Σημαντική ανακάλυψη επιστημόνων: Πως τα καρύδια προστατεύουν από το Αλτσχάιμερ

Οι διατροφικές σας επιλογές μπορούν να επηρεάσουν σχεδόν κάθε μέρος της ζωής σας. Μπορούν να επηρεάσουν πόσο ενεργητικοί νιώθετε όλη την ημέρα, το πώς γερνά το σώμα σας, το πώς φαίνεται και αισθάνεται το δέρμα σας και πολλά άλλα.

Μπορούν επίσης να έχουν αντίκτυπο στην λειτουργία του εγκεφάλου σας, τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα.

Ορισμένες τροφές βοηθούν τον εγκέφαλο να λειτουργεί καλύτερα, ενώ άλλες βλάπτουν τις γνωστικές σας ικανότητες. Μάλιστα, οι διατροφικές επιλογές μπορούν ακόμη και να επηρεάσουν τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ.

 

Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι μια νευροεκφυλιστική κατάσταση κατά την οποία η μνήμη, η σκέψη και άλλες γνωστικές λειτουργίες κάποιου μειώνονται, παρεμβαίνοντας τελικά στην καθημερινή του ζωή.

Έλαιο από καρύδια μπορεί να συμβάλλει στην προστασία από το Αλτσχάιμερ

Στην σχετική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 19 Απριλίου στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients, οι ερευνητές εξέτασαν ένα κυτταρικό μοντέλο για το πώς το λάδι που εξάγεται από τα καρύδια επηρέασε την λειτουργία των μιτοχονδρίων, της κύριας πηγής ενέργειας για τα κύτταρά μας, και άλλες διεργασίες.

Διαπίστωσαν ότι:

  • το εκχύλισμα μείωσε τον σχηματισμό ορισμένων βήτα-αμυλοειδών, τα οποία σχηματίζουν τις πλάκες στον εγκέφαλο που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ
  • επίσης, έδειξε να αυξάνει τη δημιουργία τριφωσφορικής αδενοσίνης (ATP), μιας ένωσης που βοηθά στην τροφοδοσία των κυττάρων

Ως εκ τούτου, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το έλαιο από καρύδια μπορεί να είναι ένας υποσχόμενος παράγοντας στην καταπολέμηση του Αλτσχάιμερ, αν και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

 

“Τα καρύδια είναι ένα σημαντικό συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής, η οποία έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνει τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Κλινικές μελέτες αποκάλυψαν ότι η κατανάλωση καρυδιών αυξάνει τη γνωστική λειτουργία στους ηλικιωμένους”, γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Πρόσθεσαν ότι το ωμέγα-3 λιπαρό οξύ α-λινολενικό οξύ (ALA) στα καρύδια (και γενικά στους ξηρούς καρπούς) βοηθά στον σχηματισμό δύο πολυακόρεστων λιπαρών οξέων μακράς αλυσίδας ωμέγα-3, που ωφελούν τις κυτταρικές λειτουργίες: το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA). Έτσι, αυτοί οι ξηροί καρποί θα μπορούσαν να έχουν αντιοξειδωτική δράση.

Τα καρύδια περιέχουν την υψηλότερη ποσότητα ALA από όλους τους ξηρούς καρπούς. Επιπλέον, αυτό το εκχύλισμα ελαίου καρυδιού περιλαμβάνει επίσης χαμηλά επίπεδα της λιπόφιλης βιταμίνης Ε, ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού”, αναφέρουν οι ερευνητές.

 

Τα καρύδια έχουν επίσης συνδεθεί με μια σειρά από άλλα οφέλη, όπως:

  • καλύτερος ύπνος
  • υγείας της καρδιάς
  • προστασία από ηπατική βλάβη

Υπάρχει μια σειρά από αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο της νόσου:

Για παράδειγμα, ορισμένες έρευνες διαπιστώνουν ότι η μεσογειακή διατροφή θα μπορούσε να σας βοηθήσει να προστατευθείτε από το Αλτσχάιμερ. Μια παραλλαγή της μεσογειακής διατροφής, που καταρτίσθηκε ειδικά για την υγεία του εγκεφάλου, ονομάζεται δίαιτα MIND.

Επιπλέον, συνήθειες όπως η τακτική άσκηση, η ενεργή κοινωνική ζωή και οι διάφορες δραστηριότητες για να παραμένει σε εγρήγορση ο εγκέφαλος, θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στην μείωση του κινδύνου σας.

ΠΗΓΗ: iatropedia.gr