ΣΥΡΙΖΑ: Η “Θεσμική επανεκκίνηση” Τσίπρα και ο κλοιός στην αντιπολίτευση

Για την ώρα και έως να γυρίσει το ημερολόγιο στην 22η Αυγούστου, οπότε και κάνει επεισοδιακή “πρεμιέρα” η Βουλή μετά το εσπευσμένο άνοιγμά της λόγω των αποκαλύψεων για τις υποκλοπές, Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ, “ζεσταίνουν” απλώς τις μηχανές τους. 

1. Συντηρούν ψηλά το θέμα ΕΥΠ- Κυβέρνηση- Παρακολουθήσεις, αξιοποιώντας σε καθημερινό επίπεδο στοιχεία της δημοσιογραφικής έρευνας δια ανακοινώσεων

2. Προχωρούν σε δηλώσεις προθέσεων, με απεύθυνση όλο το πολιτικό προσωπικό της χώρας γενικώς, και τη “δημοκρατική αντιπολίτευση”, ειδικώς. Βασικώς, το ΠΑΣΟΚ που είναι και ο κινητήριος μοχλός όλης της πολιτικής θύελλας που ξέσπασε στις αρχές του Αυγούστου. 

Η επανεκκίνηση

Για αυτό και παραμονές του Αυγούστου, ο Αλέξης Τσίπρας με άρθρο του στην ΕΦΣΥΝ, περισσότερο προαναγγελτικό των επόμενων βημάτων του κόμματός του, έβαλε στο τραπέζι το θέμα της “θεσμικής επανεκκίνησης” της χώρας και του σχεδίου που απαιτείται για τη θωράκιση του Κράτους Δικαίου. 

Ετοιμάζει “ρεβανς” και μάλιστα δια μετωπικής σύγκρουσης με την Κυβέρνηση για όσα έχουν καταμαρτυρηθεί στην δική του διακυβέρνηση ( προφανώς όχι άδικα) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με επιδίωξη “άλωσης τους κράτους” και την περιβόητη συζήτηση για τους “αρμούς της εξουσίας” που έφερε επανειλημμένως σε περιδίνηση το εσωτερικό του κόμματός του. 

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του κ. Τσίπρα στο εν λόγω άρθρο του:

“Αυτό που απαιτείται είναι ένα σχέδιο ανάταξης και ανασύνταξης της 3ης Ελληνικής Δημοκρατίας. Ενα σχέδιο θεσμικής επανεκκίνησης, που θα αφορά όχι μόνο την ΕΥΠ, αλλά και τη Δικαιοσύνη, τη λειτουργία των ΜΜΕ, τις ανεξάρτητες αρχές και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Απέναντι στο μαύρο σκοτάδι της καθεστωτικής απολυταρχίας και το κράτος ιδιωτικό-οικογενειακό λάφυρο να αντιπαραβάλουμε σοβαρές και θαρραλέες μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν περισσότερη δημοκρατία, διαφάνεια, λογοδοσία, δικαιοσύνη και αξιοκρατία”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει και στο πολιτικό δια ταύτα ( μέρος της στρατηγικής του ως το κυρίαρχο κόμμα της αντιπολίτευσης- κορμός της Δημοκρατικής Παράταξης, ως έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει τον ΣΥΡΙΖΑ ο ίδιος): 

“Ο δημοκρατικός και προοδευτικός κόσμος, η δημοκρατική παράταξη, οφείλει να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα, σύνεση και ανένδοτη δημοκρατική μαχητικότητα αυτό το εθνικής σημασίας στοίχημα. Γιατί οι υπαρκτές διαφορές δεν μπορούν να αποκρύψουν τον κοινό στόχο: την υπεράσπιση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των δικαιωμάτων και της ασφάλειας του πολίτη”.

Σε σχετικό ρεπορτάζ του Κεφαλαίου που αναδημοσίευσε το Capital.gr εξάλλου, περιγράφεται το σκεπτικό της Κουμουνδούρου για την επόμενη ημέρα στο πολιτικό σκηνικό μετά την υπόθεση των υποκλοπών, μεταξύ άλλων και για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο όμορό του κόμμα: 

“Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει την πίεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, επενδύοντας σε ένα (ξανά, “αυτονόητο”) αντιπολιτευτικό μέτωπο των “δημοκρατικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης” απέναντι στις αποκαλύψεις.

Καμία αιχμή για το ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρό του δεν εξαπολύει η Κουμουνδούρου και δεν βρίσκεται –εμφανώς– τουλάχιστον σε κομματικό ανταγωνισμό. Πιέζει κοινοβουλευτικά (εδώ και τώρα άνοιγμα Βουλής και σύγκληση Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, συζήτηση πολιτικών αρχηγών κ.λπ.) με απόλυτη ικανοποίηση για το χάσμα βαθύ και αγεφύρωτο, μεταξύ του Νίκου Ανδρουλάκη και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όλα όσα διαδραματίζονται, άλλωστε, αυτήν τη στιγμή στο πολιτικό σκηνικό, μεταξύ κυβέρνησης-Χαριλάου Τρικούπη, έχουν ως φόντο το κατά τον ΣΥΡΙΖΑ “αντικειμενικό δεδομένο” πως… φυσικός ηγέτης της δημοκρατικής παράταξης και της “αντιπολίτευσης των προοδευτικών δυνάμεων” είναι ο πρόεδρός του”.

capital.gr