Σάκης Παπαδόπουλος – το 2021 να είναι ο χρόνος μιας σωτήριας Αλλαγής στη πορεία της χώρας

ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΛΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΓΙΑ ΤΗ «ΣΩΤΗΡΙΑ ΑΛΛΑΓΗ»

Προφανώς, εν μέσω πανδημίας, θα ήταν αβάσταχτη ελαφρότητα η προσφυγή στις κάλπες, παρά τον διακαή πόθο της ΝΔ να κάνει διπλές εκλογές για να ακυρώσει την Απλή Αναλογική και να διεκδικήσει αυτοδύναμη πλειοψηφία με μπόνους.

Όμως, όλοι προετοιμάζονται. Δεν γνωρίζει κανείς αν θα επιβεβαιωθεί ο έμπειρος δημοσιογράφος Θανάσης Λυρτσογιάννης που εκτιμά οτι εκλογές δεν θα γίνουν μέσα στο 2021.  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προκηρύξει εκλογές και μέσα στο 2021, αν εκτιμήσει οτι η φθορά της τραγικής διαχείρισης του 2ου κύματος της πανδημίας δεν είναι πολύ μεγάλη και οτι η Αντιπολίτευση δεν θα μπορέσει να σχηματίσει Κυβέρνηση ακόμη κι αν η ΝΔ γίνει δεύτερη εκλογική δύναμη. Ενδεικτικός είναι ο πρόσφατος κυβερνητικός ανασχηματισμός.

Το κεντρικό πολιτικό ζήτημα είναι η εικόνα των πολιτών για το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων και για τη Κυβέρνηση που θα αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης στη νέα ιστορική περίοδο για την Ελλάδα και την Ενωμένη Ευρώπη. Συμπεράσματα έχουν εξαχθεί, τα δεδομένα της ύφεσης και της τραγωδίας θα είναι γνωστά όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές. Ποιές λοιπόν ιδέες θα ηγεμονεύσουν, ποιό σχέδιο θα κυριαρχήσει ;

Η αναφορά της προέδου του ΚΙΝΑΛΛ κ. Φώφης Γεννηματά στην αναγκαιότητα της προοδευτικής διακυβέρνησης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της για τον προϋπολογισμό του 2021, δεν έμεινε απαρατήρητη. Ο Αλέξης Τσίπρας χαιρέτισε αυτή την επιλογή και με άρθρο του στην « Εφημερίδα των Συντακτών» την 26/12/20 διαπιστώνει « … η πλήρης αποτυχία της Κυβέρνησης Μητσοτάκη να διαχειριστεί μια όντως δύσκολη κατάσταση καθιστά ακόμη πιο θολό το αύριο… ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ έχει τη μεγάλη ευθύνη να οργανώσει τις κοινωνικές αντιστάσεις αλλά και να τις καθοδηγήσει σε ενα πολιτικό σχέδιο αλλαγής και νίκης, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας νέας πολιτικής πλειοψηφίας που θα διεκδικήσει τη νίκη απέναντι στη ΔΕΞΙΑ του αυταρχισμού και της ταξικής μεροληψίας, προκειμένου μια νέα προοδευτική Κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στον δρόμο της ευημερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης…». Το άρθρο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κλείνει με την επισήμανση οτι « … Δεν χρειάζεται να περιμένουμε την καταστροφή για να παραλάβουμε εκ νέου σαν τον Σίσσυφο τη χώρα στη βαθιά χαράδρα για να τη βγάλουμε στο ξέφωτο. Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ απέδειξε οτιμπορεί να σώσει τη χώρα απο τη καταστροφή, αλλά της αξίζει να κυβερνήσει σε καλύτερες συνθήκες και να αποδείξει οτι μπορεί να πετύχει ακόμη σημαντικότερα πράγματα για τους ανθρώπους του μόχθου και της δημιουργίας. Άς κάνουμε λοιπόν οτι περνά απο το χέρι μας, το 2021 να είναι ο χρόνος μιας σωτήριας Αλλαγής στη πορεία της χώρας».

Να κάνουμε λοιπόν οτι περνά απο το χέρι μας καθώς επισημάνσεις για την αναγκαιότητα της προοδευτικής διακυβέρνησης έκαναν ήδη και ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Νίκος Κοτζιάς, ο Χάρης Καστανίδης και συγκεκριμένοι άλλοι βουλευτές του ΚΙΝΑΛΛ, αρκετοί βουλευτές του ΜΕΡΑ-25, ο πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης…Ο κ. Καρχιμάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Βασίλη Σκουρή σημειώνει ότι:   «… Σε οτι αφορά το σύνολο των προοδευτικών δυνάμεων, θα είχε μεγάλη σημασία ενας σοβαρός προγραμματικός διάλογος προκειμένου να εντοπιστούν κάποιες κοινές αιχμές ανεξάρτητα απο το αν θα καταλήξουν σε κυβερνητική συνεργασία…». Στη συνέντευξη δίνονται και παραδείγματα προγραμματικών συγκλίσεων όπως « η ενίσχυση του ΕΣΥ, η ανατροπή του κατασταλτικού κράτους, η υπεράσιση της δημόσιας παιδείας, τα φαινόμενα διαφθοράς – σπατάλης – διασπάθισης του δημοσίου χρήματος…». Ο κ. Καρχιμάκης,ως στέλεχος σήμερα του ΚΙΝΑΛΛ δεν παραλείπει να οριοθετήσει οτι « …Ο βασικός ιδεολογικός και πολιτικός μας αντίπαλος είναι η ΔΕΞΙΑ… και ο ΣΥΡΙΖΑ κρίνεται… πρέπει να διερευνηθούν περιθώρια για Κυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων… οι οριοθετημένες ως προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να είναι πλειοψηφικές…».

Οι διαπιστώσεις αυτές καθώς και άλλες που τονίζουν τις προϋποθέσεις της προγραμματικής σύγκλισης, την ανάγκη αυτοκριτικής όλων για αυταπάτες – λάθη – παραλείψεις, την « γόνιμη αντιπαλότητα», τη θεμιτή διεκδίκηση του ΚΙΝΑΛΛ για « αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων», την αξία της εντιμότητας – της συνέπειας – της ενότητας θεωρίας – πράξης… προσδιορίζουν και τα πεδία δράσης της επόμενης περιόδου. Σημαντικά ζητήματα είναι  οι προτάσεις για :

  • την σημερινή φάση της πανδημίας και των επιπτώσεών της στη κοινωνία και την οικονομία
  • το σχέδιο για την ενίσχυση του ΕΣΥ, για το ΝΕΟ ολοκληρωμένο, καθολικό, ποιοτικό ΕΣΥ
  • την δημιουργική απασχόληση, τις εργασιακές σχέσειςοδο﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽κυβαναλυβ, τους μισθούς
  • τα « κόκκινα» δάνεια, την αποτελεσματική προστασία της 1ης κατοικίας
  • τον διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους
  • τα δικαιώματα, οι ελευθερίες, το κράτος δικαίου
  • το εναλλακτικό ολιστικό προοδευτικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης και τα άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα
  • το Κοινό προοδευτικό πρόγραμμα δίκαιης, βιώσιμης, ευφυούς Ανάπτυξης

Ας κάνουμε λοιπόν ότι μπορούμε καλύτερο για την αξιόπιστη προγραμματική σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων, για την ηγεμονία ιδεών – σχεδίων – στάσης ζωής, για τη τεκμηρίωση της αναγκαιότητας για εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνηση, για «σωτήρια αλλαγή», όποτε κι αν γίνουν οι επόμενες εκλογές.