![apodixi_mixanis](http://trikalain.gr/wp-content/uploads/2011/08/apodixi_mixanis.jpg)
Αυτό διευκρινίστηκε σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών που υπέγραψε ο γενικός γραμματέας Φορολογικών Θεμάτων Γ. Καπελέρης.
Η εξέλιξη θα φέρει κύμα ανατιμήσεων στην αγορά, ενώ προκαλεί ήδη αντιδράσεις από την πλευρά των επαγγελματιών της εστίασης (καφετέριες, εστιατόρια, ταχυφαγεία) αλλά και των ξενοδοχείων, καθώς θα επιβαρυνθεί και η τιμή του πρωινού της ημιδιατροφής και των σερβιριζόμενων ειδών.
Αναλυτικά στον συντελεστή του 23%, μετατάσσονται:
• οι χυμοί φρούτων και λαχανικών
• έτοιμα ροφήματα, π.χ. καφές, τσάι, σοκολάτα
• αεριούχο νερό
• αναψυκτικά
• όλα τα προϊόντα που παρέχονται μέσω της εκμετάλλευσης καφενείων, ζαχαροπλαστείων, καφετερίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων.
Υπηρεσίες εστίασης ξενοδοχείων
Όσον αφορά στα ξενοδοχεία που προσφέρουν φαγητό, σε περιπτώσεις διαμονής με πρωινό το 8% της τιμής θα τιμολογείται με 23% (αφορά στο πρωινό). Αντίστοιχα στη διαμονή με ημιδιατροφή το 20% της τιμής θα κοστολογείται με ΦΠΑ 23%. Με λίγα λόγια η διαμονή με πρωινό ακριβαίνει 0,8% και η διαμονή με ημιδιατροφή 2%.
Προϊόντα και υπηρεσίες που παραμένουν στον μειωμένο συντελεστή
-Το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα
-Τυποποιημένα είδη διατροφής (κονσέρβες, έτοιμες σαλάτες, γιαούρτια)
-Παραδόσεις γλυκών από ζαχαροπλαστεία (δεν καταναλώνονται επί τόπου)
-Παραδόσεις φαγητού από κυλικεία εντός σχολείων, νοσοκομείων και ιδρυμάτων πρόνοιας (επίσης θα πρέπει να μην καταναλώνονται επί τόπου)
-Τυποποιημένα είδη διατροφής (κονσέρβες, έτοιμες σαλάτες, γιαούρτια).