Στοιχεία που σοκάρουν: «Ορφανό» σχεδόν το ένα στα δύο κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα

Τα τεράστια προβλήματα που εμπεριέχει η προσπάθεια ελέγχου της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην κοινότητα αναδεικνεύει κείμενο -εν είδει σχολίου- για τα αποκαλούμενα «ορφανά» κρούσματα του ιού στην Ελλάδα.

Στο κείμενο που δημοσιευτηκε στην Athens Voice και υπογράφει ο υγειονομικός συντάκτης Βασίλης Βενιζέλος, σημειώνεται η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων αυτών το τελευταίο διάστημα.

Αναλυτικά, το κείμενο έχει ως εξής:

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, μας έχει «εξηγήσει» ότι «»ορφανά» κρούσματα του νέου κορωνοϊού SARS – COV 2 δεν υπάρχουν»…
Από την δική του πλευρά, ο αγαπητός σε όλους μας καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σωτήρης Τσιόδρας, μας έχει παρακαλέσει πολλάκις να μην κάνουμε λόγο για «ορφανά κρούσματα», μιας και δεν είναι σωστή αυτή η ονομασία.
Άρα, βάσει της έκκλησης του Σωτήρη Τσιόδρα, κάτι υπάρχει, το οποίο δεν πρέπει να ονομάζουμε «ορφανά κρούσματα», αλλά κάπως αλλιώς. Θα τα ονομάζουμε, λοιπόν, κρούσματα του SARS – COV 2, για τα οποία δεν γνωρίζουμε από ποια πηγή έχουν μολυνθεί.
Συμβαίνει το εξής πολύ ενδιαφέρον: Περίπου στο 28% του συνόλου των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας έφθαναν ακόμη και πριν από ένα μήνα αυτά τα λεγόμενα «ορφανά» κρούσματα, για την ακρίβεια αυτά τα κρούσματα για τα οποία δεν γνωρίζουμε την πηγή της μόλυνσής τους.
Τώρα, ακόμη και στη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) αυτά τα κρούσματα έχουν εκτοξευθεί, κυριολεκτικά, στο… 42,4% επί του συνόλου των κρουσμάτων.
Αυτή η διαπίστωση δείχνει τόσα πολλά για τις δυνατότητες ελέγχου της εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, που να αντιδικούμε για την ονοματοδοσία των εν λόγω κρουσμάτων καταντάει μία ιδιαιτέρως κακόγουστη πολυτέλεια…