Στα κάγκελα οι κτηνοτρόφοι για το «μπλόκο» στις μετακινήσεις των κοπαδιών στα θερινά βοσκοτόπια των Τρικάλων

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των κτηνοτρόφων μετά την απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να μην επιτραπούν οι μετακινήσεις των κοπαδιών προς τα θερινά βοσκοτόπια του νομού Τρικάλων, στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αποτροπή εξάπλωσης ζωονόσων.

Η απόφαση προκαλεί έντονη ανησυχία στους ανθρώπους της εκτατικής κτηνοτροφίας, οι οποίοι έχουν οργανώσει ολόκληρο τον ετήσιο κύκλο εκτροφής των ζώων τους γύρω από τη μετακίνησή τους στις ορεινές περιοχές κατά τους θερινούς μήνες, με μόνη δυνατότητα μετακίνησης ενός κοπαδιού από μία ζώνη επιτήρησης σε άλλη περιοχή που ανήκει στην ίδια κατηγορία επιτήρησης.

Αντίθετα, δεν επιτρέπεται η μετακίνηση ζώων από μία «καθαρή» περιοχή προς οποιαδήποτε απαγορευμένη ζώνη. Οι περιορισμοί βασίζονται σε ευρωπαϊκές οδηγίες και εφαρμόζονται σε ολόκληρη τη χώρα.

Τα κοπάδια δεν μπορούν να παραμένουν κλεισμένα στις χειμερινές εγκαταστάσεις μέσα στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Παράλληλα, οι κτηνοτρόφοι καλούνται να καλύψουν ένα ιδιαίτερα αυξημένο κόστος για ζωοτροφές, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις είναι αδύνατο να αντέξουν. Ακόμη και αν δοθεί κάποια οικονομική ενίσχυση, εκτίμησε ότι δεν θα μπορέσει να καλύψει το σύνολο της ζημιάς ούτε να αντικαταστήσει το όφελος της ελεύθερης βόσκησης.

Οι συνέπειες, μάλιστα, δεν περιορίζονται μόνο στο οικονομικό επίπεδο. Η βόσκηση στα ορεινά βοσκοτόπια επηρεάζει θετικά την ποιότητα του γάλακτος και του κρέατος, ενώ αποτελεί βασικό στοιχείο της παραδοσιακής εκτατικής κτηνοτροφίας που εφαρμόζεται στη χώρα εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Ταυτόχρονα, από τη μετακίνηση των κοπαδιών ωφελούνται οικονομικά και οι ορεινές κοινότητες του νομού Τρικάλων, καθώς οι κτηνοτρόφοι περνούν ένα μεγάλο μέρος του καλοκαιριού στα χωριά όπου μεταφέρουν κάθε χρόνο τα ζώα τους.