειρο, Μακεδονία, Ανατολικής Ρωμυλίας, Πάρο και Ηπειρωτική Ελλάδα.

Σημειώνουμε χαρακτηριστικό απόσπασμα από δημοσιεύσεις ηλεκτρονικών εφημερίδων του Αιγίου: «protionline» και «filodimos.gr». Ο Όμιλος της Καλαμπάκας καθοδηγούμενος από τον καθηγητή Γιάννη Δήμα πανεπιστημιακό δάσκαλο ‘Χορολογία ελληνισμού’ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενθουσίασε τους θεατές με το πλούσιο καθαρά παραδοσιακό ρεπερτόριο με ήθη-έθιμα και τραγούδια που πολλά από αυτά ακούστηκαν και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην περιοχή του Αιγίου.

Το κοινό χειροκρότησε θερμά τους χορευτές της Καλαμπάκας αναγνωρίζοντας την προσπάθεια που γίνεται από τον Όμιλο »ΜΕΤΕΩΡΑ»για την διατήρηση της παράδοσης σε μία περιοχή που οι χοροί, τα τραγούδια, οι καθημερινές συνήθειες, η εργασία για την επιβίωση αλλά και οι ανθρώπινες στιγμές (γέννηση, έρωτας, γάμος, ενηλικίωση αλλά και θάνατος) προβάλλονται κατά τρόπο εντυπωσιακό. Για όλους οι χοροί που παρουσιάσθηκαν αλλά και οι παρεμβολές του Γιάννη Δήμα, ήταν πηγή γνώσεων όσο αναφορά τα εθιμοτυπικά και λαϊκά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής της Καλαμπάκας, έτσι όπως τα βίωσαν και τα παρέδωσαν οι πρόγονοί τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια των χορευτικών προγραμμάτων του Ομίλου »ΜΕΤΕΩΡΑ» προβαλλόταν σε μεγάλη διαφάνεια ταυτόχρονα, σειρά εντυπωσιακών φωτογραφιών από τα Μετέωρα και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Καλαμπάκας, με στόχο την προβολή και διαφήμιση πολιτισμικά και τουριστικά της περιοχή μας!. Αυτό διακρίνεται και στις φωτογραφίες που συνοδεύουν το παρόν δελτίο τύπου.

Θερμό ήταν και το χειροκρότημα για τα τμήματα του Χορευτικού Αιγίου που παρουσίασαν ανάλογο χορευτικό πρόγραμμα. Στο τέλος της εκδήλωσης αντηλλάγησαν αναμνηστικά δώρα, όπου και διαβιβάσθηκαν οι χαιρετισμοί του Δημάρχου Καλαμπάκας κ. Χρ. Σινάνη και της Αντιδημάρχου κ. Λίλας Μπαντέκα, ενώ τον Δήμο Αιγίου εκπροσώπησε η πρόεδρος της Β/θμιας Σχολικής επιτροπής Αλ. Τηλιγάδη-Βελαώρα. Μετά την εκδήλωση προσφέρθηκε δείπνο στην αποστολή της Καλαμπάκας, η οποία αναχώρησε επιστρέφοντας την Κυριακή 2 Αυγούστου, αφού τα μέλη της προσκύνησαν πρώτα την εκκλησία της Παναγίας Τρυπητής.

Για την επιτυχία της εκάστοτε παράστασης η αντιπροσωπευτική Χορευτική Ομάδα της Καλαμπάκας δίνει στις πολύωρες πρόβες και την τελευταία ρανίδα των ψυχικών και σωματικών της δυνάμεων υπό τις οδηγίες του αεικίνητου χοροδιδασκάλου της. Το θετικότατο αποτέλεσμα όμως της κάθε παράστασης έρχεται να δικαιώσει στοχευμένες προσπάθειες 28 ετών, τόσο των χορευτών όσο και του δασκάλου τους.

.