Βάσκικο «καμένο» τσιζκέικ, ή αλλιώς η επιστροφή στην απλότητα

Το γλύκισμα που «σπάει ταμεία» στα μέσα δικτύωσης και έχει κατακτήσει όλο τον κόσμο, έχει ακόμα και το δικό του hashtag στο instagram, είναι ένα παραδοσιακό γλυκό από τη βόρεια Ισπανία που θυμίζει πολύ τη δική μας γαλατόπιτα ή γαλόπιτα χωρίς φύλλο.

 
 

Η επιτυχία του βασίζεται στην απλότητά του όσον αφορά στα υλικά, στον ιδιαίτερο τρόπο παρασκευής του που είναι η υψηλή θερμοκρασία ψησίματος και στις αντιθέσεις στη γεύση του χάρη στην καραμελωμένη επιφάνειά του και στο ρευστό και κρεμώδες εσωτερικό του.

Υλικά για τη Συνταγή

1 κιλό κρέμα τυρί, σε θερμοκρασία δωματίου

 

7 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου

400 γραμμάρια (2 φλιτζάνια) ζάχαρη κρυσταλλική

 

1 κουταλιά της σούπας αλεύρι

200 ml (4/5 φλιτζανιού) κρέμα γάλακτος, πλήρης

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση

1. Αρχικά, προθερμάνετε το φούρνο στους 210ο C στις αντιστάσεις.

 

2. Σε ένα μεγάλο μπολ, βάλτε όλα τα υλικά και χτυπήστε τα με ένα μίξερ χειρός, μέχρι να έχετε ένα κρεμώδες και λείο μίγμα.

3. Στρώστε με αντικολλητικό χαρτί ένα στρογγυλό ταψί με αποσπώμενα τοιχώματα ή και κανονικό), διαμέτρου 25 εκατοστών έτσι ώστε το χαρτί να ξεπερνάει τα τοιχώματα. Αυτό θα το αποτρέψει να κολλήσει, αλλά θα σας βοηθήσει να αφαιρέσετε το γλυκό από το σκεύος ευκολότερα.

4. Ψήστε το στη μεσαία θέση του φούρνου για 35-50 λεπτά. Αν επιθυμείτε το κέντρο του να είναι πιο ρευστό, αφήστε το στο φούρνο για 35 λεπτά. Για πιο κρεμώδες αποτέλεσμα, τα 40 λεπτά είναι αρκετά και τέλος για πιο καλοψημένο, ο ενδεδειγμένος χρόνος είναι τα 50 λεπτά. Το τσιζκέικ θα φουσκώσει αρκετά μέσα στο φούρνο, αλλά θα καθίσει μόλις το αφήσετε εκτός. Όταν θα ροδίσει και θα φαίνεται σχεδόν καμένη η επιφάνειά του, αφαιρέστε το από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει.

5. Μετά από 1 ώρα περίπου, μεταφέρετέ το στο ψυγείο να παγώσει καλά. Ιδανικά είναι προτιμότερο να το αφήσετε να παγώσει όλο το βράδυ.

6. Μην το ξεφορμάρετε μέχρι να το σερβίρετε, διότι είναι πολύ πιθανόν να χάσει το σχήμα του. Σερβίρετέ το σε κομμάτια με λίγα φρέσκα φρούτα για γαρνίρισμα και απολαύστε!!!

 

Συμβουλή: Αν η επιφάνεια του γλυκού δεν έχει ροδίσει αρκετά, ενεργοποιήστε το γκριλ του φούρνου σας για λίγα λεπτά, παρακολουθώντας το όμως προσεκτικά καθώς μπορεί πραγματικά να καεί σε μερικά δευτερόλεπτα

topontiki.gr