Συνεχείς περιοδείες του Αχιλλέα Κανταρτζή σε πλημμυροπαθή χωριά των Τρικάλων

      Από τις πρώτες ώρες της καταστροφής τα στελέχη , τα μέλη και φίλοι του ΚΚΕ , βρέθηκαν και συνεχίζουν να βρίσκονται μέσα στη μάχη για την προστασία του λαού που βρέθηκε απροστάτευτος από το επιλεκτικά «ανίκανο» κράτος. Ομάδες μελών του κόμματος βοήθησαν στον καθαρισμό σπιτιών πχ στα Μεγάλα Καλύβια , μέλη και φίλοι  του ΚΚΕ μέσα από τα σωματεία που συμμετέχουν πρωτοστάτησαν,   οργάνωσαν και υλοποίησαν τη συλλογή και διακίνηση ειδών πρώτης ανάγκης στους πληγέντες , μπήκαν με κίνδυνο της ζωής τους μπροστά με βάρκες στον απεγκλωβισμό (πχ Φαρκαδόνα) , διαθέτουν σπίτια για στέγαση πλημμυροπαθών ( μέχρι τώρα μια περίπτωση μετανάστη από τη Γερμανία στον Αγιο Βησσαρίωνα Πύλης κι άλλη μια στο Αρδάνι Τρικάλων.

   Ταυτόχρονα δεν έλειψαν οι περιοδείες στελεχών για να συμπαρασταθούν στους πληγέντες, να ακούσουν τα ζητήματα και τις ανάγκες  τους , να παλέψουν μαζί τους για λύσεις. Επικεφαλής αναλόγων κλιμακίων ήταν ο Αχιλλέας Κανταρτζής , γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ , που το Σάββατο επισκέφτηκε το Φλαμούλι ,  τον Παραπόταμο και τη Φωτάδα , την Κυριακή το Λόγγο ,Γλίνος ,Φανερωμένη και τη Δευτέρα τη Φαρκαδόνα .

        Ακούγοντας τη δραματική κατάσταση που βιώνουν οι πληγέντες δια ζώσης , συμμετέχοντας στον πόνο και την αγωνία τους, ακούγοντας  τις αμέτρητες –και συναισθηματικά φορτισμένες-τραγικές εμπειρίες τους , μεταξύ άλλων τόνισε:

«Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ως «κανονικότητα» να βρίσκεται κάθε τόσο ο λαός στο έλεος των καιρικών φαινομένων. Ανοχύρωτες πόλεις και ανυπεράσπιστος λαός απέναντι σ’ ένα σάπιο και εχθρικό κράτος που δεν θέλει και δεν μπορεί να πάρει ακόμη και τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας απ’ τα φυσικά φαινόμενα. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει και απ’ αυτήν την κακοκαιρία. Ενώ Το πρόβλημα είναι η διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών που αντιμετωπίζουν την αντιπλημμυρική προστασία ως «περιττό κόστος».Ενώ εδώ και μέρες υπήρξε η πρόβλεψη από τους μετεωρολόγους για πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα την περιοχή των Τρικάλων,  αντί να παρθούν όλα τα έκτακτα μέτρα όπως ο καθαρισμός φρεατίων,  η όλη προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού έμεινε στις προειδοποιήσεις για τις μετακινήσεις και στα γνωστά πλέον μηνύματα του “112” και της ατομικής ευθύνης. Σε καταστάσεις έκτακτές χρειάζονται τα προειδοποιητικά μηνύματα αλλά δε μπορεί όλη η κρατική παρέμβασή και ευθύνη να εξαντλείται σ αυτά. Καμία απολύτως προετοιμασία όλο το προηγούμενο διάστημα, αν και δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε αντίστοιχες καταστάσεις. Η απάντηση της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού σε κάθε έκτακτή κατάσταση είναι ακριβώς η ίδια, όπως και στην περίπτωση των πυρκαγιών, “τρέξτε να σωθείτε” ή “μείνετε στα σπίτια σας”.

