Τα μελλοντικά τιμόνια θα μας μιλάνε!

Eγινan flat bottomed, απέκτησαν κουμπιά και touchpads, αλλά μέχρι σήμερα ήταν -σχετικά- στρογγυλά και άλαλα. Στο μέλλον θα είναι παραλληλόγραμμα και θα μιλάνε.

Αν δεν το έχετε καταλάβει ακόμα, τα πράγματα στα αυτοκίνητα αλλάζουν ραγδαία.

Δεν μιλάμε φυσικά για κινητήρες πλάσματος και άλλα φουτουριστικά, αλλά για την ηλεκτρονική τεχνολογία τους.

Οι κινητήρες και τα  συστήματα ασφαλείας βελτιώνονται και μαζί τους τα ταπεινά τιμόνια και τα συστήματα infotainment.

Την τελευταία δεκαετία οι αλλαγές ήταν εντυπωσιακές. Με την εισαγωγή των ηλεκτρονικών υπολογιστών στα αυτοκίνητα, είδαμε δεκάδες συστήματα του αυτοκινήτου για την ασφάλεια, τον κλιματισμό και τη διασκέδαση, να ενσωματώνονται όλα στην κεντρική κονσόλα με τις οθόνες αφής που μας θυμίζουν ολοένα και περισσότερο τα tablet μας και να συνεργάζονται με τα κουμπιά στο τιμόνι.

Τώρα ετοιμαζόμαστε για το επόμενο άλμα. Ολα τα παραπάνω θα μετακομίσουν εξολοκλήρου στο τιμόνι που μάλλον θα αλλάξει και σχήμα.

Πως συμπεραίνουμε όλα τα παραπάνω; Δεν έχουμε χάρισμα αλλά «μας έκλεισε το μάτι» το τιμόνι που δημιούργησαν σχεδιαστές της Jaguar με το όνομα Sayer και θα παρουσιαστεί επίσημα στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου στο TechFest της Jaguar.

Τιμόνι Α.Ι.

Το τιμόνι αυτό θα έχει στοιχεία τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) θα επικοινωνεί με ομιλία με τον οδηγό (όπως το SIRI η η Cortana), εκτελώντας εντολές και θα έχει τον έλεγχο όλων των ηλεκτρονικών συστημάτων του αυτοκινήτου!

Για την ακρίβεια θα μπορεί και να μεταφέρεται από αυτοκίνητο σε αυτοκίνητο μαζί με τον οδηγό λειτουργώντας ως «κλειδί», ενώ θα εξυπηρετεί και τα μελλοντικά συστήματα car sharing.

To τιμόνι Sayer θα αποτελεί κεντρικό στοιχείο του πρωτότυπου της Jaguar, Future-Type

 

Info: Το όνομα Sayer αποτελεί φόρο τιμής στον διάσημο σχεδιαστή της Jaguar μεταξύ 1951-1970, Malcolm Sayer.