Το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού της εταιρείας Κλιάφα επισκέφθηκαν μαθητές και εκπαιδευτικοί από έξι ευρωπαϊκές χώρες

IMG 1331

Το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού της εταιρείας Κλιάφα επισκέφθηκαν την Τετάρτη 1η τ. μ. μαθητές και εκπαιδευτικοί από έξι ευρωπαϊκές χώρες μαζί με τους καθηγητές και τους μαθητές του γυμνασίου Βαλτινού, οι οποίοι και τους φιλοξενούσαν.

Δεδομένου ότι το πρόγραμμα που εκπόνησαν οι μαθητές είχε για θέμα την εθνική κληρονομιά ως βάση για το κτίσιμο της ευρωπαϊκής ταυτότητας , η υπεύθυνη
του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού Μ. Κλιάφα θεώρησε σκόπιμο να προβάλει τα ιδιαίτερα πολιτιστικά στοιχεία της περιοχής μας, όπως τη ρεμπέτικη μουσική και την προφορική παράδοση. Έτσι οι αλλοδαποί επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τραγούδια του Τσιτσάνη και Καλδάρα να δουν χειρόγραφα και φωτογραφίες τους, ενώ η διήγηση των λαϊκών παραμυθιών τους έθελξε και τους ψυχαγώγησε. Κατά την περιήγηση στις αίθουσες του Μουσείου, οι φιλοξενούμενοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα παλιά τούρκικα συμβόλαια και τις φωτογραφίες της πόλης από τον 19ο αιώνα.

Η ξενάγηση στο τυπογραφείο και ο παραδοσιακός τρόπος στοιχειοθεσίας και έκδοσης των εφημερίδων εντυπωσίασε τους νεότερους, ενώ οι περισσότεροι έσπευσαν να φωτογραφίσουν το φαρμακείο του 1890 αλλά και τη συλλογή πωμάτων από όλο τον κόσμο.

Η ξενάγηση τελείωσε με την προσφορά μιας δροσιστικής πορτοκαλάδας και την παραδοσιακή ευχή «με το καλό να ξανανταμώσουμε».

.