Τα λαχανικά του χειμώνα και οι ιδιότητές τους

Η καλύτερη συμβουλή που θα σας δώσει κάποιος σχετικά με την έξυπνη διατροφή, είναι η κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών εποχής.

 
 

Εκτός του ότι είναι νόστιμα και σας κάνουν καλό, τα εποχικά φρούτα και λαχανικά είναι πιο οικονομικά, έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον, αφού δε χρειάζεται να φυλαχθούν για μήνες στο ψυγείο ή να ταξιδέψουν πολύ μακριά.

Εμπνευστείτε από την παρακάτω λίστα για να ετοιμάσετε νόστιμες συνταγές με τα φρέσκα λαχανικά του πρώτου μήνα του νέου έτους με τις περισσότερες βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά και που θα βρείτε άφθονα στα μανάβικα, τις λαϊκές αγορές και τα σούπερ μάρκετ.

 

Σέσκουλο: ένα από τα πιο πλούσια λαχανικά σε βιταμίνες A, C, E και K, μέταλλα όπως μαγνήσιο, ασβέστιο και σίδηρο και με πολλά οφέλη στον οργανισμό χάρη στις επιδράσεις όλων των ευεργετικών ουσιών που περιέχει. Είναι αντιφλεγμονώδες, ενισχύει στην υγεία των οστών, βοηθάει στην πέψη ενώ συμβάλλει και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Τα φύλλα του τρώγονται σε σαλάτες, σε πίτες αλλά και μαγειρεμένα στην κατσαρόλα κοκκινιστά με μυρωδικά και ρύζι (σαν σπανακόρυζο αλλά και σαν ντολμάδες ).

Λαχανάκια Βρυξελλών: με ένα πλήρες απόθεμα καλίου και ασβεστίου και πλούσια σε βιταμίνες A, B, C, E και K, είναι επίσης μεταξύ των πολύτιμων λαχανικών που μπορούμε να απολαύσουμε αυτή την εποχή. Τα οφέλη τους περιλαμβάνουν την ενίσχυση της υγείας της καρδιάς και του εγκεφάλου, την εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα, την υποστήριξη της υγιούς λειτουργίας του πεπτικού συστήματος και τη βοήθεια που προσφέρουν στην απώλεια βάρους. Απολαύστε τα σε σαλάτες, βραστά ή ψητά αλλά και στο αντικολλητικό τηγάνι ελαφρά σοταρισμένα για 5-7 λεπτά με βούτυρο και σκόρδο.

 

Μπρόκολο: ένα από τα πιο γνωστά χειμωνιάτικα λαχανικά, πλούσιο σε βιταμίνες A, C, E, K, B2, B3, B6 και σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, φώσφορο και μεταλλικά στοιχεία ασβεστίου, βοηθά στην εξισορρόπηση της χοληστερόλης, καθαρίζει τον οργανισμό από βλαβερές ουσίες, σας βοηθά να χάσετε βάρος, ενώ παρέχει την αίσθηση κορεσμού. Για να επωφεληθείτε μπορείτε να το προσθέσετε στις σαλάτες σας ωμό, να το βράσετε ελαφρά ή να το μαγειρέψετε στο φούρνο.

Καρότο: με ένα πλήρες απόθεμα βιταμίνης Α, προστατεύει την υγεία των ματιών ενώ περιέχει επίσης βιταμίνες Β3, Β6, C και Κ και φολικό οξύ. Το καρότο προστατεύει την υγεία του στομάχου και των εντέρων, εξασφαλίζει ταχύτερη αποκατάσταση των κυττάρων και απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα. Για να επωφεληθείτε από τις ιδιότητές του, αρκεί να το καταναλώσετε φρέσκο.

Κουνουπίδι: περιέχει βιταμίνες A, C, B1, B2 και E , είναι επίσης πλούσιο σε μέταλλα όπως μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο και φώσφορο. Βοηθά όσους θέλουν να χάσουν βάρος, υποστηρίζει την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου και είναι γνωστό ότι προστατεύει την καρδιαγγειακή υγεία. Για να επωφεληθείτε από τις ιδιότητές του, μαγειρέψτε το ελαφρά σε πληθώρα συνταγών, όπως ορεκτικά, σαλάτες, ψητά αλλά και κυρίως πιάτα.

