Τα σάντουιτς που ετοιμάζονται στο σπίτι έχουν σημαντικά μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ πραγματοποίησαν την πρώτη μελέτη σχετικά με το αποτύπωμα άνθρακα των σάντουιτς. Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τις επιπτώσεις των εκπομπών που παράγονται έμμεσα από 40 διαφορετικά είδη σάντουιτς, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ολόκληρο τον κύκλο παραγωγής και ζωής του δημοφιλούς γρήγορου γεύματος.

Η παραγωγή συστατικών, η απόρριψη τροφίμων, η συσκευασία και η ψύξη, αποτέλεσαν το σύνολο των παραγόντων για τον προσδιορισμό του πραγματικού κόστους. Σύμφωνα με την ανάλυση, το σάντουιτς που έχει προπαρασκευαστεί και βρίσκεται στα ψυγεία των καταστημάτων, φορτωμένο με αλλαντικά ή κρέας, αυγά και τυρί, είναι το λιγότερο φιλικό προς το περιβάλλον.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι τα σάντουιτς που περιέχουν χοιρινό, τυρί ή γαρίδες είχαν γενικά υψηλότερα αποτυπώματα άνθρακα. Ωστόσο, η μελέτη έδειξε επίσης ότι ένα σπιτικό σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί έχει το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα από όλα τα σάντουιτς που μελετήθηκαν. Η παρασκευή του κολατσιού στο σπίτι αποδείχθηκε ότι μειώνει τις εκπομπές άνθρακα του σάντουιτς κατά 50%. Η ψύξη που απαιτείται για τα σάντουιτς που αγοράζονται από τα καταστήματα αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο των εκπομπών τους. Η συσκευασία είναι υπεύθυνη έως και για το 8,5% των εκπομπών, ενώ η μεταφορά ψυκτικών υλικών και υλικών αντιπροσωπεύει το 4%.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους Βρετανούς, οι οποίοι σύμφωνα με τον Guardian καταναλώνουν περισσότερα από 11,5 δισεκατομμύρια σάντουιτς κάθε χρόνο, παράγοντας κατά μέσο όρο 9,5 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα, που αντιστοιχεί στην ετήσια χρήση 8,6 εκατομμυρίων οχημάτων.

naftemporiki.gr