«Βραχυκύκλωμα» στη σύσταση προανακριτικής προκαλούν οι 53+

Σοβαρές αντιδράσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί το σκάνδαλο Novartis, καθώς καταγράφονται διαφωνίες στα ηγετικά κλιμάκια του κυβερνώντος κόμματος, την ώρα που συνεδριάζει στο Μέγαρο Μαξίμου το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Η δυστοκία και αναποφασιστικότητα που παρατηρείται από χθες στην κορυφή της κυβέρνησης αποδίδονται σε αντιρρήσεις της ομάδας των 53+, αλλά και όσων δεν ταυτίζονται απολύτως με την ηγεσία στα θέματα της διαχείρισης του σκανδάλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν σοβαρές αντιρρήσεις για την άμεση σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους 10 φερόμενους ως εμπλεκόμενους πολιτικούς.

Στα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν είναι τόσο η αντίθεση στο κλίμα σκανδαλολογίας και ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής όσο και οι ιδιότητες ορισμένων εξ αυτών (πρώην πρωθυπουργοί, υπουργοί, Ευρωπαίος Επίτροπος, κεντρικός τραπεζίτης), οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν παρενέργειες ακόμη και στην πορεία της χώρας προς την έξοδο από το Μνημόνιο και την κανονικότητα.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στη σημερινή σύσκεψη δεν συμμετέχει το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, τα μέλη του οποίου για άγνωστους – ακόμη και στους ίδιους- λόγους, περίμεναν επί ματαίω ένα τηλεφώνημα.

Η σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ακυρώθηκε ήδη από χθες, ενώ προγραμματίζεται νέα, πιθανόν για τη Δευτέρα.

Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για έντονη ενόχληση στην ηγεσία κόμματος και κυβέρνησης, καθώς τυχόν αντιρρήσεις αφήνουν ουσιαστικά έκθετη ολόκληρη την αφήγηση του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο εκνευρισμός επιτείνεται και από τους αμφιλεγόμενους χειρισμούς που προηγήθηκαν, π.χ. η παρουσία Τζανακόπουλου στον Άρειο Πάγο και οι δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης και του αναπληρωτή του έξω από το Μαξίμου περί «σκανδάλου μεγαλύτερου της Siemens».

«Αν είναι μεγαλύτερο της Siemens, γιατί ορισμένοι έχουν αντίρρηση στην προανακριτική; Τι λόγο θα μπορούσαν να έχουν για να μην ερευνηθούν ενδεχόμενες δωροδοκίες με βαλίτσες;», αναρωτιέται αξιόπιστη πηγή.

Σύμφωνα με την ίδια γραμμή πληροφόρησης, η οποία γνωρίζει τους συσχετισμούς στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, στη σημερινή συνεδρίαση το Πολιτικό Συμβούλιο δεν έχει ξεκάθαρη προεδρική πλειοψηφία, λόγω της απουσίας του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά στην Αμερική.

Στο όργανο συμμετέχουν εκτός του πρωθυπουργού, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Τασία Χριστοδουλοπούλου εκ μέρους των 53, αλλά και η Ράνια Σβίγκου, η οποία έχει μεν τη θέση της εκπροσώπου Τύπου για τις δημόσιες παρεμβάσεις της, αλλά ανήκει και στην πτέρυγα των 53+.

Κοντά στην εσωκομματική αντιπολίτευση και μάλιστα με ξεχωριστό ρόλο είναι και ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης, αλλά την πολιτική του αυτονομία διατηρεί και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Επιφυλάξεις για τον νομικό χειρισμό του σκανδάλου Novartis διατηρεί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι η σύνθεση του Πολιτικού Συμβουλίου έχει ως εξής:

·  Βάκη Φωτεινή

·  Βούτσης Νίκος

·  Δούρου Ρένα

·  Δραγασάκης Γιάννης

·  Μπαλάφας Γιάννης

·  Παππάς Νίκος

·  Σβίγκου Ράνια

·  Τζανακόπουλος Δημήτρης

·  Τσακαλώτος Ευκλείδης

·  Φίλης Νίκος

·  Χριστοδουλόπουλου Τασία

thetoc.gr