Τι θ’ αλλάξει στην «πολιτική αριθμητική» με το κόμμα Παπανδρέου

papandreou 15

Ενώ οι αλλεπάλληλες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι παγιώνονται οι συσχετισμοί εκλογικής δύναμης των κομμάτων, στην εξίσωση των εκλογών υπεισέρχεται νέος αστάθμητος παράγων, ένας “άγνωστος Χ” που αλλάζει τα δεδομένα και μπορεί να προκαλέσει εκπλήξεις και ανατροπές.

Είναι το κυοφορούμενο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου, που θα διεκδικήσει την “κληρονομιά” του παλιού ΠΑΣΟΚ διεμβολίζοντας τη Δημοκρατική Παράταξη του Ευ. Βενιζέλου και θα επιδιώξει να καταστεί πόλος συσπείρωσης νεοπαγών πολιτικών κινήσεων, ομάδων στελεχών και πρώην ψηφοφόρων του Κινήματος. Το βεληνεκές του πιάνει και τους “άστεγους” της ΔΗΜΑΡ, ενώ η παρουσία του στις επικείμενες εκλογές εκτιμάται ότι μπορεί να ανακόψει το ρεύμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Προς το παρόν νέο κόμμα δεν υπάρχει και – παρά τα όσα γράφονται και προεξοφλούνται σε σχετικά δημοσιεύματα – δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα κινηθεί. Οι προθέσεις του θα γίνουν γνωστές τις αμέσως προσεχείς ημέρες, καθώς δεν υπάρχουν μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια. Μέχρι τότε, ο Ευ. Βενιζέλος και οι επιτελείς του θα “κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα”, ενώ τα κομματικά επιτελεία θα είναι αναγκασμένα να καταστρώνουν τους σχεδιασμούς τους λαμβάνοντας υπόψη και αυτόν τον αστάθμητο παράγοντα.

Πολιτικοί αναλυτές και κοινοβουλευτικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η συγκρότηση νέου κομματικού φορέα από τον Γ. Παπανδρέου δεν θα άλλαζε μόνον την “εκλογική αριθμητική”, καθιστώντας αβέβαιη οποιαδήποτε πρόβλεψη για την κατανομή δυνάμεων στο χώρο της κεντροαριστεράς. Θα δημιουργούσε επιπλέον νέα δεδομένα για τη διαμόρφωση του μετεκλογικού σκηνικού και μεγαλύτερες δυνατότητας συγκρότησης κυβερνήσεων συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Προϋπόθεση θα αποτελούσε βέβαια η είσοδος του νέου κόμματος στη Βουλή. Αυτός θα είναι προφανώς ο πρώτος στόχος του πρώην πρωθυπουργού και των συνεργατών του, αν αποφασίσουν τελικά να κόψουν τις γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ/Δημοκρατική Παράταξη του Βενιζέλου.

Ολα λοιπόν εξαρτώνται από το αν το νέο κόμμα μπορεί να συγκεντρώσει 3% των ψήφων και να εκπροσωπηθεί στην καινούργια Βουλή με τουλάχιστον 8-10 βουλευτές. Μυστικές δημοσκοπήσεις που είχαν γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου, έδειχναν ότι ένα νέο κόμμα υπό τον Γ. Παπανδρέου, στελεχωμένο από παλιά ονόματα του ΠΑΣΟΚ και κάποιους νυν βουλευτές του, θα έπαιρνε 4% στην πρόθεση ψήφου. Από τότε όμως οι συνθήκες έχουν αλλάξει, στο χώρο της κεντροαριστεράς έχουν γίνει διαφοροποιήσεις, ενώ στο κομμάτι του εκλογικού σώματος που την ακολουθεί παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα.

Για τα κομματικά επιτελεία και τους αναλυτές, υπάρχει κι ένα άλλο σημαντικό ζήτημα, πέραν του ποσοστού που μπορεί να επιτύχει ο κυοφορούμενος πολιτικός φορέας: Από πού θα κόψει ψήφους και αν το ΠΑΣΟΚ/Δημοκρατική Παράταξη του Ευ. Βενιζέλου θα αποδυναμωθεί τόσο, ώστε να κινδυνεύσει να μη μπει στη Βουλή.

Εν πάση περιπτώσει, η κομματική “γεωγραφία” και οι συσχετισμοί κοινοβουλευτικών δυνάμεων θ’ αλλάξουν. Με δύο “ΠΑΣΟΚογενή” κόμματα στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ – αν έρθει πρώτο κόμμα- θα μπορεί να ελπίζει σε στήριξη-ανοχή από την πλευρά Παπανδρέου για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Η κατανομή εδρών και τα στηρίγματα του ΣΥΡΙΖΑ

Με βάση τα ποσοστά που δίνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει 134-135 βουλευτές,, η ΝΔ 75-77, το Ποτάμι 20-22, η Χρυσή Αυγή 17-19, το ΚΚΕ 15-17, το ΠΑΣΟΚ 15-16 και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες 9-10 (αν πιάσουν τελικά το 3% και μπουν στη Βουλή). Η κατανομή θα εξαρτηθεί και από το συνολικό ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τα μικρά κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής.
Μ’ αυτούς τους συσχετισμούς κοινοβουλευτικής δύναμης, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει πολλές επιλογές. Θα μπορέσει να κυβερνήσει μόνον εάν εξασφαλίσει στήριξη ή ψήφο ανοχής από το Ποτάμι ή από ΚΚΕ και ΑΝ.ΕΛ.

Εάν όμως εμφανισθεί στις εκλογές “κόμμα Παπανδρέου” και μπει στη Βουλή, αφ’ ενός θα είναι διαφορετικοί οι συσχετισμοί εδρών, αφ’ ετέρου θα υπάρχουν περισσότερα εναλλακτικά σενάρια για κυβερνητική συνεργασία, στήριξη κλπ. Με 10-12 βουλευτές, το νέο κόμμα θα μπορούσε να συμβάλει αποφασιστικά στην επίτευξη συναινέσεων και στη συγκρότηση κυβερνητικού σχήματος με άξονα τον ΣΥΡΙΖΑ, στη βάση προγραμματικής συμφωνίας.

Η παρουσία του στη Βουλή – και ενδεχομένως η συμμετοχή/εκπροσώπηση του σε κυβερνητικό σχήμα, θα αποτελούσε επίσης καταλύτη διεργασιών και αναδιάταξης δυνάμεων στο χώρο της κεντροαριστεράς.

sofokleouin.gr