Τι φανερώνουν τα ψέματα του παιδιού;

Όπως οι περισσότεροι γονείς γνωρίζουν καλά, τα παιδιά μπορούν να λένε ψέματα όλη την ώρα! Γιατί το κάνουν αυτό; Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα μικρά αρέσκονται στα ψέματα ακριβώς για τους ίδιους λόγους με τους ενηλίκους: είτε για να αποφύγουν κάτι δυσάρεστο (π.χ. όταν έχουν κάνει ζημιά), είτε για να ξεφύγουν από κάποια ευθύνη ή για να ενισχύσουν την αυτο-εικόνα τους.

Τι φανερώνουν όμως στην πραγματικότητα τα ψέματα του παιδιού;

Παλιότερη έρευνα του 2010, είχε δείξει ότι όσο καλύτερος… ψεύτης είναι το παιδί σας, τόσο περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας έχει σαν ενήλικας. Η έρευνα που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Έρευνας του Παιδιού στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο υπέδειξε ότι οι ικανότητες που απαιτούνται για ένα πειστικό ψέμα, όπως η γρήγορη σκέψη και η ικανότητας χρήσης πληροφοριών για ίδιον όφελος υποδεικνύουν έναν άκρως λειτουργικό εγκέφαλο. Κι από όσο μικρότερη ηλικία ένα παιδί εμφανίζει αυτές τις δεξιότητες, τόσο πιο ανεπτυγμένος είναι ο εγκέφαλός του.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα περισσότερα παιδιά λένε ψεματάκια. Συγκεκριμένα, το 90% των τετράχρονων εμφανίστηκε να μην είναι και τόσο ειλικρινές… Η πραγματική ένδειξη «επιτυχίας», όμως, είναι πόσο καλά ένα παιδί ψεύδεται και από ποια ηλικία.

Οι ερευνητές δήλωσαν πως οι γονείς δε χρειάζεται να ανησυχούν εάν το παιδί είναι «Πινόκιο», καθώς -όπως εξήγησαν- τα παιδικά ψέματα είναι περισσότερο ένα σημάδι ευφυΐας παρά έκφραση χαμηλού ήθους. Επιπλέον, δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι τα ψέματα θα συνεχιστούν όσο αυτό μεγαλώνει.

boro.gr