Συνεταιριστικές Τράπεζες: Απόφαση της κυβέρνησης για ταχεία ανακεφαλαιοποίηση – Ο ρόλος της Attica

synki trapeza

Η δήλωση στη Βουλή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ.Δραγασάκη περί «παράλληλου συστήματος τραπεζών» μπορεί να προκάλεσε τις γνωστές αντιδράσεις, περιλαμβάνει όμως μία βασική παράμετρο στην οποία λίγη σημασία δόθηκε: «Τη στήριξη των συνεταιριστικών τραπεζών και της Τράπεζας Αττικής».

Είπε ο κ.Δραγασάκης:

«Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα παράλληλο σύστημα τραπεζών που να μην είναι υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και που να μην κάνει το σύστημα τόσο συγκεντρωτικό όσο είναι σήμερα. Απ’ αυτήν την άποψη, έχει σημασία η στήριξη των συνεταιριστικών τραπεζών και της Τράπεζας Αττικής, έχει σημασία η δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας γρήγορα, αλλά και η ενθάρρυνση της δημιουργίας νέων τραπεζών, αλλά και νέων χρηματοδοτικών εργαλείων».

Τι σημαίνει όμως»στήριξη»;

Σημαίνει ότι οι συνεταιριστικές τράπεζες μετά την αλλαγή του νόμου που επιτρέπει την είσοδο στρατηγικών επενδυτών (έως 50% για κάθε μέτοχο με δικαίωμα όμως ψήφου έως 33%) θα μπουν άμεσα σε διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης. Τα συνολικά κεφάλαια που απαιτούνται κυμαίνονται μεταξύ 180 και 220 εκατομμυρίων ευρώ. Αν δεν καλυφθούν τα κεφάλαια από ιδιώτες, θα υπάρξει συμμετοχή του ΤΧΣ κατά 60%.(σ.σ. το ποσοστό αυτό δεν έχει επίσημα αποφασιστεί).

Στα σενάρια για την ανακεφαλαιοποίηση των συνεταιριστικών τραπεζών, είναι η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης στην Παγκρήτρια τράπεζα, η συγχώνευση της Παγκρήτιας με την Συνεταιριστική τράπεζα Χανίων και η συγχώνευση των συνεταιριστικών τραπεζών της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας.

Τα σενάρια αυτά είναι πρόωρο να επιβεβαιωθούν άμεσα, καθώς στο παζλ που είναι προς λύση, «παίζει» και η «κυρίαρχη» περίπτωση της Attica Bank, που μετά από τη δική της ανακεφαλαιοποίηση μπορεί να παίξει σημαντικο ρόλο συμμετέχοντας στη λύση του προβλήματος των συνεταιριστικών.

Σημειώνεται ότι η διοίκηση της Attica Bank έχει επισημάνει προχθές ότι»Η ΑTTICA BANK με την ενεργή στήριξη και εμπιστοσύνη του βασικού της μετόχου ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, των λοιπών μετόχων της, αλλά και προσελκύοντας νέα ιδιωτικά κεφάλαια με στρατηγικό κυρίως προσανατολισμό, θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να καλύψει το συνολικό ύψος των κεφαλαιακών αναγκών που έχουν προκύψει από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια.

Μετά την πλήρη ανακεφαλαιοποίησή της η Τράπεζα θα είναι σε θέση να υποστηρίξει ουσιαστικά την πραγματική οικονομία χρηματοδοτώντας, κυρίως υγιείς επιχειρήσεις στους κλάδους που θα οδηγήσουν την ανάπτυξη τα επόμενα έτη αλλά και νοικοκυριά».

 

 

bankwars

.