Αλμυρή «τούρτα» με κρέπες

Αυτή η εντυπωσιακή τούρτα αποτελείται από κρέπες που εναλλάσσονται σε λεπτές στρώσεις με μπεσαμέλ, φέτες ψητής γαλοπούλας ή ζαμπόν και φέτες τυριού. Σας λύνει τα χέρια καθώς ετοιμάζεται από την προηγούμενη μέρα και κλέβει τις εντυπώσεις σε ένα γιορτινό τραπέζι, σε ένα μπουφέ, σαν κρύο ορεκτικό αλλά και ως ζεστό κυρίως πιάτο.

 
 

Υλικά για τη Συνταγή (Για μια φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα 18 εκατοστών)

Για τις κρέπες

2 αυγά

 

200 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ

300 ml γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου

 

Λίγο αλάτι για τη γεύση

Βούτυρο για το τηγάνι

Για την μπεσαμέλ

 

100 γραμμάρια βούτυρο

 

100 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ

1 λίτρο γάλα

Αλατοπίπερο κατά βούληση

Λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο (προαιρετικά)

Επιπλέον υλικά

 

100 γραμμάρια ψητή γαλοπούλα ή ζαμπόν σε λεπτές φέτες

10 φέτες τυρί

Λίγη παρμεζάνα για πασπάλισμα και λίγα κλωναράκια θυμάρι για το στόλισμα

Εκτέλεση

1. Αρχικά ετοιμάστε τις κρέπες. Κοσκινίστε το αλεύρι σε ένα μπολ (για να μην σχηματιστούν σβώλοι) και αρχίστε να προσθέτετε σταδιακά το χλιαρό γάλα, ανακατεύοντας με ένα σύρμα. Χτυπήστε τα αυγά με αυγοδάρτη σε ένα ξεχωριστό μπολ και ρίξτε τα στο μίγμα. Βάλτε λίγο αλάτι και ανακατέψτε καλά. Ζεστάνετε ένα τηγάνι, βουρτσίστε το με λίγο βούτυρο και μόλις λιώσει, ρίξτε μια κουτάλα από το μίγμα. Στριφογυρίστε το τηγάνι για να πάει παντού ο χυλός και ψήστε την κρέπα καλά και από τις δύο πλευρές. Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσει όλο το μίγμα. Θα χρειαστείτε περίπου 20 κρέπες.

2. Ετοιμάστε τη μπεσαμέλ που θα πρέπει να κρυώσει λίγο για να την χρησιμοποιήσετε. Ζεστάνετε ελαφρά το γάλα σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά μαζί με το αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο. Σε ξεχωριστή κατσαρόλα, βάλτε το βούτυρο να ζεσταθεί και μόλις λιώσει ρίξτε το αλεύρι μονομιάς. Ανακατέψτε ζωηρά για λίγα δευτερόλεπτα σε μέτρια φωτιά και αρχίστε να προσθέτετε σιγά – σιγά το χλιαρό γάλα, μέχρι να τελειώσει όλο. Συνεχίστε το ανακάτεμα, μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ και να γίνει ένα παχύρρευστο μίγμα.

3. Για το στήσιμο της “τούρτας” καλύψτε με αντικολλητικό χαρτί μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα. Με τη βοήθεια του αποσπώμενου δακτυλιδιού κόψτε όλες τις κρέπες στην ίδια διάμετρο, αν επιθυμείτε ή αλλιώς αφήστε τις ανομοιόμορφες για πιο ρουστίκ αποτέλεσμα.

4. Βάλτε την πρώτη κρέπα στην φόρμα, καλύψτε με μια λεπτή στρώση μπεσαμέλ, βάλτε γαλοπούλα ή ζαμπόν και τυρί και σκεπάστε με την άλλη κρέπα. Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά.

5. Κλείστε την “τούρτα” με μια τελευταία κρέπα, καλύψτε με την μπεσαμέλ που έχει απομείνει, πασπαλίστε με τριμμένη παρμεζάνα και ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 15-20 λεπτά , ανάλογα με τον φούρνο ή μέχρι να σχηματιστεί μια χρυσή κρούστα στην επιφάνεια.

6. Αφήστε την “τούρτα” να κρυώσει για αρκετή ώρα προτού την ξεφορμάρετε, κόψτε σε κομμάτια και σερβίρετε με τα κλωναράκια θυμαριού.

topontiki.gr