Βρετανία: Ρεκόρ ημερήσιων εμβολιασμών

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετωπίσει δύσκολους μήνες πριν απολαύσει ένα «χαρούμενο και ελεύθερο» καλοκαίρι, είπε ο Ματ Χάνκοκ σε μία ημέρα με ρεκόρ 600.000 εμβολιασμών.

«Έχω υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης ότι μέχρι τότε η μεγάλη πλειονότητα των ενηλίκων θα έχει εμβολιαστεί», δήλωσε ο υπουργός Υγείας. Μέχρι στιγμής σχεδόν εννέα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν σε ένα σημείο όπου η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει τις εντάσεις  με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την προμήθεια εμβολίων για την Covid-19, προσφέροντας ακόμη και «βοήθεια» στις Βρυξέλλες εν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημίας.

Οι υπουργοί εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα εμποδίσει την είσοδο εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο και ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν για «αποκατάσταση» των σχέσεων.

Ο Μάικλ Γκόουβ, υπουργός Επικρατείας, δήλωσε το Σάββατο ότι η ΕΕ αναγνωρίζει ότι «έκανε λάθος» και ο Ντόμινικ Ράαμπ, υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι «διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ δεν επιθυμεί να εμποδίσει τους προμηθευτές να εκπληρώνουν συμβάσεις διανομής εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Μετά από συνομιλίες έκτακτης ανάγκης μεταξύ του Μπόρις Τζόνσον, του Ιρλανδού πρωθυπουργού Μιχόλ Μάρτιν και της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιειν, ο κ. Γκόουβ είπε ότι τα εμβόλια από την Pfizer και την AstraZeneca αναμένεται να παραδοθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο όπως είχε προγραμματιστεί.

Πηγή: naftemporiki.gr