Γιατί, ειδικά τον χειμώνα, ματώνει συχνά η μύτη μου;

Εάν δεν υπάρχει κάποια άλλη παθολογική αιτία, ο βασικός λόγος για τον οποίο η μύτη σου μπορείνα ματώνει συχνά κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι η ξηρότητα στο περιβάλλον.

Όπως επισημαίνουν οι ειδκοί, η μύτη είναι γεμάτη από μικρα αιμοφόρα αγγεία. Σε περίπτωση, λοιπόν, που ζεις σε ξηρό περιβάλλον, ειδικά τον χειμώνα, τα αιμοφόρα αυτά αγγεία έχουν την τάση να «ξεραίνονται», να σκληραίνουν όποτε και να σπάνε, με αποτέλεσμα να γεμίζει η μύτη σου αίμα.

Παράλληλα, σε περίπτωση που έχεις μικρής διάρκειας κρυώματα ή κάποια αλλεργία αναγκάζεσαι να φυσάς συχνά τη μύτη σου. Έτσι, είναι πολύ πιθανό να σπάσει κάποιο αιμοφόρο αγγείο, οπότε να δεις αίμα στο χαρτομάντηλο που χρησιμοποιείς αλλα, φυσικά, σε μικρότερη κλίμακα σε σχέση με την πρώτη περίπτωση που αναφέρεται πιο πάνω.

Εφόσον το πρόβλημα είναι η ξηρότητα του περιβάλλοντος και δεν συντρέχει κάποια άλλη παθολογική αιτία, τότε η λύση είναι να χρησιμοποιείς κάποια τζελ που υγραίνουν τη μύτη και πωλούνται στα φαρμακεία ή εάν το πρόβλημα είναι εντός του σπιτιού σου, να χρησιμοποιήσεις ένα υγραντήρα, προκειμένου να «σπάσει» η ξηρότητα στον αέρα.

Εάν και πάλι, διαπιστώσεις ότι οι αιμορραγίες από τη μύτη συνεχίζονται, τότε καλό θα είναι να επισκεφθείς έναν ΩΡΛ, γιατί υπάρει πιθανότητα να υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα στον λαιμό, στα αυτιά σου ή στη μύτη σου.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ανθρώπων με το λεγόμενο «στραβό» διάφραγμα που έχουν δυσκολίες στην αναπνοή και η μύτη ξηραίνεται πολύ πιο εύκολα και συχνά, με αποτέλεσμα να αιμορραγούν τακτικά.

Επίσης, η συχνή αιμορραγία μπορεί να οφείλεται σε κάποια φαρμακευτική αγωγή την οποία είναι πιθανό να ακολουθείς.
Πάντως, η αντιμετώπισή του από τον ΩΡΛ, εφόσον χρειαστεί να τον επισκεφθείς, μπορείνα ακούγεται κάπως δύσκολη, αλλά στην πράξη είναι κάτι πολύ απλό. Το μόνο που κάνει ο γιατρός είναι αρχικά να μουδιάσει τα αγγεία αυτάκαι στη συνέχεια να πρχωρήσει σε καυτηριασμό τους με κάποια χημική ουσία.

Εάν σου συμβεί σε χώρο εκτός σπιτιού, αυτό που έχεις να κάνεις είναι να κρατήσεις το κεφάλι σου σε όρθια στάση (χωρίς νατο γέρνεις προς τα πίσω) και να πιέσεις τα ρουθούνια σου, όχι την «γέφυρα» της μύτης.

Επίσης, αν μπορείς καλό θα είναι να τοπθετήσεις πάγο ανάμεσα στα μάτια σου, στο σημείο που βρίσκεται η βάση της μύτης σου.

Με πληροφορίες από www.womenshealthmag.com /boro.gr