Στήριξη πολυτεκνικών οικογενειών από Παπαστεργίου

foto 2 1556

«Επανεκκίνηση» της εμπιστοσύνης των πολυτέκνων στους δημόσιους θεσμούς

Η πολυτεκνική οικογένεια, η οποία αντιμετωπίζει με γενναιότητα τα όσα υπομένει η ελληνική κοινωνία, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης των μελών του συνδυασμού «Επανεκκίνηση Τώρα» με το Δ.Σ. του Συλλόγου Πολυτέκνων Τρικάλων.

Η συνάντηση, στην οποία επικεφαλής ήταν ο υποψήφιος Δήμαρχος Δημήτρης Παπαστεργίου δεν ήταν μια από τις συνηθισμένες και τυπικές. Διότι τα θέματα που έθεσαν οι πολύτεκνοι, άπτονται βασικών προβλημάτων που άμεσα ή έμμεσα σχετίζονται με την κοινωνική πολιτική του Δήμου μας.
Για παράδειγμα, οι πολύτεκνοι ζήτησαν:
– επέκταση της μείωσης από δημοτικούς φόρους και τέλη,
– Διεύρυνση των κριτηρίων για ένταξή τους στους ωφελούμενους του κοινωνικού παντοπωλείου,
– μείωση ή απαλλαγή για τη συμμετοχή τους στις κοινωνικές και πολιτιστικές δομές του Δήμου (δημοτικό ωδείο, κινηματογράφος, ΚΔΑΠ κ.α.)
– Μείωση στα τροφεία των παιδικών & βρεφονηπιακών σταθμών
– Δωρεάν διανομή προσκλήσεων στους πολύτεκνους για την παρακολούθηση πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου.

Οι συγκεκριμένες προτάσεις – αιτήματα αποτελούν ένδειξη των δυσκολιών που πολύτεκνες οικογένειες αντιμετωπίζουν στον Δήμο μας. Οφείλουμε άμεσα και μετά από εμπεριστατωμένη ανάλυση της κατάστασης, να δώσουμε ανάσες και πνοή στους πολύτεκνους. Εξετάζοντας τα εισοδηματικά κριτήρια, θέτοντας σε συζήτηση με τον Σύλλογο όλα τα θέματα, και με μοναδικό γνώμονα την ελάφρυνση των οικογενειών, επιδιώκουμε να «επανεκκινήσουμε», πρώτα απ’ όλα, την εμπιστοσύνη των πολύτεκνων στους δημόσιους θεσμούς.

Στο πλαίσιο άσκησης κοινωνικής πολιτικής, που θα προέρχεται από σοβαρή και ουσιαστική συνεξέταση όλων των παραγόντων (κοινωνικών, πολιτικών, πολιτισμικών), επιδιώκουμε την ελάφρυνση – στο μέτρο του δυνατού – των οικογενειών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Μάλιστα, η εμβάθυνση στην κοινωνική πολιτική, μπορεί και πρέπει να στηρίζεται στην ολική εξέταση των προβλημάτων που το σύνολο των ευπαθών ομάδων αντιμετωπίζει. Για παράδειγμα, τέθηκε το ζήτημα της πιθανής πρόσληψης προσωπικού για κάλυψη αναγκών του Δήμου σε ξεχωριστό ποσοστό για τους πολύτεκνους. Ακόμη κι αν αυτό είναι ζήτημα χάραξης πολιτικής σε εθνικό επίπεδο, δεν παύει να αποτελεί μία ενδιαφέρουσα πρόταση, που θα μπορούσε να προωθηθεί από τον Δήμο, και για άλλες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Η πολιτική για τους πολύτεκνους είναι μια πολιτική που στην ουσία της στηρίζει την κοινωνία την ίδια, και αντιστρόφως: η κοινωνία οφείλει να στηρίζει την προσπάθεια των οικογενειών να ζουν αξιοπρεπώς.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