Τα οφέλη του σκανδιναβικού περπατήματος

Μια νέα μελέτη σε άτομα με καρδιακές παθήσεις δείχνει ότι το σκανδιναβικό περπάτημα -σκεφτείτε το σαν σκι αντοχής, αλλά χωρίς σκι, μόνο με τα μπατόν- βελτίωσε την ψυχική και σωματική υγεία τους περισσότερο από άλλους τύπους άσκησης.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα τεστ 6 λεπτών περπατήματος για να μετρήσουν τη «λειτουργική ικανότητα» 130 συμμετεχόντων, η οποία εξετάζει πόση προσπάθεια μπορεί να καταβάλει ένα άτομο στη σωματική δραστηριότητα.

Όσοι έκαναν σκανδιναβικό περπάτημα -γρήγορο περπάτημα υποβοηθούμενο από μπαστούνια- είχαν υψηλότερη βαθμολογία στο τεστ από εκείνους που έκαναν διαλειμματική άσκηση υψηλής έντασης ή συνεχή άσκηση μέτριας έως έντονης έντασης, ανέφερε ο Δρ Tasuku Terada, του Ινστιτούτου Καρδιάς του Πανεπιστημίου της Οττάβα στο Οντάριο του Καναδά και οι συνεργάτες του.

Κατά τη διάρκεια 26 εβδομάδων, η μέση απόσταση του τεστ περπατήματος 6 λεπτών με τα πόδια αυξήθηκε κατά περίπου 55 με 60 μέτρα για τη μέτρια έως έντονη δραστηριότητα και σε πάνω από 94 μέτρα για το σκανδιναβικό περπάτημα, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές στα ευρήματά τους που δημοσιεύτηκαν στο Canadian Journal of Cardiology.

«Εάν κάποιος ψάχνει για έναν εναλλακτικό τύπο άσκησης, νομίζω ότι το σκανδιναβικό περπάτημα μπορεί αποτελέσει άσκηση ολόκληρου του σώματος», σημείωσε ο Δρ Terada: «Εκτός από τη χρήση των ποδιών μας για περπάτημα, το σκανδιναβικό περπάτημα προσθέτει επίσης άσκηση και στο πάνω μέρος του σώματός μας. Χρησιμοποιείτε και τα χέρια σας για να προχωρήσετε μπροστά και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη δαπάνη ενέργειας».

Η μελέτη περιελάμβανε ασθενείς με στεφανιαία νόσο που υποβάλλονταν σε αποκατάσταση μετά από διάφορες καρδιακές επεμβάσεις. Υπήρχαν 29 ασθενείς που κατανεμήθηκαν τυχαία στη διαλειμματική άσκηση υψηλής έντασης, 27 σε συνεχή άσκηση μέτριας έως έντονης έντασης και 30 στο σκανδιναβικό περπάτημα. Η μέση ηλικία στις τρεις ομάδες ήταν περίπου 60 ετών.

Οι συμμετέχοντες έκαναν την προπόνησή τους για 12 εβδομάδες μετά την αποκατάσταση. Στη συνέχεια, υπήρξε μια περίοδος παρατήρησης 14 εβδομάδων. Οι ερευνητές μέτρησαν την ποιότητα ζωής, τη λειτουργική ικανότητα και την κατάθλιψη στην αρχή της δοκιμής και έπειτα στις 12 και στις 26 εβδομάδες.

Άλλα ευρήματα από τη μελέτη έδειξαν ότι από την αρχή της μελέτης έως την εβδομάδα 12 τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας αυξήθηκαν σημαντικά και ότι αυτή η βελτίωση διατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της περιόδου παρατήρησης των 14 εβδομάδων. Όλα τα είδη άσκησης είχαν ως αποτέλεσμα βελτιώσεις στα συμπτώματα της κατάθλιψης και στην ποιότητα ζωής, σημείωσαν οι ερευνητές.

iatrikanews.gr