Το νερό προσιτό σε όλους: Το φαινόμενο λειψυδρίας στην Ελλάδα και το πρόγραμμα Zero Drop

Το ζήτημα της επάρκειας του νερού απασχολεί τον τόπο μας εδώ και δεκαετίες. Τόσο οι ηπειρωτικές όσο και οι νησιωτικές περιοχές της χώρας μας, χρειάζονται στήριξη για την εξασφάλιση πόσιμου νερού και καθοδήγηση για την σωστή και υπεύθυνη διαχείρισή του.

Η ξηρασία που πρόσφατα «χτύπησε» τη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, κυρίως, κατέδειξε πως το ζήτημα της επάρκειας υδατικών πόρων είναι κρίσιμης σημασίας τόσο για το κλίμα όσο και για την ευμάρεια των κοινωνιών της Ευρώπης. Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση επιστημονικές έρευνες, περισσότερες από 44 χώρες του κόσμου πρόκειται να αντιμετωπίσουν ζήτημα έλλειψης νερού μέχρι το 2040 – μεταξύ αυτών και η χώρα μας. Γενικότερα, οι μεσογειακές χώρες ανήκουν στις περιοχές του πλανήτη με τους υψηλότερους κινδύνους ξηρασίας και έλλειψης νερού, ενώ η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με το υψηλότερο αποτύπωμα κατανάλωσης νερού, 2,389 m3 ανά έτος, σύμφωνα με στοιχεία του Waterfootprint.org.

Το νερό, ως ιδιαίτερος φυσικός πόρος, απαιτεί την υπεύθυνη διαχείριση όλων μας. Εν τούτοις, στον λεγόμενο «δυτικό κόσμο» υπάρχει η λανθασμένη αίσθηση πως υπάρχει εν αφθονία και η χρήση και η διαχείρισή του, περνούν σε δεύτερη μοίρα. Εν μέσω της πράσινης μετάβασης όμως, της στροφής προς την κυκλική οικονομία, την αειφορία και τη βιωσιμότητα, ήρθε η ώρα η αντίληψη αυτή να αλλάξει. Ακολουθώντας την πορεία που έχουν χαράξει οι πρωτοπόροι στη διαχείριση του νερού, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά, να καταστήσουμε το πολύτιμο αυτό αγαθό προσιτό σε όλους και να συμβάλουμε στην εξάλειψη του φαινομένου της λειψυδρίας στην Ελλάδα.

Πώς διαχειριζόμαστε το νερό
Η Coca-Cola είναι παγκόσμιος ηγέτης στην προσπάθεια διαφύλαξης του νερού, θέτοντας ως στόχο την αναπλήρωση του νερού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των προϊόντων της. Η στρατηγική της περιλαμβάνει ενέργειες προσαρμογής στις μονάδες παραγωγής της εταιρείας, αλλά και δράσεις για τη δημιουργία βιώσιμων κοινοτήτων, καθώς και την εκπαίδευση των ανθρώπων, ώστε να ευαισθητοποιηθούν και να κινητοποιηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ήδη από το 2015, η εταιρεία καταφέρνει να επιστρέφει κάθε σταγόνα νερού που χρησιμοποιεί για την παραγωγή των προϊόντων της, με το ποσοστό αυτό να ξεπερνάει το 155%, ενώ παράλληλα αναζητά διαρκώς νέους, καινοτόμους τρόπους μείωσης του νερού που χρησιμοποιείται στην παραγωγή.

Το 2020, το 170% του νερού που χρησιμοποιήθηκε παγκοσμίως για τα προϊόντα της επιστράφηκε στο περιβάλλον και στις κοινωνίες, ενώ στην Ευρώπη αναπληρώθηκε περισσότερο από το 212% του όγκου του νερού που χρησιμοποιήθηκε το 2019, αποκαθιστώντας και προστατεύοντας 354km2 έκτασης γης, μέσα από 43 προγράμματα σε 18 χώρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Coca-Cola στην Ελλάδα εδώ και 16 χρόνια υλοποιεί προγράμματα για την υπεύθυνη χρήση και την ενίσχυση της επάρκειας του νερού, έχοντας υποστηρίξει μαζί με τον διεθνή οργανισμό Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med) και το Ίδρυμα της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation) περισσότερα από 100 έργα προστασίας και επάρκειας νερού σε 35 ελληνικά νησιά και πόλεις, τα οποία έχουν ωφελήσει περισσότερους από 280.000 πολίτες μέσω διασφάλισης 2 δισεκατομμυρίων λίτρων νερού ετησίως.

Πρόγραμμα Zero Drop: Εξοικονόμηση νερού με στόχο μηδενικές απώλειες
Στο πλαίσιο δράσεων για τη διαφύλαξη του νερού, η Coca-Cola στην Ελλάδα σχεδίασε ένα πρωτοποριακό, καινοτόμο πρόγραμμα προστασίας υδατικών πόρων για το νησί της Φολεγάνδρου,, ένα από τα ελληνικά νησιά που αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα επάρκειας στην υδροδότηση, ιδίως κατά τη θερινή, τουριστική περίοδο. Το πρόγραμμα = Zero Drop ήρθε στη ζωή το καλοκαίρι του 2022 από την Coca-Cola στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό GWP-Med, και με την αποκλειστική υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation), αλλά και σε συνεργασία με τον Δήμο της Φολεγάνδρου.

Με τεχνικά έργα, αλλά και με συστηματική ενημέρωση κατοίκων, αρχών και επισκεπτών, το Zero Drop έχει στόχο την προώθηση της ορθής χρήσης και εξοικονόμησης του νερού, ώστε να καταστεί η Φολέγανδρος το πρώτο νησί στην Ελλάδα με μηδενικές απώλειες νερού. Χάρη στο πρόγραμμα αυτό, εξοικονομούνται περισσότερα από 10 εκατ. λίτρα νερού ετησίως, ενώ παράλληλα και μέσω των τεχνικών παρεμβάσεων και των καινοτόμων τεχνολογιών, ενισχύεται σημαντικά η υδατική επάρκεια του νησιού. Κατά την πρώτη φάση του Zero Drop, άλλωστε, πραγματοποιήθηκαν έργα γεώτρησης θαλασσινού νερού για τη βελτίωση της λειτουργίας των υφιστάμενων μονάδων αφαλάτωσης, ενώ η δεύτερη φάση αφορά σε έργα διασύνδεσης και διασωλήνωσης. Συνολικά εκτιμάται ότι η υδατική επάρκεια της Φολεγάνδρου θα ενισχυθεί κατά 63%.

Για την καλύτερη διαχείριση του νερού, υλοποιήθηκαν εκπαιδευτικές δράσεις και αναπτύχθηκαν εξειδικευμένα εργαλεία για επαγγελματίες του τουρισμού, με τους συνολικούς ωφελούμενους να φτάνουν τα 1.200 άτομα. Επιπλέον, έξι υδροπάνελ που έγιναν δωρεά στον Δήμο Φολεγάνδρου, παράγουν πόσιμο νερό αξιοποιώντας αποκλειστικά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, χάρη στην καινοτόμο τεχνολογία τους.

Προτεραιότητα για την Coca-Cola στην Ελλάδα αποτελεί η αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές της χώρας μας. Η αποτελεσματικότερη διαχείριση, όπως αυτή που προτείνει και εφαρμόζει το Zero Drop, αξιοποιώντας παράλληλα καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές, μπορεί να οδηγήσει σε ένα καλύτερο αύριο. Ένα αύριο όπου το νερό ως πολύτιμος φυσικός πόρος θα είναι προσιτός σε όλους.

cnn.gr