Τατζικιστάν: Ο πρόεδρος καλεί τους πολίτες να προμηθευτούν τρόφιμα λόγω της κλιματικής αλλαγής

Ο πρόεδρος του Τατζικιστάν κάλεσε τον πληθυσμό να κάνει προμήθειες σε τρόφιμα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. 

Το Τατζικιστάν είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στην κλιματική αλλαγή και βρίσκεται ήδη στα πρόθυρα του υποσιτισμού. «Κάθε οικογένεια θα πρέπει να έχει προμήθειες μέχρι δύο χρόνων σε τρόφιμα», δήλωσε ο Εμομάλι Ραχμόν, στη διάρκεια ομιλίας που δημοσιοποιήθηκε χθες, από την προεδρία με την ευκαιρία μιας παραδοσιακής τατζικικής γιορτής.

«Λόγω της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση του κόσμου επιδεινώνεται, ο πληθυσμός αυξάνεται, όπως και οι διατροφικές ανάγκες», συνέχισε, καλώντας τους πολίτες να κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου «να προστατεύσουν τη διατροφική ασφάλεια της χώρας».

Παρά την πρόοδο που έχει καταγραφεί, το ποσοστό υποσιτισμού στο Τατζικιστάν είναι το πιο υψηλό στην κεντρική Ασία, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, με το 30% των περίπου 9 εκατομμυρίων κατοίκων να υποφέρουν από υποσιτισμό.

Ο Ραχμόν, που βρίσκεται στην εξουσία από τη διάλυση της ΕΣΣΔ και μετά, κάλεσε επίσης τους συμπολίτες του να «πρασινίσουν τη χώρα», να «εργαστούν σκληρά» καθώς και να «κάνουν αποτελεσματική χρήση του νερού και της γης».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, AFP