Ταξίδι στον κόσμο των μπουάτ της Πλάκας με τη ματιά του Τρικαλινού τραγουδοποιού Βαγγέλη Ντίκου

Την ευκαιρία να συνομιλήσουμε και πάλιμε έναν από τους σημαντικότερους τραγουδοποιούς της εποχής του νέου κύματος και όχι μόνο, που μεσουράνησαν τις περασμένες δεκαετίες τις μπουάτ της Πλάκας, μας έδωσε η άφιξη του για λίγες μέρες στην ιδιαίτερη πατρίδα του τα Τρίκαλα, μαζί με την γυναίκα του Ελένη( το γένος Κοπάδη), με καταγωγή από την Κρανιά Ασπροποτάμου. Ο λόγος για τον αισθαντικό και λυρικό ερμηνευτή Βαγγέλη Ντίκο και ιδιοκτήτη επί σειρά ετών της ιστορικής μπουάτ «Απανεμιά», από την οποία πέρασαν σχεδόν όλοι οι μεγάλοι του ελληνικού τραγουδιού, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Τζούρτζια Ασπροποτάμου και συνηθίζει κάθε χρόνο τέτοια εποχή περίπου, να επισκέπτεται την γενέθλια γη.

Τον συναντήσαμε στα Τρίκαλα και είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για μια ακόμη φορά για πολλά, για να θυμηθούμε όλα όσα συνέβησαν στην «χρυσή» εκείνη εποχή για το ελληνικό τραγούδι, για την «άνθηση» του νέου κύματος στις μπουάτ, για τα πρόσωπα που «πρωταγωνίστησαν» εκείνη την εποχή, για το νέο βιβλίο του «Οι μπουάτ της Πλάκας» που εξέδωσε σε συνεργασία με τον Κώστα Παπασπήλιο , αλλά και για την θλίψη που τον γέμισε ο πρόσφατος χαμός του φίλου του Γιάννη Πουλόπουλου.

Ο Βαγγέλης Ντίκος με την πεντακάθαρη λυρική του φωνή και με μια κιθάρα στα χέρια, «καθήλωνε επί πολλές δεκαετίες, το κοινό που πήγαινε να τον ακούσει στις μπουάτ της Πλάκας με τα τραγούδια του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Μαρκόπουλου, του Κόκοτου, του Μαυρουδή κ.α. Συνεργάστηκε σχεδόν με όλους εκείνους τους μεγάλους «πρωταγωνιστές» της εποχής του νέου κύματος, αλλά και αργότερα, όπως ήταν ο Γιώργος Ζωγράφος, ο Λάκης Παππάς, η Καίτη Χωματά, ο Μιχάλης Βιολάρης, ο Γιάννης Αργύρης, η Πόπη Αστεριάδη, ο Τάκης Κωνσταντακόπουλος και πολλοί άλλοι ακόμα.

Όλες αυτές τις όμορφες θύμησες και τις αναμνήσεις από εκείνα τα χρόνια στις μπουάτ, ο Βαγγέλης Ντίκος θέλησε να τις μεταφέρει με τον δικό του γλαφυρό σ’ ένα βιβλίο με τον τίτλο «Οι Μπουάτ της Πλάκας», που κυκλοφόρησε πέρυσι από τις εκδόσεις «Εντύποις» σε συνεργασία με τον έμπειρο συγγραφέα Κώστα Παπασπήλιο. Το βιβλίο αυτό παρουσιάστηκε μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα στην μπουάτ της Πλάκας «Απανεμιά» το Νοέμβριο του 2019, όπου εκτός από την παρουσία των δύο συγγραφέων , έδωσαν το παρόν πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες όπως οι Νότης Μαυρουδής, Μιχάλης Βιολάρης, Θέμης Ανδρεάδης, Γιώργος Μεράντζας, Μιχάλης Τερζής, Δημήτρης Ιατρόπουλος, Θοδωρής Τζίφας, Πόπη Αστεριάδη, Κώστας Σκόνδρας κ.α., όπου τραγούδησαν τις μεγάλες επιτυχίες εκείνης της αξέχαστης <»χρυσής» εποχής του ελληνικού τραγουδιού.

Όπως μας επισήμανε ο Βαγγέλης Ντίκος, υπάρχει η σκέψη το βιβλίο «Οι μπουάτ της Πλάκας» να παρουσιαστεί κάποια στιγμή και στην ιδιαίτερη πατρίδα του Τρίκαλα, σε έναν ανάλογο χώρο και με την ανάλογη ατμόσφαιρα, φτάνει μόνο να ευνοήσουν οι συνθήκες τώρα με την περίοδο της πανδημίας. Πάντως όπως μας είπε, κάθε φορά που επισκέπτεται τα Τρίκαλα νιώθει ιδιαίτερα χαρούμενος και συγκινημένος και κάθε φορά βλέπει την πόλη όλο και ομορφότερη.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στον αείμνηστο δημοφιλή ερμηνευτή Γιάννη Πουλόπουλο, με τον οποίο υπήρξαν στενοί φίλοι. Είχαν υπηρετήσει μαζί στο στρατό και μετά την απόλυση τους ξανασυναντήθηκαν στην Πλάκα, όπου ο Πουλόπουλος τον σύστησε στην μπουάτ «Ποντίκι», όπου ο Βαγγέλης Ντίκος έκανε τις πρώτες τους εμφανίσεις. «Με γέμισε θλίψη ο χαμός του Γιάννη Πουλόπουλου. Ήξερα ότι αντιμετώπιζε κάποια προβλήματα υγείας με τα μάτια του, αλλά δεν φανταζόμουν πως θα έρθει το τέλος» μας εξομολογείται ο Βαγγέλης Ντίκος για να συνεχίσει «Την εποχή της μεγάλης του δόξας ο Γιάννης Πουλόπουλος, όταν έβγαλε το 1969 το LP«Ο δρόμος» σε μουσική Μίμη Πλέσσα και στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, είχε κάνει πάταγο. Οι πωλήσεις είχαν ξεπεράσει τα 2.000.000 αντίτυπα και η εταιρεία για να τον ευχαριστήσει, του είχε κάνει τότε δώρο ένα πολυτελές αυτοκίνητο μάρκας VOLVO.Αυτός ήταν ο Γιάννης Πουλόπουλος, άλλες εποχές τότε, άλλοι άνθρωποι».

Ο Βαγγέλης Ντίκος παραμένει μέχρι σήμερα ενεργός μουσικά και πάντα κάνει σχέδια για το μέλλον. Ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την επόμενη επίσκεψη του στα Τρίκαλα, που ας ευχηθούμε να συμπέσει με την παρουσίαση του βιβλίου του «Οι μπουάτ της Πλάκας» εδώ, Το ευχόμαστε ειλικρινά!