Τα ληγμένα και χαλασμένα τρόφιμα είναι βιώσιμες ζωοτροφές για τα ψάρια

Τα ληγμένα και χαλασμένα τρόφιμα είναι βιώσιμες ζωοτροφές για τα ψάρια.

Αυτή η ιδιαιτερότητα μπορεί να μοιάζει απεχθές για το ανθρώπινο στομάχι, αλλά θα μπορούσαν να γίνουν το βιώσιμο φαγητό του μέλλοντος – τουλάχιστον για τα ψάρια, όπως και για ορισμένα είδη ζώων – βοηθώντας στη μείωση της εξάρτησης από πρωτεϊνικές ζωοτροφές, όπως το ιχθυάλευρο και τη σόγια, ενώ παράλληλα μετριάζει τη χρήση αντιβιοτικών στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα, η οποία είναι μία από τις αιτίες αύξησης της ανθεκτικότητας των βακτηρίων απέναντι στα φάρμακα που λαμβάνουν οι ασθενείς.

Η εταιρεία πίσω από αυτή την ιδέα είναι η Entomics Biosystems. Δημιουργήθηκε το 2015 από μια ομάδα φοιτητών από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, με την υποστήριξη του προγράμματος Accelerate Cambridge του Κέντρου Επιχειρηματικής Πίστης του Cambridge.

«Είναι μία από αυτές τις ιστορίες που γεννήθηκε ως ιδέα όταν συναντηθήκαν κάποιοι φίλοι σε μία παμπ για να συζητήσουν για περίεργες ιδέες», εξηγεί ο CEO και ο συνιδρυτής της εταιρείας, ο Matt McLaren. «Η ομάδα έχει μέλη από το Τμήμα Βιοχημείας, από τη Μηχανική, και την Σχολή Επιχειρήσεων του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, οπότε εκ των πραγμάτων δημιουργήθηκε ένα συνοθύλευμα από διαφορετικά σύνολα δεξιοτήτων και ικανοτήτων».

Σύμφωνα με την εταιρεία, κάθε χρόνο πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων σπαταλούνται σε παγκόσμιο επίπεδο – και ισοδυναμούν με περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια χαμένης αξίας. Με τον αυξανόμενο πληθυσμό και τον σύγχρονο τρόπο ζωής, είναι σχεδόν βέβαιο πώς τα χαλασμένα τρόφιμα που δημιουργούνται από την κοινωνία θα αυξηθούν με ραγδαία ταχύτητα στο απώτερο μέλλον.

Επίσης δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός πως όταν αυτά τα τρόφιμα βρίσκονται στις σκουπιδοτενεκέδες έξω από τα σούπερ μάρκετ μαζεύονται μύγες και δημιουργούνται εστίες μικροβίων που είναι βλαβερά για το περιβάλλον.

Η Entomics Biosystems εστιάζει στη μετατροπή της βιομάζας από τα χαλασμένα τρόφιμα σε ιχθυοτροφή για τα ψάρια, και εκτιμάται πως αν ενημερωθεί σωστά ο κόσμος, τότε θα αλλάξει άρδην ετούτη η απογοητευτική η κατάσταση.

Όπως εξηγεί η McLaren, η μετατροπή των χαλασμένων τροφίμων σε ιχθυοτροφή αποτελούν στην πραγματικότητα πολύτιμες πηγές διατροφής για το σολομό και τα πουλερικά, επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα σκουλήκια που υπάρχουν στα ληγμένα τρόφιμα αποτελούν μέρος της φυσικής διατροφής τους.

Η Entomics Biosystems επί του παρόντος συνεργάζεται με αξιόπιστους και σοβαρούς συνεργάτες, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου του Stirling, που είναι κορυφαίοι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας σολομού παγκοσμίως, για την επικύρωση και τη δοκιμή των προϊόντων τους σε αυτόν τον τομέα.

Ο προαναφερόμενος επισήμανε: «Ο σολομός που εκτρέφεται στη Σκωτία τρέφεται επί του παρόντος με ιχθυάλευρα που προέρχονται από ​​αλιεύματα αντσούγιας από τη Χιλή και το Περού, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονται σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως και στη Σκωτία». Τα έντομα που περιέχονται στα χαλασμένα τρόφιμα παρέχουν μια ωραία, και βιώσιμη λύση ως ιχθυοτροφή για τα ψάρια.

Με την υποστήριξη της Innovate UK και του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (μέσω του EIT FoodKIC), η Entomics Biosystems χρησιμοποιεί μια νέα τεχνική βιοεπεξεργασίας για να ενισχύσει τα θρεπτικά και λειτουργικά οφέλη από αυτές τις τροφές που προέρχονται από έντομα, χρησιμοποιώντας μια τεχνολογία μικροβιακής ζύμωσης που έχουν ονομάσει “Metamorphosis”. Ουσιαστικά, αυτές οι εξειδικευμένες ζωοτροφές αντιπροσωπεύουν μια βιώσιμη, και ολιστική προσέγγιση για τη βελτίωση της γενικής υγείας και ευημερίας των ψαριών.

Ο συνιδρυτής της εταιρείας Miha Pipan ανέφερε: «Υπάρχουν πολλά οφέλη από αυτή τη διαδικασία, αφού έχει την δυνατότητα να επηρεάσει το μικρόβιο του εντέρου στο ψάρι και να να διατηρήσει μια υγιέστερη βακτηριακή κοινότητα εκεί μέσα, έπειτα εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα για να καταστήσει τα ψάρια πιο ανθεκτικά σε διάφορες νόσους και ασθένειες και ταυτόχρονα μειώνει την ανάγκη για κτηνιατρικά φάρμακα, αντιβιοτικά και εμβόλια».

 

texnologia.net