Ξεσυριζεύει ο ΣΥΡΙΖA;

Συνεργάτες του Τσίπρα διακινούν την άποψη ότι το κόμμα πρέπει να αλλάξει. Καλό ακούγεται, αλλά το θέμα είναι πώς θα γίνει αυτό. Και ποιος θα τσιμπήσει. Αλλωστε, όσο κι αν αλλάξει, θα υπάρχει πάντα ο Πολάκης.

Υπάρχει, λέει, ένα μεγάλο σχέδιο του Τσίπρα. Και μερικών άλλων της παρέας του.

Περιλαμβάνει το σχέδιο αυτό την εγκατάλειψη του ΣΥΡΙΖΑ και την δημιουργία ενός άλλου σχήματος, πιο ελκυστικού, πιο ευέλικτου, πιο μοδάτου. Και πιο ελεγχόμενου.

Είναι η επινόηση του Τσίπρα για να κατορθώσει να σταθεί την επόμενη ημέρα των εκλογών και να διασφαλίσει αυτόν τον περιβόητο ρόλο στο πολιτικό σκηνικό, που θα τον κάνει παίκτη μακράς πνοής και διαρκείας, το 10 το καλό της αριστεράς, που δεν θα είναι πια ακριβώς αριστερά, αλλά και κάτι άλλο μαζί, λίγο πιο τσαχπίνικο και παιχνιδιάρικο.

Πώς θα γίνουν όλα αυτά;

Όπως ομολογούν στενοί (πολύ στενοί…) συνεργάτες του Πρωθυπουργού, αν δεν αλλάξει το «μαγαζί», κινδυνεύει να πεθάνει. Ακούγεται σαν να είναι αποφασισμένο το τι θα γίνει.

Ο Τσίπρας, πιθανώς αμέσως μετά τις ήττες στις εκλογές και αναλόγως του πόσο βαριές θα είναι, θα θέσει ζήτημα ανανέωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Θα αφήσει πιθανώς να εννοηθεί ότι για το χάλι φταίει το απαρχαιωμένο σχήμα, οι ανύπαρκτες κομματικές οργανώσεις και η καμαρίλα της Κουμουνδούρου. Θα πεί δηλαδή ότι φταίνει όλοι οι άλλοι εκτός από εκείνον.

Θα επιχειρήσει έτσι – μα βάση πάντοτε αυτούς τους πολύ κοντινούς του – να μιλήσει για το κόμμα της νέας εποχής, που πιθανώς θα έχει και άλλη ταμπέλα. Το «Προοδευτική Συμμαχία» θα κολλήσει στο «ΣΥΡΙΖΑ» και επισήμως και έτσι θα δοθεί μία νέα πνοή. Και «Συνασπισμός» και «Συμμαχία» και απ’ όλα. Και έτσι στις εθνικές εκλογές θα πάει με αναπτερωμένες ελπίδες.

Ετσι νομίζει. Θα καθήσουν όλοι να ακούν όλα αυτά τα σχέδια του Τσίπρα, τα οποία όλοι γνωρίζουν ότι αφορούν αποκλειστικά και μόνο την προσωπική του πολιτική επιβίωση και την εξόντωση όλων των άλλων; Δύσκολο.

Θα θεωρήσουν ο Φίλης και ο Βούτσης και ο Τσακαλώτος ότι με την αλλαγή της πινακίδας διορθώνονται όλα; Πολύ δύσκολο. Ή μήπως θα χάψουν το παραμύθι ότι φταίνε όλοι εκτός από τον Αλέξη για τα όσα έχουν συμβεί και όσα θα συμβούν; Αυτό μπορεί να θεωρηθεί έως και αδύνατο.

Ό,τι και να θέλει ο Τσίπρας, όπως και αν το ονειρεύεται, το «ξεσυρίζεμα» του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι τόσο απλή υπόθεση και διαδικασία. Υπάρχει άλλωστε και ο Πολάκης.

Τι θα τον κάνει αυτόν;

 

Πηγή: Protagon.gr