Υπερχείλισε η λίμνη Πλαστήρα

limni_plasthra

 

 

 

Σε οριακό σημείο έχει φτάσει η λίμνη Πλαστήρα, καθώς, μεσούσης της άνοιξης, η στάθμη του τεχνητού ταμιευτήρα ανέβηκε με ραγδαίους ρυθμούς, προκαλώντας… υπερχείλιση των υδάτων που κάλυψαν ακόμα και παραλίμνιες τουριστικές επιχειρήσεις.

Mέσα σε μόλις 24 ώρες, από τη Πέμπτη της περασμένης εβδομάδας μέχρι και τη Παρασκευή, τα νερά είχαν σημειώσει άνοδο 2,2 μέτρων, φτάνοντας σε απόσταση αναπνοής – λιγότερο από 80 εκατοστά – από τη κάλυψη ακόμα και του ορίου ασφαλείας του τεχνητού φράγματος, που είναι τα 792 μέτρα.

Ο υδάτινος όγκος απείλησε τα κοντινά χωριά και τις καλλιέργειες, ενώ η Περιφέρεια Θεσσαλίας τέθηκε σε επιφυλακή, ενεργοποιώντας όλα τα προβλεπόμενα αντιπλημμυρικά μέτρα.

Tο 2008, το υδατικό έλλειμμα της λίμνης Πλαστήρα είχε φτάσει τα 60 εκατομμύρια κυβικά μέτρα και η στάθμη της βρισκόταν κοντά στα 685 μέτρα. Η αύξηση που έχει σημειωθεί στη στάθμη της τεχνίτης λίμνης μέσα σε μόλις μία τριετία ξεπερνά τα 100 μέτρα!

Κλιματολόγοι και μετεωρολόγοι επισημαίνουν πως η έντονη διακύμανση στον υδάτινο όγκο της λίμνης οφείλεται στη «καιρική ακαταστασία» που επικρατεί στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

e-volos.gr