Θερινές πολιτικές εκπτώσεις

giannispanousis

Γιάννης  Πανούσης

Το νου σας αδέλφια

Τα μελτέμια άρχισαν

Φέτος νωρίς

Μάρκος Δεληγιάννης, Μελτέμια

Τα περί δημοψηφίσματος θα έχουν ενδιαφέρον μόνον αν το ερώτημα που θα απευθύνεται στον ελληνικό λαό (στο πλαίσιο της διαφάνειας, της διαύγειας κλπ) θα είναι:

«Θέλετε, ναι ή όχι, να σας κυβερνήσει ένας 4ος Παπανδρέου ή ένας 3ος Καραμανλής;» Για να δούμε πόσο αντέχει το (τάχατες) φιλολαϊκό πολιτικό σύστημα να δεχτεί την πραγματική βούληση του λαού.

– Η -λόγω του Μεσοπρόθεσμου ή καλύτερα, με πρόσχημα το Μεσοπρόθεσμο- υπερσυγκέντρωση εξουσιών στα χέρια λίγων υπουργών θυμίζει αυτοκρατορική Ρώμη (όπου οι ίντριγκες, οι δολοφονίες, η απαξίωση της Συγκλήτου τελικά οδήγησαν στην πτώση της ρωμαϊκής κυριαρχίας). Ας το ‘χουν στο νου τους αυτό οι κάθε είδους οφιτσιούχοι, εκατόνταρχοι και λεγεωνάριοι. Σωτήρες της Πατρίδας δια παρακάμψεως της Δημοκρατίας δεν υπάρχουν.

– Το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι αν κάποιοι της «πιάτσας» έστηναν παιχνίδια στο ποδόσφαιρο αλλά αν -μέσω αυτών εκινείτο και πολιτικό χρήμα. Ιστορίες διασυνδέσεων (καταζητούμενων, φυλακισμένων) αρχηγών λαοφιλών ομάδων με πολιτικούς (υπουργούς) πρώτου μεγέθους όλοι γνωρίζουν. Άρα οι δηλώσεις – φούσκες περί κάθαρσης διαφόρων αδαών «κηπουρών» ουδεμία σημασία έχουν αν εξεταστούν (και δεν «θαφτούν» όπως στην περίπτωση της SIEMENS) οι υπόγειες διακλαδώσεις του πολιτικού και του ποινικού (υπέρ/υπό)κοσμου.

– Ως την ώρα το σύνθημα «Πρώτα ο πολίτης» το είδαμε να εφαρμόζεται στην περικοπή μισθών, συντάξεων, στις απολύσεις, στην ανεργία κλπ.

Οσονούπω θα το δούμε σε πλήρη εξέλιξη στην ποινικοποίηση της φτώχιας. Η κυβέρνηση απειλεί να μπουν –πρώτα οι πολίτες, ποτέ οι πολιτικοί- στη φυλακή οι: Xούλιγκαν, μικροφειλέτες, αγανακτισμένοι, ταξιτζήδες, και ενγένει  όσοι δεν χωράνε στο Μνημόνιο της Νέας Ελλάδας. Προσοχή: Tο μπούμερανγκ είναι αυτεπίστροφο παιχνίδι.

Υ.Γ: Τους θερινούς μήνες κυκλοφορούν έρωτες, γιούχα, και νόμοι. Το φθινόπωρο θα κυκλοφορούν μόνον οι έχοντες ή οι εναπομείναντες.

*Ο Γιάννης Πανούσης είναι καθηγητής Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.