Την 1η Ιουνίου το «restart» στην εστίαση

Ποιες είναι οι πέντε κατευθύνσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός στους αρμόδιους υπουργούς

Το άνοιγμα των χώρων εστίασης τέθηκε επί τάπητος κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός έδωσε και πέντε βασικές κατευθύνσεις οι οποίες είναι οι ακόλουθες:

  1. Τα όποια μέτρα για την επέκταση στους ανοικτούς χώρους θα είναι έκτακτα και θα ισχύσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα,
  2. Η ευθύνη θα πρέπει να περάσει στους Δήμους, οι οποίοι θα έχουν ευελιξία σχετικά με την εφαρμογή του νέου, προσωρινού πλαισίου,
  3. Οι ρυθμίσεις θα αφορούν κυρίως υπαίθριους χώρους, ωστόσο θα υπάρχουν προβλέψεις και για τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων,
  4. Η αύξηση των τετραγωνικών μέτρων θα γίνει χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών και,
  5. Δεν θα εμποδίζεται η πρόσβαση των πολιτών στους δημόσιους χώρους.

Προετοιμάζοντας την άρση των περιορισμών στην εστίαση, συζητήσαμε την επέκταση των ανοιχτών χώρων, ώστε οι καταστηματάρχες να μπορούν να σερβίρουν περισσότερο κόσμο έξω, πάντα με κανόνες που θα σέβονται τα δικαιώματα των πεζών στους δημόσιους χώρους. https://primeminister.gr/2020/05/05/23892 

Embedded video

Εάν όλα πάνε καλά η εστίαση θα ανοίξει την 1η Ιουνίου

«Εφόσον συνεχίσουμε να πηγαίνουμε όπως έχουμε κινηθεί τον τελευταίο μήνα, ως προς τα επιδημιολογικά δεδομένα, το άνοιγμα της εστίασης με αυτές τις προϋποθέσεις την 1η Ιουνίου είναι κάτι το οποίο είναι απολύτως εφικτό», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κύριο θέμα συζήτησης ήταν η διατήρηση των θέσεων εργασίας και του τζίρου των επιχειρήσεων του κλάδου, ενόψει της επαναλειτουργίας τους, πάντα με την τήρηση των κανόνων που θέτει η Υγειονομική Επιτροπή. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε η αύξηση των τετραγωνικών μέτρων που έχουν τη δυνατότητα να καταλαμβάνουν σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους τα συγκεκριμένα καταστήματα, χωρίς βεβαίως να δημιουργείται πρόβλημα στην πρόσβαση των πολιτών σε αυτούς.

«Ήθελα να ακούσω τις απόψεις σας για το ζήτημα της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης. Εξάλλου αποτελεί κομβικό ορόσημο για την επαναφορά σε μία νέα κανονικότητα. Θέλουμε να δώσουμε στις επιχειρήσεις τις δυνατότητες να μπορούν να επαναλειτουργήσουν, σεβόμενοι απόλυτα τις υγειονομικές υποδείξεις των ειδικών, αλλά μη βάζοντάς τους και τόσο αυστηρούς περιορισμούς που στο τέλος θα καταστήσει ανέφικτη την ίδια την επιχειρηματική δραστηριότητα», ανέφερε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως έχει μιλήσει με το Δήμαρχο της Αθήνας και αρκετούς Δημάρχους και υπουργούς για το πώς μέσα από νομοθετικές παρεμβάσεις θα δοθεί επέκταση στους ανοιχτούς χώρους εστίασης.

«Πάντα με κανόνες που θα σέβονται τα δικαιώματα των πεζών στους δημόσιους χώρους, αλλά δίνοντας ταυτόχρονα και τη δυνατότητα στους καταστηματάρχες να μπορούν να σερβίρουν περισσότερο έξω και πολύ λιγότερο μέσα, τηρώντας τις αποστάσεις που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί», υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Και θα πρέπει να καταλήξουμε επίσης, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Ανάπτυξης και την Υγειονομική Επιτροπή, στις υποδείξεις μας για τους κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους. Πάρα πολλά από τα εστιατόρια σήμερα μπορούν να είναι σε κλειστό χώρο μεν, αλλά από ό,τι καταλαβαίνω χωρίς τζάμια και θα πρέπει να οριοθετήσουμε τις προϋποθέσεις που μπορούν και αυτοί να λειτουργήσουν την επόμενη μέρα».

Η σύσκεψη έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης και συμμετείχαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης και Εκλογών, Θοδωρής Λιβάνιος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου ‘Ακης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης, o πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτρης Παπαστεργίου και οι δήμαρχοι των δύο μεγαλύτερων Δήμων της χώρας, Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Κάνουμε τα πάντα για να ανοίξουν επιχειρήσεις εστίασης

Για το συγκεκριμένο ζήτημα μίλησε το βράδυ της Δεύτερας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Συγκεκριμένα ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε πως «κάνουμε τα πάντα για να ανοίξουν. Γνωρίζουμε ότι ειδικότερα το καλοκαίρι ένα πολύ μεγάλο μέρος του ΑΕΠ συνδέεται με τον τουρισμό και την εστίαση. Για τη διευκόλυνσή τους έχουμε συζητήσει με την ΚΕΔΕ και δημάρχους, για να δοθεί η δυνατότητα επέκτασης των κοινόχρηστων χώρων χωρίς να δημιουργείται κοινωνικό πρόβλημα. Η συγκεκριμένη επέκταση δεν θα έχει επιβάρυνση στα δημοτικά τέλη. Όμως όπου αυτό δεν είναι δυνατό θα μειωθούν δραστικά τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι επιχειρήσεις ακόμα και ως 50%. Γύρω από το συγκεκριμένο θέμα αύριο Τρίτη θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη όπου θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις».

Σχετικά με το εάν επανεξετάζεται το χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα των εστιατορίων -κανονικά θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου- ο Τάκης Θεοδωρικάκος επεσήμανε πως «είναι μία απόφαση που δεν παίρνει ο υπουργός Εσωτερικών. Ωστόσο θέλω να παρακαλέσω τους επιχειρηματίες και τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα, γιατί μπορεί με αυτό τον τρόπο να απελευθερωθούν και οι χώροι εστίασης γρηγορότερα. Πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει τέτοια πιθανότητα».

Με άδειες καρέκλες διαμαρτύρονται οι εστιάτορες

Στην πανευρωπαϊκή εκδήλωση διαμαρτυρίας «empty chairs», η οποία θα λάβει χώρα αύριο Τετάρτη 6 Μαΐου και ώρα 20.00 σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, συμμετέχει η ΠΟΕΣΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων).

Η κεντρική εκδήλωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί ίδια μέρα και ώρα στην πλατεία Συντάγματος με την τοποθέτηση άδειων καρεκλών. Η διαμαρτυρία αποτελεί μια συμβολική βουβή πράξη του Κλάδου της Εστίασης και Διασκέδασης, θα υλοποιηθεί από την ΠΟΕΣΕ, χωρίς την παρουσία των συναδέλφων του Κλάδου. Αίτημα της ΠΟΕΣΕ είναι η εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων για την επιβίωση των επαγγελματιών του Κλάδου της Εστίασης και Διασκέδασης.

ethnos.gr