            Ανοχύρωτες πόλεις και ανυπεράσπιστος λαός απέναντι σ’ ένα σάπιο και εχθρικό κράτος που δεν θέλει και δεν μπορεί να πάρει ακόμη και τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας απ’ τα φυσικά φαινόμενα. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει και απ’ αυτήν την κακοκαιρία. Ενώ Το πρόβλημα είναι η διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών που αντιμετωπίζουν την αντιπλημμυρική προστασία ως «περιττό κόστος».Ενώ εδώ και μέρες υπήρξε η πρόβλεψη από τους μετεωρολόγους για πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα την περιοχή των Τρικάλων,  αντί να παρθούν όλα τα έκτακτα μέτρα όπως ο καθαρισμός φρεατίων,  η όλη προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού έμεινε στις προειδοποιήσεις για τις μετακινήσεις και στα γνωστά πλέον μηνύματα του “112” και της ατομικής ευθύνης. Σε καταστάσεις έκτακτές χρειάζονται τα προειδοποιητικά μηνύματα αλλά δε μπορεί όλη η κρατική παρέμβασή και ευθύνη να εξαντλείται σ αυτά. Καμία απολύτως προετοιμασία όλο το προηγούμενο διάστημα, αν και δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε αντίστοιχες καταστάσεις. Η απάντηση της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού σε κάθε έκτακτή κατάσταση είναι ακριβώς η ίδια, όπως και στην περίπτωση των πυρκαγιών, “τρέξτε να σωθείτε” ή “μείνετε στα σπίτια σας”.

Αυτή είναι η γνωστή συνταγή του κράτους για να καλύπτει τα κενά. Οι κυβερνήσεις και οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές αντί να προλαμβάνουν, μπαλώνουν και δικαιολογούνται με τη χιλιοειπωμένη τακτική του «κάνω ο,τι μπορω..». Παρά τις μεγαλοστομίες της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας και των Δήμων για τα εκατοντάδες εκατ. ευρώ που δόθηκαν για έργα, η πραγματικότητα έρχεται να αποδείξει το ακριβώς αντίθετο. Έργα μπαλώματα που σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν αντιπλημμυρική θωράκιση και αυτό επιβεβαιώνεται ήδη! Η συνέχεια είναι γνωστή, ο ένας να ρίχνει την ευθύνη στον άλλο και όλοι μαζί στην «κλιματική αλλαγή» και στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Φταίει άραγε η «κλιματική αλλαγή» που δεν έχει γίνει καμία ολοκληρωμένη μελέτη αντιπλημμυρικής θωράκισης και τελικά κανένα ουσιαστικό έργο;; Φταίει η κλιματική αλλαγή που δεν έγιναν οι απαραίτητοι καθαρισμού ποταμών και ρεμάτων;; Φταίει η κλιματική αλλαγή που με την πρώτη βροχή κόβεται το ορεινό οδικό δίκτυο και αποκλείονται χωριά;;

 Αυτό είναι το αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων και των περιφερειακών και δημοτικών αρχών που αφήνουν απροστάτευτο τον λαό, βάζοντας στο ζύγι του κόστους-οφέλους τις ζωές και τις περιουσίες του. Η ανυπαρξία των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων στη βάση ενός συνολικού σχεδιασμού αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης είναι η βασική αιτία της τραγικής κατάστασης που βιώνει σήμερα ο νομός Τρικάλων, όπως και άλλες περιοχές της χώρας.» ταυτόχρονα ανέφερε πως πέρα των άλλων τρόπων που στήριξε το ΚΚΕ το λαό σ αυτή την κατάσταση και θα συνεχίζει να στηρίζει ,είναι και η κατάθεση επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή  για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πλημμυρών στη Θεσσαλία , αφού Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών είναι ανεπαρκέστατες και αποτελούν εμπαιγμό σε βάρος των πληγέντων της περιοχής. Ep;ishw kai Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναδεικνύοντας το αίτημα για πλήρη αποζημίωση από ευρωενωσιακά κονδύλια χωρίς όρους και προϋποθέσεις στους πληγέντες από τις πλημμύρες της Θεσσαλίας.»

Τέλος o Αχ. Κανταρτζής κάλεσε το λαό των Τρικάλων να καταδικάσει αυτή την πολιτική που τον αφήνει απροστάτευτο μπροστά στις πλημμύρες, τους σεισμούς και τις πυρκαγιές. Να μην δώσει συγχωροχάρτι στην Κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τους Δήμους που φέρουν την απόλυτη ευθύνη για την τραγική κατάσταση που βιώνει ξανά!

Το «φτάνει πια» και η συσσωρευμένη αγανάκτηση να μετουσιωθεί σε οργανωμένο αγώνα και διεκδίκηση για πραγματική προστασία και θωράκιση από κάθε φυσικό φαινόμενο.  Γιατί μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό!