Συμφωνία σήμερα «βλέπει» ο Ζάεφ

Οριστική συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ σήμερα Τρίτη (12 Ιουνίου) «βλέπει» ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Telma της χώρας του, ο κ. Ζάεφ επεσήμανε ότι ήταν από την αρχή αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης και πρόσθεσε πως πιθανότατα σήμεραΤρίτη η αισιοδοξία του θα επαληθευτεί.

Όπως τόνισε, «βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική ευκαιρία για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και απομένει να διευκρινιστούν όλες τις λεπτομέρειες της συμφωνίας με την Ελλάδα ώστε την Τρίτη με τον πρωθυπουργό Τσίπρα να ανακοινώσω την ευχάριστη είδηση».

Προειδοποίησε, δε, ότι ενδεχόμενη απόρριψη της συμφωνίας στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στην ΠΓΔΜ, θα έχει ως συνέπεια την επιστροφή στον ριζοσπαστισμ και τον εθνικισμό.

«Δεν θέλω καν να σκεφτώ τι θα συμβεί αν αποτύχει. Πρέπει να κοιτάξουμε προς τα εμπρός και είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η ευκαιρία δεν θα χαθεί. Αυτή η ιστορική ευκαιρία προσφέρει μόνο καλές προοπτικές για την ΠΓΔΜ, ενισχύει την ταυτότητα, και καθιστά την χώρα ισότιμο παράγοντα με όλες τις χώρες και αυτά είναι σπουδαία πράγματα. Πιστεύω ότι οι πολίτες θα το καταλάβουν αυτό», εξήγησε.

«Αναμένουμε βοήθεια και υποστήριξη από την Ελλάδα, όπως συμβαίνει τώρα με τη Βουλγαρία. Αναμένουμε από την Ελλάδα να γίνει στρατηγικός μας εταίρος», υπογράμμισε επιπλέον ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ζάεφ είχε τη Δευτέρα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα «ανοίγοντας» τον δρόμο για την επιτάχυνση των διαδικασιών επίλυσης του Σκοπιανού.

Η επικοινωνία των κ.κ. Αλέξη Τσίπρα – Ζόραν Ζάεφ έγινε σε καλό κλίμα και διήρκησε περίπου μια ώρα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μάλιστα, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να έχουν και νέα επικοινωνία το πρωί της Τρίτης.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