Αγοραστός : Οχι στην κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας

agorastos-1_copy

 

Την αντίθεσή του στην επικείμενη κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας εξέφρασε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ . Κώστας Αγοραστός με επιστολή του προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργο Κουτρουμάνη. Στην επιστολή του ο κ. Αγοραστός αναφέρεται στο έργο και στην διαχρονική προσφορά των δυο οργανισμών και τις παρενέργειες που θα υπάρξουν από την κατάργησή τους. τόσο στους εργαζομένους όσο και στους ωφελούμενους πολίτες. Αναλυτικά ο περιφερειάρχης αναφέρει τα εξής:

«Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στους εργαζομένους των Οργανισμών Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) και Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) μετά την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσουν. Μια τέτοια εξέλιξη αφήνει στον αέρα τους εργαζομένους, τα παιδιά που φιλοξενούν οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, αλλά και τους δανειολήπτες ενώ θα σημάνει το τέλος σε μια σειρά από παροχές που αφορούν το δικαίωμα στη στέγη, στον κοινωνικό τουρισμό, στην ψυχαγωγία κλπ. Ταυτόχρονα, στον αέρα – και με τραγικές τις συνέπειες στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους – τινάσσονται μια σειρά από προγράμματα των Οργανισμών που είναι σε εξέλιξη, όπως το δανειοδοτικό, το κατασκευαστικό, η επιδότηση ενοικίου κλπ. Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό ανοίγει διάπλατα η πόρτα της ανεργίας για τους 1.400 εργαζόμενους των δυο Οργανισμών.

Σε ότι αφορά τον ΟΕΕ τα αποτελέσματα θα είναι να σταματήσουν πλέον :

1. Να λειτουργούν οι 25 βρεφονηπιακοί σταθμοί του ΟΕΕ που κατασκευάστηκαν και λειτουργούν με τα λεφτά του Ελληνικού Δημοσίου και φιλοξενούν 2.000 παιδιά Ελλήνων εργαζομένων στα οποία παρέχονται δωρεάν ποιοτικές εκπαιδευτικές υπηρεσίες και διατροφή, στηρίζοντας έτσι ουσιαστικά την εργαζόμενη μητέρα και την οικογένεια.

2. Να συντηρούνται 2.700 ξενοδοχειακές μονάδες και οι εργαζόμενοι σ’ αυτές. Με το πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού ενισχύονται γενικότερα οι υπηρεσίες του Τουρισμού, διατηρούνται θέσεις εργασίας, μειώνεται η εποχική απασχόληση και τονώνονται οι τοπικές οικονομίες.

3. Να παίρνουν ανάσες ζωής και ανάπτυξης χιλιάδες επιχειρήσεις επισιτισμού, και όχι μόνο, μέσα από τα εκδρομικά προγράμματα.

4. Να διατίθενται δελτία θεατρικών χειμερινών και θερινών παραστάσεων τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά. Με το πρόγραμμα διανομής θεαμάτων ενισχύονται οι θεατρικές σκηνές οι οποίες στηρίζουν το πολιτιστικό κομμάτι της χώρας,

5. Να έχουν τη δυνατότητα εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους, άνθρωποι του μόχθου, να απολαμβάνουν το αγαθό των διακοπών, της φυγής, έστω για λίγο, από την καθημερινότητα, μέσω των προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και μάλιστα με λεφτά δικά τους και των εργοδοτών χωρίς το κράτος να δαπανά κονδύλια.

Στη Λάρισα κλασική περίπτωση που αποδεικνύει την έλλειψη σχεδιασμού αποτελεί το λουκέτο που μπήκε στον Βρεφονηπιακό Σταθμό της Γιάννουλης. Ένας σύγχρονος Σταθμός που ξεκίνησε να λειτουργεί πριν περίπου ένα μήνα, για τον οποίο δαπανήθηκαν αρκετά χρήματα των Ελλήνων εργαζομένων και ο οποίος φιλοξενούσε αρχικά 27 παιδιά, με προοπτική να δεχθεί περίπου 100 μέχρι και το τέλος της σεζόν. Οι γονείς των παιδιών αυτών είναι πλέον υποχρεωμένοι να μεταφέρουν τα παιδιά τους στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου, και να επωμιστούν και τα τροφεία, όταν η φιλοξενία και η σίτιση στον Παιδικό Σταθμό της Γιάννουλης ήταν δωρεάν.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθούν και οι υπόλοιπες παρενέργειες που έχει το κλείσιμο της Εργατικής Εστίας στην εθνική και τοπική οικονομία, καθώς πλήττονται οι λεωφορειούχοι, τα τουριστικά γραφεία και ο τουρισμός γενικότερα από την κατάργηση των εκδρομών, τα ΔΗΠΕΘΕ και οι θεατρικές σκηνές της πόλης από τη μη διανομή εισιτηρίων, όπως και τα βιβλιοπωλεία, τα οποία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε η βοήθεια της Εστίας ήταν αρκετά σημαντική.

Επίσης πρόβλημα θα αποκτήσουν όλα τα Εργατικά Κέντρα της χώρας, τα κτίρια των οποίων συντηρούνταν από κονδύλια της Εργατικής Εστίας, ενώ το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα απογίνει το πλούσιο αποθεματικό της Εστίας.

Σχετικά με τον ΟΕΚ θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

  1. Δεν επιβαρύνει ούτε με ένα ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό και οι πόροι του προέρχονται αποκλειστικά από τις εισφορές των εργαζομένων (1,00%) και των εργοδοτών (0,75%).
  2. Δεν είναι ζημιογόνος, ούτε ξεπερασμένος, έχει διαρκή προσφορά έργου με ανέγερση εκατοντάδων πρότυπων οικισμών σε όλη τη χώρα, με παροχή χιλιάδων δανείων, ώστε οι εργαζόμενοι να αποκτήσουν δική τους κατοικία.
  3. Είναι ένας δυναμικός αναπτυξιακός φορέας τελείως απαραίτητος τώρα που η ανάπτυξη είναι η λύση για τη άρση του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται η χώρα.
  4. Το έργο του ΟΕΚ στη Θεσσαλία είναι τεράστιο. 4.789 εργατικές κατοικίες, 18.133 δάνεια αγοράς – ανέγερσης, 14.151 δάνεια αποπεράτωσης – επισκευής, 5400 οικογένειες το χρόνο με επιδότηση ενοικίου, 1.724 δάνεια αγοράς – ανέγερσης ειδ. κατηγοριών (πολύτεκνοι κ.λπ.).

Με την ψήφιση του μνημονίου από τη Βουλή και του εφαρμοστικού νόμου που θα ακολουθήσει όλα αυτά θα σταματήσουν να υπάρχουν.  Ενδεχόμενη απώλεια των 350 εκατομμυρίων ευρώ που συγκεντρώνονται ετησίως από τις ασφαλιστικές εισφορές για τη λειτουργία των δύο αυτών οργανισμών θα προκαλέσει οικονομική αιμορραγία στο ΙΚΑ. Σας καλούμε να αναθεωρήσετε την απόφαση για κλείσιμο των 2 οργανισμών ΟΕΚ και ΟΕΕ και να βρεθεί έστω και την ύστατη στιγμή μια βιώσιμη λύση που θα ανακουφίσει τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους πολίτες».