Τελευταία ευκαιρία για τις φορολογικές δηλώσεις με έκπτωση

Δεκαπέντε μέρες απομένουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2021. Όσοι λάβουν χρεωστικό σημείωμα θα πρέπει να πληρώσουν διπλή δόση στα τέλη Αυγούστου, ενώ όσοι αποφασίσουν να αποπληρώσουν εφάπαξ το σύνολο του φόρου θα έχουν έκπτωση 3%. Σημειώνεται ότι μέχρι τις 30 Αυγούστου μπορούν και οι φορολογούμενοι που έχουν υποβάλλει δήλωση να προχωρήσουν σε διορθώσεις εφόσον αυτό είναι απαραίτητο, υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση χωρίς πρόστιμο.

Συγκεκριμένα, όσοι υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση θα διορθώσουν μόνο τα λάθη ή όσα ξέχασαν να συμπληρώσουν στο Ε1. Δεν χρειάζεται επί της ουσίας να συμπληρωθεί από την αρχή η δήλωση και όλοι οι κωδικοί του σχετικού εντύπου. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που ο φορολογούμενος θα πρέπει να τροποποιήσει στοιχεία που έχει συμπεριλάβει στα συνοδευτικά έντυπα (Ε2 ή και Ε3) θα πρέπει πρώτα να προβεί στις τροποποιήσεις αυτές και μετά να κάνει τις διορθωτικές παρεμβάσεις του στο βασικό έντυπο της δήλωσης (στο Ε1).

Στην περίπτωση που κάποιοι υποβάλλουν τροποποιητική μετά τις 30 Αυγούστου θα κληθούν να πληρώσουν το αυτοτελές πρόστιμο των 100, 250 ή 500 ευρώ ανάλογα με την πηγή προέλευσης του εισοδήματος.

Αμέσως μετά την τροποποιητική η ΑΑΔΕ θα υπολογίσει τον φόρου που αναλογεί. Στο εκκαθαριστικό σημείωμα  που θα εκδοθεί και θα αναρτηθεί στον λογαριασμό του φορολογούμενου στην ηλεκτρονική πύλη myAADE.gr αμέσως μόλις υποβληθεί οριστικά μια εμπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, θα αναγράφεται όχι μόνο το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της τροποποιητικής δήλωσης, αλλά και το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 5,892 εκατομμύρια δηλώσεις  σε σύνολο  6,4, εκ των οποίων:

-Το 51,92% είναι μηδενικές, δηλαδή δεν προκύπτει φόρος ούτε για πληρωμή ούτε για επιστροφή.

-Το 34,58% είναι χρεωστικές με το ποσό του φόρου που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι να ανέρχεται σε 2,54 δισ. ευρώ ή 1.250 ευρώ κατά μέσο όρο. Ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 3% έως τα τέλη Αυγούστου (διπλή δόση για όσους δεν έχουν υποβάλλει ακόμα δήλωση) ή σε έως 8 μηνιαίες δόσεις.

-Το 13,49% είναι πιστωτικές με το ποσό της επιστροφής φόρου να φθάνει τα 330 εκατ. ευρώ ή 440 ευρώ κατά μέσο όρο για τον καθένα.

Σημειώνεται ότι η νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών για να αποπληρώσουν το φόρο που τους αναλογεί Όσοι μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ θα έχουν όμως και έκπτωση. Συγκεκριμένα ο φετινός φόρος εισοδήματος μπορεί να αποπληρωθεί:

– Εφάπαξ καταβολή. Αν ο λογαριασμός της Εφορίας εξοφληθεί ολόκληρος μέχρι τις 30 Αυγούστου, ο φορολογούμενος θα εξασφαλίσει έκπτωση 3%.

– Πάγια ρύθμιση. Η πάγια ρύθμιση προσφέρει έως 24 δόσεις οι οποίες όμως είναι έντοκες. Το επιτόκιο φτάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις. Για την ένταξη στη ρύθμιση” δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση

– Πληρωμή με κάρτα. Οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό του φόρου με την πιστωτική κάρτα. Ο φορολογούμενος που θα επιλέξει να πληρώσει ολόκληρο το ποσό εφάπαξ με την κάρτα του μέχρι τα τέλη Αυγούστου, θα πάρει την έκπτωση του 3% και θα πληρώσει τον φόρο σε 12 άτοκες δόσεις.

capital.gr