Είναι πανεύκολο και θα εξαφανιστεί από το πρώτο κιόλας λεπτό! Μπορούμε να βάλουμε όποιο ξηρό καρπό προτιμάμε, ή ακόμα και τα αγαπημένα μας μπαχαρικά!
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C.
- Διαλύουμε το κακάο στο νερό.
- Σε ένα κατσαρoλάκι ρίχνουμε το βούτυρο (κρατάμε 1 κουταλιά της σούπας για την φόρμα), τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το κακάο, το κονιάκ και το αλάτι.
- Βράζουμε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder.
- Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια, τα οποία χτυπάμε σε μαρέγκα.
- Από το σοκολατένιο μείγμα αφαιρούμε 400 ml. και το κρατάμε στην άκρη για να σιροπιάσουμε το κέικ.
- Προσθέτουμε στο κατσαρολάκι, τους κρόκους ελαφρά χτυπημένους και ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι συνεχίζοντας το ανακάτεμα και ενσωματώνουμε με μια σπάτουλα την μαρέγκα.
- Ρίχνουμε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί, πυρέξ ή φόρμα.
- Ψήνουμε το κέικ για 45-50 λεπτά στους 180°C.
- Μόλις βγάλουμε το ζεστό κέικ χαράζουμε σε κομμάτια και περιχύνουμε με το μείγμα που κρατήσαμε για το σιρόπιασμα.
- Πασπαλίζουμε με φυστίκι και σερβίρουμε με άγλυκη σαντιγύ.
Tips:
– Μπορούμε να να χρησιμοποιήσουμε όποιο ξηρό καρπό θέλουμε, ή και να προσθέσουμε μέσα στο μείγμα.
– Αν θέλουμε, δοκιμάζουμε να προσθέσουμε τα αγαπημένα μας μπαχαρικά.
– Το κέικ μπορεί να φτιαχτεί και με Χωριό soft με φρέσκο βούτυρο αγελάδος μειωμένα λιπαρά.