 

Σπανάκι: ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά πλούσια σε βιταμίνες A, C, B και E και μέταλλα όπως ο σίδηρος, ο φώσφορος και το ιώδιο, που βοηθάει σε πολλά προβλήματα υγείας, όπως την αναιμία αλλά και διαταραχές όρασης που μπορεί να εμφανιστούν σε μεγάλες ηλικίες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σπανάκι σε σαλάτες και ορεκτικά, να ετοιμάσετε αρτοσκευάσματα με αυτό, αλλά είναι ιδανικό και για κυρίως γεύματα. 

 

Πράσο: περιέχει κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο, βιταμίνες A, B6, C και K, εξισορροπεί την αρτηριακή πίεση, προστατεύει την καρδιαγγειακή υγεία, βοηθάει τα οστά να αναπτυχθούν και υποστηρίζει την υγιή κυκλοφορία του αίματος. Για να επωφεληθείτε από τις ιδιότητες του πράσου, είναι απαραίτητο να το καταναλώνετε εντός εποχής. Στο μαγείρεμα, νοστιμίζει ιδανικά τις σούπες και τις σαλάτες, ενώ είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα στις αγαπημένες χειμωνιάτικες πίτες.

Λάχανο: πηγή βήτα-καροτίνης, βιταμίνης C, φυτικών ινών και μαγγανίου, το λάχανο έχει αντιφλεγμονώδεις δράσεις, χάρη στην περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες, ενώ βοηθάει στη μείωση της χοληστερίνης, ελαχιστοποιώντας έτσι τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων. Τρώγεται ωμό σε σαλάτες, γίνεται τουρσί και κυριαρχεί σε σούπες, σε ντολμάδες και με τη συνοδεία ρυζιού (λαχανόρυζο). Υπογραμμίζεται η κατανάλωσή του σε ωμή μορφή, προκειμένου να αποκομίσει ο οργανισμός το μέγιστο όφελος.

Μαρούλι: είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α (περιέχει προβιταμίνη Α ή β-καροτένιο), βιταμίνης Κ, φολικού οξέος, βιταμίνης C, καλίου, μαγγανίου και χρωμίου και είναι επίσης, καλή πηγή φυτικών ινών. Βοηθάει στη διαχείριση των υψηλών επιπέδων της ομοκυστεΐνης, ελαττώνοντας τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ  ρυθμίζει την υπέρταση. Χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχει βελτιώνει την κατάσταση του παχέος εντέρου και μειώνει τον κίνδυνο καρκινωμάτων ή τη δημιουργία εκκολπωμάτων. Τρώγεται ωμό, σκέτο ή σε σαλάτες και σάντουιτς αλλά και μαγειρεμένο με κρέας.

Παντζάρι: πλούσιο σε υδατάνθρακες, νιτρικά άλατα, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, βιταμίνη C και φολικό οξύ. Ο χυμός του βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, αυξάνει τα επίπεδα αντοχής (στους αθλητές), τονώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου και προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα. Το παντζάρι είναι υγιεινό, ανεξάρτητα από το πώς θα το καταναλώσετε. Ωστόσο, ο χυμός του είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να επωφεληθείτε, καθώς το μαγείρεμα μειώνει τη θρεπτική του αξία.

Ραδίκι: περιέχει βιταμίνη Β6, βιταμίνη Β2, C, E, Κ, βιταμίνη A, ασβέστιο, χαλκό, μαγνήσιο, φολικό οξύ και κάλλιο. Είναι τονωτικό, διουρητικό, ελαφρά χολαγωγό και καθαρτικό, έχει αντιασθματικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ενώ ως αφέψημα έχει ισχυρές διουρητικές, αποτοξινωτικές και τονωτικές ιδιότητες. Βάλτε τα στο πιάτο σας βραστά ή στο ποτήρι σας πίνοντας το ζωμό τους, αφού πρώτα τα πλύνετε καλά σε άφθονο κρύο νερό και ξύδι.

 

Επίσης τα μυρωδικά άνηθος και μαϊντανός, με διουρητικές, τονωτικές, αντιβηχικές και χωνευτικές ιδιότητες.

topontiki.gr