Πόσα θέλει ο άνθρωπος για να είναι ευτυχισμένος;

Πόσα χρήματα χρειάζεστε για να ζήσετε την απολύτως ιδανική ζωή; Η απάντηση για τους περισσότερους ανθρώπους, σύμφωνα με νέα έρευνα από πανεπιστημιακούς ψυχολόγους, είναι 10 εκατομμύρια δολάρια (9,5 εκατομμύρια ευρώ) – αλλά όχι για τους Αμερικανούς, που λένε ότι χρειάζονται τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια δολάρια!

Ακαδημαϊκοί από τα πανεπιστήμια του Μπαθ και του Έξετερ διαπίστωσαν ότι αντίθετα με την ιδέα ότι όλοι θέλουν να είναι όσο το δυνατόν πιο πλούσιοι, οι περισσότεροι λένε ότι θα ήταν ευχαριστημένοι με μερικά εκατομμύρια.

Μια μελέτη σε σχεδόν 8.000 ανθρώπους από όλο τον κόσμο διαπίστωσε ότι στο 86% των χωρών η πλειονότητα των ανθρώπων πίστευε ότι θα μπορούσαν να πετύχουν την ιδανική ζωή με 10 εκατομμύρια δολάρια ή και λιγότερα.

Στην Αργεντινή, την Ινδία και τη Ρωσία περισσότερο από το 50% των ανθρώπων δήλωσε ότι θα ήθελε 1 εκατομμύριο δολάρια ή λιγότερο. Ωστόσο, στις ΗΠΑ η πλειονότητα των ανθρώπων είπε ότι θα χρειαζόταν τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δολάρια ή και περισσότερα για να ζήσουν μια ιδανική ζωή, με το 31,7% (η πιο δημοφιλής απάντηση) να λέει ότι θα ήθελε τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια δολάρια!

«Μια θεμελιώδης οικονομική αρχή, ότι ο καθένας παρακινείται από “απεριόριστες επιθυμίες” και προσπαθεί να συσσωρεύσει όσο περισσότερο πλούτο μπορεί, φαίνεται να είναι αναληθής», αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Sustainability: «Η πίστη σε αυτήν την αρχή είχε επίσης τρομερές συνέπειες για την υγεία του πλανήτη. Η προσπάθεια για συνεχή αύξηση του ατομικού πλούτου και η επιδίωξη ατέρμονης οικονομικής ανάπτυξης έχει βαρύ κόστος. Καθώς ο πλούτος αυξάνεται, αυξάνει και η χρήση των πόρων και η ρύπανση».

Ο Δρ Paul Bain, επικεφαλής ερευνητής και καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μπαθ, είπε ότι ενώ τα ποσά στις τυπικές απαντήσεις ακούγονται σαν πολλά χρήματα, «αν θεωρηθεί ότι αντιπροσωπεύουν τον ιδανικό πλούτο ενός ατόμου για το σύνολό του ζωή, είναι σχετικά μέτρια».

Η Δρ Renata Bongiorno, συν-συγγραφέας της έκθεσης και κοινωνική ψυχολόγος στα δύο Πανεπιστήμια, είπε: «Τα ευρήματα είναι μια έντονη υπενθύμιση ότι η άποψη της πλειοψηφίας δεν αντανακλάται απαραίτητα σε πολιτικές που επιτρέπουν τη συσσώρευση υπερβολικού πλούτου από μικρό αριθμό ατόμων. Εάν οι περισσότεροι άνθρωποι αγωνίζονται για περιορισμένο πλούτο, οι πολιτικές που υποστηρίζουν τον περιορισμό αμύθητου πλούτου μπορεί να είναι πιο δημοφιλείς από ό,τι νομίζουμε».

iatrikanews.gr