Τέλος οι χάρτινες αποδείξεις – Δείτε τι έχετε αγοράσει μέχρι τώρα

Μπορεί το Taxis να μην έχει ενεργοποιήσει ακόμη την ηλεκτρονική εφαρμογή που θα σας ενημερώνει για την αξία των ηλεκτρονικών πληρωμών που έχετε πραγματοποιήσει, οι τράπεζες όμως ήδη σπεύδουν να καλύψουν το «κενό ενημέρωσης».

Οι ηλεκτρονικές εφαρμογές που ήδη λανσαρίστηκαν καθώς και αυτές που θα ακολουθήσουν, επιτρέπουν στον χρήστη να σχηματίσει μια πλήρη εικόνα για τις συναλλαγές του. Μάλιστα, εκτός από την πληροφορία «καλύπτεται ή δεν καλύπτεται το αφορολόγητο» σχηματίζεται και μια πρώτης τάξεως εικόνα για τη δαπάνη στα supermarket, στα πρατήρια καυσίμων, στα εμπορικά καταστήματα κλπ.

Χάρτινες αποδείξεις

Εδώ και μερικές ημέρες, η Eurobank έχει προσθέσει στην υπηρεσία mobile banking την εφαρμογή «υπολογιστής αφορολογήτου». Όλες οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω των διάφορων εναλλακτικών τρόπων πληρωμής (πιστωτική κάρτα, χρεωστική κάρτα, e-banking) ταξινομούνται με διάφορους τρόπους ώστε οι χρήστες να έχουν πλήρη εικόνα. Ειδικότερα:

  1. Εμφανίζονται οι συναλλαγές ανά μήνα. Αποτυπώνεται η αξία των συναλλαγών για κάθε μήνα ξεχωριστά αλλά και όλες οι συναλλαγές μια προς μια.
  2. Εμφανίζονται οι συναλλαγές ανά είδος. Έτσι, μπορείτε με μια ματιά να μάθετε πόσα έχετε ξοδέψει στο supermarket από τις αρχές του χρόνου, εφόσον βεβαίως έχετε πληρώσει με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Εν τω μεταξύ, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής με απόφασή του ορίζει ότι οι φορολογούμενοι οι οποίοι δικαιούνται το αφορολόγητο – μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες- δεν χρειάζεται πλέον να κρατάνε τις χάρτινες αποδείξεις προκειμένου να θωρακίσουν την έκπτωση φόρου αλλά μπορούν να επικαλούνται τα μηνιαία statement των τραπεζών για τις χρεωστικές ή τις πιστωτικές τους κάρτες και τις λοιπές πληρωμές του μέσω των τραπεζικών τους λογαριασμών.

Με την ίδια απόφαση άλλωστε ορίζεται ότι στην περίπτωση συζύγων με κοινό τραπεζικό λογαριασμό, όπου ο ένας φορολογούμενος δικαιούται αφορολόγητο (π.χ μισθωτός) και ο έτερος δεν δικαιούται ( π.χ ελεύθερος επαγγελματίες), ο δικαιούχος αφορολογήτου μπορεί να χρησιμοποιήσει το σύνολο των ηλεκτρονικών πληρωμών του κοινού λογαριασμού για το χτίσιμο του αφορολογήτου.

imerisia