Τα αλλάζει όλα σε κοιμητήρια, αδέσποτα, καθαρισμούς οικοπέδων ο Οικονόμου

Την πολιτική βούληση να αλλάξουν αρκετά πράγματα και να μπει επιτέλους μια σειρά σε ότι αφορά τα κοιμητήρια, τα αδέσποτα και τους καθαρισμούς των ιδιωτικών οικοπέδων), εκφράζει μέσω του trikalaIN.gr o Αντιδήμαρχος Πρασίνου και Ποιότητας Ζωής στο Δήμο Τρικκαίων Γιάννης Οικονόμου.

Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στα κοιμητήρια (τα οποία ανέλαβε εσχάτως ο Αντιδήμαρχος), τόνισε πως συνεχίζει να υπάρχει το πρόβλημα της έλλειψης χωρητικότητας, ειδικά στο Α’ κοιμητήριο επί της οδού Καλαμπάκας, ενώ όπως ανέφερε χαρακτηριστικά είναι υπό έκδοση ο νέος κανονισμό κοιμητηρίων, με αρκετές βελτιωμένες κινήσεις που θα λύσουν το πρόβλημα του χώρου. Επίσης αναμένεται εντός του 2022 η ψηφιοποίηση και η ηλεκτρονική αποτύπωση των κοιμητηρίων, όπου θα φαίνονται πόσοι είναι οι κενοί τάφοι. Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα στα κοιμητήρια είναι η καθαριότητα και η φροντίδα πολλών ιδιωτικών και οικογενειακών τάφων, όπως επίσης και το γεγονός ότι πολλοί παραμελούν για την εκταφή του αγαπημένου τους προσώπου, μετά την παρέλευση της 5ετίας. Επειδή παρατηρείται το φαινόμενοι να υπάρχουν πολλοί τάφοι παρατημένοι με σκουπ0ίδια, χορτάρια κλπ., από εδώ και στο εξής ο δήμος θα καλεί τους ιδιοκτήτες ή τους πλησιέστερους συγγενείς των νεκρών που βρίσκονται σε ιδιωτικά ταφικά μνημεία να προβούν στη συντήρηση των μνημείων, διότι σε αντίθετη περίπτωση οι τάφοι θα δίνονται αλλού και θα γίνονται αυτεπάγγελτες εκταφές.

Μεγάλο είναι το πρόβλημα επίσης που υπάρχει και με τα αδέσποτα στην πόλη. Όπως μας εξήγησε ο κ. Οικονόμου, υπάρχουν σήμερα στο γραφείο του πολλά αιτήματα δημοτών για τα αδέσποτα, ενώ ο Δήμος προτίθεται να προχωρήσει στην στείρωση στην τσιποποίηση και επιστροφή των αδέσποτων στο φυσικό τους περιβάλλον. Παράλληλα λειτουργεί ένας ιδιωτικός χώρος φιλοξενίας σκύλων στην Πατουλιά, ενώ σημαντικό μέρος του προβλήματος θα λύσει και η ολοκλήρωση του πάρκου σκύλων σε λίγο διάστημα.

«Ο νόμος θα είναι πολύ αυστηρός σε όσους κακομεταχειρίζονται τα ζώα ή τα εναποθέτουν οπουδήποτε. Αυτές οι ενέργειες συνιστούν κακούργημα και θα πρέπει να είναι αυξημένη η ατομική ευθύνη και των πολιτών» τονίζει ο Γιάννης Οικονόμου.

Τέλος, όσον αφορά τους καθαρισμούς των ιδιωτικών οικοπέδων, ο δήμος Τρικκαίων έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε καθαρισμό, εκεί βέβαια που μπορεί να επέμβει, γιατί υπάρχουν και οι περιπτώσεις που θα πρέπει να υπάρξει ειδική άδεια, αν οι ιδιο0κτήτες ζούνε μακριά. Το επόμενο διάστημα, όπως μας διαβεβαίωσε ο κ. Οικονόμου, θα συνεχιστεί η ανάπλαση του Ληθαίου ποταμού με την εμφύτευση νέων δέντρων, ενώ στο πρόγραμμα υπάρχουν γενικότερες αναπλάσεις πρασίνου στην πόλη, καθώς και η δημιουργία πολλών «πάρκων τσέπης».